Over Etosha National Park
Ondanks het feit dat Etosha National Park geen Big 5-bestemming is vanwege de afwezigheid van buffels, is het park de thuisbasis van 114 diersoorten, waaronder de grootste populatie zwarte neushoorns ter wereld. Daarnaast leven hier olifanten, leeuwen, giraffen, cheeta's, hyena's, zebra's, springbokken, kudus, jakhalzen en nog veel meer. Een walhalla voor 'self-drive' safari liefhebbers. De lage begroeiing en waterreservoirs maken het spotten van wild makkelijk. De zoutvlakte is meestal gortdroog, hoewel het park tijdens het regenseizoen kan overstromen en doet lijken op een immens meer. Geen park in Afrika is zo geschikt voor individuele reizigers die graag op safari of gamedrive gaan. De routes en waterbronnen zijn goed aangegeven.
Wat is er te doen in Etosha National Park?
Regio’s:
Etosha Nationaal Park is rijk aan diverse habitats en regio's die elk hun unieke aantrekkingskracht hebben. Een handgreep van de beste plekken en regio's om te bezoeken:
- Okaukuejo Rest Camp: Bekend om zijn verlichte watergat, waar bezoekers 's nachts dieren zoals neushoorns, leeuwen en olifanten kunnen observeren die komen drinken. Dit is de meest bezochte parkentree van Etosha, vanaf hier kun je een gemakkelijke safari verwachten naar Etosha Pan en Sprokjeswoud.
- Halali Rest Camp: Centraal gelegen in het park, is dit een geweldig uitgangspunt om het omliggende gebied te verkennen. Het nabijgelegen Moringa watergat is een populaire drinkplaats voor het wild.
- Namutoni Rest Camp: Gelegen in het oostelijke deel van het park, is dit kamp gebouwd rond een oud Duits fort. Het biedt een mix van geschiedenis en natuur, met nabijgelegen watergaten die rijk zijn aan dierenleven.- Fisher's Pan: Naast de Etosha Pan is dit een belangrijke plek voor vogelliefhebbers, vooral tijdens en na het regenseizoen wanneer het water trekvogels aantrekt.
- Onguma Game Reserve: Aan de oostelijke rand van Etosha, biedt dit privéreservaat luxe accommodatie en game drives. De zonsondergangen hier zijn bijzonder spectaculair.- Ombika en Nebrownii watergaten: Deze zijn beroemd om hun concentraties van wild, waardoor ze uitstekende locaties zijn voor het spotten van een verscheidenheid aan dieren, vooral tijdens de drogere maanden.
Activiteiten:
- Self-drive safari in Etosha: Etosha is perfect voor de individuele avonturier, met duidelijke routes en goed aangegeven waterbronnen. Met behulp van een plattegrond, verkrijgbaar bij de parkentree, volg je routes die langs diverse waterbronnen lopen. Je zult een breed scala aan dieren kunnen spotten, waaronder olifanten, leeuwen, neushoorns en veel meer. Een pro-tip: Koop je toegangsticket de middag ervoor of later in de ochtend om de drukte en wachtrijen bij de ingang te vermijden en begin je safari avontuur zonder vertraging.
- Jeepsafari: Jeepsafari's, aangeboden door de accommodaties in Etosha, worden zowel 's ochtends als in de namiddag uitgevoerd door deskundige rangers. Ze leggen de focus op de natuur en het spotten van wildlife bij de waterbronnen. Hierbij ga je in dezelfde regio’s op safari bij self-drive tochten, maar met uitleg erbij. Houd rekening met open safari jeeps, gedeeld met maximaal 10 andere reizigers. Tijdens het hoogseizoen (juli-oktober) kan het drukker zijn, en sommige luxere accommodaties bieden mogelijk safari's met minder gasten aan, hoewel dit niet altijd gegarandeerd is. Sommige organisaties bieden nachtelijke safari's aan, een unieke kans om nachtdieren en roofdieren actief te zien.
Onze eigen ervaringen
Voor mij was dit hét hoogtepunt door de rondreis van Namibië, zoals je in dit reisverhaal kunt lezen. In totaal verbleven wij drie volle dagen in het Etosha Nationaal Park. Bij binnenkomst van het park werden we al meteen getrakteerd op het zien van een kudde olifanten die aan het drinken waren bij één van de vele waterplassen. In totaal hebben wij zonder veel moeite vier van de vijf dieren van de Big Five gespot, en maar liefst tien zwarte neushoorns gezien. Het park is wijds, dor en zanderig. ‘s Nachts is het behoorlijk koud, maar overdag gloeit de hete zon op de witte aarde. Wij zijn met rangers op pad gegaan en kregen veel uitleg over het park, de jaargetijde en het wild. ‘s Avonds, net nadat de zon onder is gegaan, zijn we naar een drinkplaats gelopen, waar ik onderweg nog een schorpioen tegenkwam. Een ongelofelijke ervaring, en tegelijkertijd zo bizar. Op sommige plekken mag je picknicken of kun je naar de wc, maar alles op eigen risico, omdat je je dus in het territorium van het dierenrijk bevindt. Eten en drinken kun je in het park, van budget tot luxueus, alhoewel de keuze natuurlijk wat minder uitgebreid is.
Hoe kom je in Etosha National Park?
