Arusha wordt wel de derde hoofdstad van Tanzania genoemd. Dar es Salaam is de economische hoofdstad, Dodoma de officiële hoofdstad en Arusha is de safarihoofdstad. De stad heeft vanwege haar centrale ligging op een knooppunt van wegen voor verschillende partijen een belangrijke rol gespeeld. Bijna alle safari’s in Tanzania beginnen in Arusha.
Geschiedenis in een notendop
In de zevende eeuw was Arusha al een belangrijk knooppunt voor de slavenhandel van de Arabieren. De stad diende als handelscentrum waar Arabische slavenhandelaren tot slaaf gemaakten aanvoerden om ze te verkopen aan plantagehouders in andere delen van de regio.
De slavenhandel had een verwoestende invloed op de plaatselijke bevolking: veel gezinnen werden uiteengerukt en gemeenschappen werden ontwricht. De gevolgen van de slavenhandel zijn nog steeds voelbaar in de regio, waar veel families en gemeenschappen nog steeds worstelen om de erfenis van dit duistere hoofdstuk in de geschiedenis van Oost-Afrika te boven te komen.
Arusha werd oorspronkelijk bewoond door verschillende inheemse stammen, waaronder de Maasai, die de omliggende gebieden nog steeds bewonen. Maar pas aan het eind van de 19e eeuw begon de stad zich te ontwikkelen tot een belangrijke nederzetting. In 1896 vestigde de Duitse koloniale regering een militaire post in het gebied, wat leidde tot de bouw van diverse infrastructuur en faciliteiten in de stad, zoals scholen, ziekenhuizen en administratieve gebouwen.
In 1961 werd Tanzania onafhankelijk van Groot-Brittannië en Arusha werd onderdeel van het nieuw gevormde land. De stad bleef in de jaren daarna groeien en zich ontwikkelen en werd een populaire toeristische bestemming vanwege de nabijheid van verschillende nationale parken en wildreservaten.
De reden ligt voor de hand natuurlijk: als je zelfstandig een safari wilt maken, dan is de goede ligging van Arusha dichtbij een aantal grote parken erg handig. Bijna alle safari’s die de noordelijke parken aandoen, beginnen om die reden in Arusha.
Tegenwoordig is Arusha een bruisende stad met meer dan 400.000 inwoners. Er zijn verschillende bedrijven gevestigd, waaronder banken, hotels en restaurants, en het blijft een belangrijk handelscentrum in de regio. Daarnaast worden in Arusha verschillende internationale conferenties en bijeenkomsten gehouden, zoals het Internationaal Tribunaal voor Rwanda van de Verenigde Naties, dat van 1995 tot 2015 in de stad gevestigd was.
Arusha Fly-Catchers
De fly-catchers maken al jaren deel uit van het straatbeeld van Arusha. Alsof van iedere verkoop of deal hun leven afhangt, zo wordt je vaak aangesproken in Arusha. En waar op andere plaatsen een resoluut ’No thanks, I’m not interested’ genoeg is, lijkt letterlijk niets te landen bij deze verkoopfanaten. ‘Welkom in Arusha, we hebben alles wat je niet nodig hebt!’ En als je dan uiteindelijk een keer besluit om ja te zeggen en even naar hun handel te kijken, dan komt het op goed onderhandelen aan. Helaas zijn daar geen vaste regels voor te geven. Vuistregel is dat je er vooral een spel van moet maken waarbij die humor en de interesse voor de andere cultuur voorop staat. Zo wordt het meer een gesprek. Het gaat er niet om altijd maar het onderste uit de kan te willen. En er is natuurlijk niets mis met het steunen van de lokale economie. Sterker nog, dat blijft uiteindelijk toch het idee van toerisme.
Wat is er te doen in en bij Arusha?
Er zijn verschillende dingen om te doen in de regio van Arusha.
- Arusha National Park: aanrader omdat het gewoon een heel mooi park is, wat betreft landschap en wat betreft dieren. Je hebt er bovendien grote kans om flamingo’s waar te nemen. Zelfs als je geen dieren zou zien in Arusha National Park, zou je nog een goede tijd hebben.
- Mount Meru: (4565 m.) en die berg is eveneens geweldig om te beklimmen. Reken op 250/500 USD per dag voor een trekking. Vaak komen daar nog de kosten bij voor uitrusting zoals een slaapzak, een tent etc. Je kunt al een trekking doen van drie dagen. Veel mensen gebruiken Mt. Meru om te acclimatiseren voordat ze Mt. Kilimanjaro beklimmen. o Voor de mensen die het beklimmen van de hele berg misschien wat veel is: je kunt georganiseerd of niet op de flanken van Mount Meru een community-wandeling maken. Een wandeling in de gemeenschap is een echte aanrader en het is weer eens een andere manier om een land off the beaten track, van de gebaande paden te verkennen. Voor je het weet wordt je uitgenodigd voor een een lokale maaltijd bij de lokale bevolking. Zo’n wandeling is trouwens prima alleen te doen. Vooral in dat laatste geval maak je heel snel contact met bewoners.
- Centrale markt van Arusha: Er is geen betere manier om de cultuur van de mensen in Arusha te leren kennen dan door de lokale Kilombero Markt te bezoeken. Dit is de centrale markt waar iedereen in Arusha naartoe gaat om inkopen te doen voor huishoudelijke benodigdheden. De markt zit vol met mensen en de meeste ‘winkeltjes’ zijn dicht op elkaar gebouwd. Je kunt er terecht voor lokale stoffen (handig voor een wikkelrok aan het strand), kruiden, traditionele medicijnen, houtsnijwerk, handwerk, kunstvoorwerpen, sieraden, groenten, kip, vlees, fruit en allerlei soorten levensmiddelen. De centrale markt van Arusha heeft ook een groot gedeelte waar geiten, schapen en koeien worden verhandeld. Als je iets wilt kopen op de markt, moet je natuurlijk afdingen.
- De Clock Tower: gelegen in het centrum van de stad, is een geweldige ontmoetingsplaats voor zowel inwoners als toeristen. Mocht je moeten afspreken met iemand, is The Clock Tower een voor de hand liggende plaats. DE Clock Tower ligt precies halverwege de Cape to Caïro transafrican Highway.
- Boma Museum: oorspronkelijk een fort gebouwd door de Duitsers begin 1900. In het museum kun je terecht als meer wilt weten over de koloniale geschiedenis van de stad en de inheemse geschiedenis van het gebied. Het herbergt ook het Natural History Museum, met fascinerende informatie over de archeologische en paleoantropologische vindplaatsen in het gebied en over de wilde dieren. Stukje doorlopen en je zit met een goede kop koffie tussen het groen in het ViaVia café (aanrader).
- Bezoek het Cultural Heritage Centre: (dat enorme gebouw in de vorm van een traditionele koffiepot als je vanuit de richtig van de Serengeti aankomt in Arusha), omvat een museum, restaurant, kruidencentrum, winkels en een tuin met beelden. Het Makonde Museum met meesterlijk bewerkte maskers is een must.
- Bezoek de Tanzanite Experience als je interesse hebt in de geschiedenis van tanzaniet en hoe deze edelstenen worden gedolven (vergeet niet om er een mee naar huis te nemen.).
- In Meserani Snake Park: iets verder van Arusha, kun je een grote verscheidenheid aan slangen zien, erover leren en er zelfs een paar vasthouden! Er is ook een klein Masai museum.