Etosha Nationaal Park ligt in het noorden van Namibië en is één van de belangrijkste wildreservaten van het land. De meest gebruikte manier om het park te bereiken is vanuit de hoofdstad Windhoek met een gehuurde auto of georganiseerde tour naar het park te rijden. De rit van Windhoek naar Etosha duurt ongeveer 5 tot 6 uur. Er zijn verschillende entrees naar het park, waarvan de Andersson Gate in het zuiden en de Von Lindequist Gate in het oosten de meest gebruikte zijn. Daarnaast zijn er ook de Galton Gate in het westen en de King Nehale Gate in het noorden voor bezoekers die vanuit die richtingen komen.
- Vanuit Windhoek:
Luchthaven: Hosea Kutako International Airport.Afstand: Ongeveer 420 km naar de Andersson Gate.
Route: Vanuit Windhoek neem je de B1 noordwaarts richting Okahandja en Otjiwarongo. Vervolg je weg richting Outjo en van daaruit kun je de C38 nemen die je rechtstreeks naar de Andersson Gate van Etosha brengt. - Vanuit Swakopmund:
Luchthaven: Swakopmund Airport.
Afstand: Ongeveer 570 km naar de Andersson Gate.
Route: Vanuit Swakopmund neem je de B2 oostwaarts naar Usakos, dan de B1 noordwaarts via Otjiwarongo en Outjo naar de Andersson Gate. - Vanuit Tsumeb:
Luchthaven: Tsumeb Airport.
Afstand: Ongeveer 100 km naar de Von Lindequist Gate.
Route: Neem vanuit Tsumeb de B1 zuidwaarts en vervolgens de C38 westwaarts naar de Von Lindequist Gate. - Vanuit Ondangwa:
Luchthaven: Ondangwa Airport.
Afstand: Ongeveer 280 km naar de King Nehale Gate.
Route: Vanuit Ondangwa volg je de B1 zuidwaarts naar Oshivelo, en vervolgens neem je de C38 westwaarts. Voor de King Nehale Gate sla je echter eerst noordwaarts af op de D3403.
Vervoer in Etosha National Park
- Eigen voertuig: Als je met een gehuurde auto naar Etosha reist, kun je met je eigen voertuig door het park rijden. Dit geeft je de vrijheid om in je eigen tempo het park te verkennen. Zorg er wel voor dat je voertuig geschikt is voor gravelwegen, aangezien de meeste wegen in Etosha onverhard zijn. Een 4x4 is niet strikt noodzakelijk, maar kan handig zijn, vooral in het regenseizoen.
- Georganiseerde safari tours: Veel lodges en kampen binnen en rondom het park bieden georganiseerde gamedrives aan. Deze worden uitgevoerd in open of overdekte safari voertuigen en worden begeleid door ervaren gidsen die goed op de hoogte zijn van de fauna en flora van het park. Dit kan een uitstekende manier zijn om meer te leren en om dieren te spotten die je misschien zelf over het hoofd zou zien.
Overnachten
- Etosha Safari Camp - Gelegen net buiten de ingang van het park. Eenvoudige maar comfortabele tenten. De gemiddelde prijs is ongeveer 50 euro per nacht, inclusief ontbijt.
- Namutoni Camp - Gelegen aan de oostelijke kant van Etosha NP, binnen de grenzen van het park. Biedt comfortabele chalets en kampeer plekken. De gemiddelde prijs is ongeveer 150 euro per nacht, inclusief ontbijt.
Beste reistijd
Droog seizoen (mei tot oktober):
Voordelen:
- Dieren zijn makkelijker te spotten omdat ze zich rond waterpoelen verzamelen.
- Minder muggen en dus een lager risico op malaria.
- Wegen zijn beter begaanbaar omdat het droog is.
Nadelen:
- Kan erg druk zijn, vooral tussen juli en september.
- Temperaturen kunnen tijdens de dag zeer hoog oplopen, tot wel 35 tot 40 graden celsius in september.
Regenseizoen (november tot april):
Voordelen:
- Landschap is groener en mooier.
- Minder toeristen, waardoor het park rustiger is.
- Jonge dieren worden geboren, wat leuk is om te zien.
Nadelen:
- Dieren zijn moeilijker te spotten omdat ze zich verspreiden.
- Sommige wegen kunnen onbegaanbaar worden door de regen.
- Hoger risico op malaria vanwege de muggen.
Wat neem je mee?
- Malariatabletten
- Insectenwerend middel (DEET)
- Zonnebrandcrème
- Hoed of pet
-
Zonnebril
-
Wandelschoenen
-
Verrekijker
-
Lichte kleding
-
Warmere kleding
-
Muskietennet
-
Fotocamera
-
Waterfles
-
Zaklamp
-
EHBO-kit
-
Reishanddoek
-
Opladers
-
Reisadapter
Lokale informatie
Handige links naar officiële informatiebronnen:
Toegangsprijzen
Toegang te betalen bij de poort:
Volwassenen (buitenlands): NAD 150,00 per dag (ongeveer €9,50)
Kinderen onder 16 jaar: gratis
Voertuigen tot 10 zitplaatsen: NAD 50,00 per dag (ongeveer €3,20)
Openingstijden
Tijden veranderen wekelijks, gebaseerd op zonsopgang en zonsondergang.
Let erop dat je in het bezit dient te zijn van een geldig legitimatiebewijs bij binnenkomst van het park.
Locatie