- Beklim de Ol Doinyo Lengai: Dit is een actieve vulkaan in het midden van Masai land. Hij wordt omringd door de kraterhooglanden in het zuiden, de Kilimanjaro in het oosten, het Ngorongoro Conservation Area in het noorden en de Grote Slenk in het westen. De berg Ol Doinyo Lengai is 2962 meter hoog en is de enige koolstofhoudende vulkaan ter wereld. Eens in de 7 jaar barst de berg uit, waarbij rookpluimen en as vrijkomen die honderden kilometers ver te zien zijn. Vanwege zijn turbulente karakter beschouwt de lokale Masai-bevolking hem als heilig. Wandelen naar de top is mogelijk, maar kan een uitdaging zijn vanwege de extreme hitte, steile hellingen en de losse rotsen. Het bereiken van de top kost je je zeker twee dagen wandelen. Je moet je mentaal voorbereiden voordat je de uitdaging aangaat. Het eerste deel vereist het vermogen om tegen hitte te kunnen, terwijl de omstandigheden op de top zeer koud kunnen zijn, vooral 's nachts. Bij het bereiken van de top worden wandelaars beloond met een geweldig uitzicht op de krater op de top, de grote Serengeti-vlakten, de Ngorongoro-krater, Lake Natron, de Kilimanjaro en De Grote Slenk
- Bezoek Lake Natron: Lake Natron is een soda/alkalimeer dat te vinden is aan de voet van Mount Ol Doinyo Lengai. Het ondiepe meer ligt in een uiterst afgelegen en desolaat gebied met een waanzinnig landschap. Tijdens het warme seizoen kan de watertemperatuur oplopen tot maar liefst 42 graden Celsius. Het Natronmeer mondt niet uit in een grote rivier of zee. Het wordt gevoed door kleine rivieren en natuurlijke heetwaterbronnen. De dichtstbijzijnde steden bij het meer zijn Arusha en Magadi in Kenia. Door de geïsoleerde ligging is het meer de grootste broedplaats voor meer dan 2,5 miljoen kleine flamingo’s. Kleine Flamingo's vinden het meer ideaal om te broeden omdat het geïsoleerd ligt, rijk is aan algen en omdat er nagenoeg geen natuurlijke vijanden zijn. De Kleine Flamingo wordt als bedreigd beschouwd omdat hij afhankelijk is van broeden op deze ene locatie. De opwarming van de aarde zou het meer kunnen droogleggen en de Kleine Flamingo kunnen uitroeien. Naast flamingo's kun bij Lake Natron ook pelikanen, ganzen en meer dan 350 andere vogelsoorten waarnemen. Een bezoek aan het meer kun je goed combineren bezoek met een bezoek aan een Masai-dorp.
Hoe kom ik in Arusha?
- Over de weg: Arusha is over de weg bereikbaar vanuit Dar es Salaam, Dodoma, Nairobi, Voi (in Kenia). Vanuit al deze plaatsen zijn rechtstreekse busverbindingen. Met overstap zijn busverbindingen met Malawi, Zambia, Oeganda en Rwanda.
- Door de lucht: Arusha heeft een vliegveld voor binnenlandse vluchten. Hier vandaan verzorgen een aantal lokale airlines vluchten naar de Nationale Parken en reservaten en naar de belangrijkste steden in Tanzania. Ook zijn er rechtstreekse vluchten naar Zanzibar, terwijl Kilimanjaro International Airport dagelijkse vluchten heeft van lokale, Afrikaanse en internationale luchtvaartmaatschappijen.
Overnachten in Arusha
In Arusha zijn backpackers en budgethotels, maar ook 5-sterrenaccommodaties. Er is dus volop keuze.
- Een populaire hang-out voor backpackers is Arusha Backpackers. Het uitzicht vanaf het dakterras is fenomenaal.
- Een classic in de vijfsterrencategorie is het Arusha Hotel. Gebouwd in 1894 en een van Arusha’s oudste hotels, tegenwoordig in handen van Marriot/Sheraton. Prima plaats als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad.
Beste reistijd
In Arusha kun je het hele jaar terecht wat betreft het weer zoals je ziet. Het hoogseizoen loopt van mei/juni tot aan september/oktober. Zorg dat je je reis en vooral de accommodatie op tijd plant.
Lokale informatie
Super praktisch is het kantoortje van de Tourist Board, vlakbij de Clock Tower. Even inlopen is het beste (email heeft vaak weinig succes) en je krijgt een min of meer onafhankelijk advies (http://www.tanzaniatourism.go.tz/discover)
Locatie