10 keer typische dingen op reis in Nieuw-Zeeland
Lonne maakte een prachtige reis door Nieuw-Zeeland. Ze is gigantisch onder de indruk geraakt van de pure schoonheid van het land. In dit blog schrijft ze over 10 dingen die typisch Nieuw-Zeeland zijn. Fasten your seatbelt, here we go!
1. Kiwi’s
Kiwi is niet alleen fruit in Nieuw-Zeeland. Overal in het land kom je het woord ‘kiwi’ tegen. De rugbyers van het nationale rugbyteam worden zo genoemd, er is een Kiwibank, de Nieuw-Zeelandse dollar wordt ook kiwi genoemd, de Kiwi experience rijdt er rond en niet te vergeten worden de inwoners van Nieuw-Zeeland ook kiwi’s genoemd. En ze zijn er maar al te trots op. Nu vraag je je misschien af waar het allemaal vandaan komt? De kiwi is een inheemse vogelsoort die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt en door de Maori als heilig wordt beschouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de Nieuw-Zeelandse soldaten kiwi’s genoemd. Die bijnaam beviel hen eigenlijk wel. Vervolgens heeft de hele bevolking die naam overgenomen.
2. Maori
Een flinke overtocht werd gemaakt vanuit Frans Polynesië rond het jaar 1000. De Maori kwam aan in Aotearoa en ze besloten het hele land zo te noemen. Vrij vertaald betekent het: ‘het land van de lange witte volk’. Tegenwoordig bestaat de bevolking van Nieuw-Zeeland voor zo’n 14% uit Maori. De Maoricultuur is met name op het Noordereiland goed merkbaar. Je hebt er ingewikkelde plaatsnamen zoals Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu. Oke dat is wel heel extreem, maar er zijn vaak twee vertalingen van plaatsnamen op het Noordereiland. Ondanks dat de Maori zich aanpast aan de westerse levensstijl, wordt traditionele kleding nog steeds gedragen en kun je ook mensen tegenkomen met gezichtstatoeages (Tā moko). Tip: In Wellington staat het interessante nationale museum ‘Te PaPa’ waar je meer leest en leert over Nieuw-Zeeland en de Maoricultuur!
3. Wijngaarden
Wijnliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in Nieuw-Zeeland. Bekende regio’s waar je een heerlijke sauvignon blanc of pinot noir kunt proeven zijn Hawke’s Bay, Marlborough of Gisborne. In vergelijking met bijvoorbeeld Frankrijk is Nieuw-Zeeland een jong wijnland. In nog geen dertig jaar tijd heeft het een sterke reputatie geworven in de internationale wijnwereld.
4. De zilveren varen
Als je dan toch lekker uit het raam kan kijken, dan kom je vast en zeker ook de zilveren varen tegen. Door heel Nieuw-Zeeland vind je deze plant. Wat hier dan zo bijzonder aan is? Deze soort komt alleen in Nieuw-Zeeland voor en enkele omringende eilanden. De zilveren varen is ook het nationale sportsymbool van Nieuw-Zeeland. Het staat op het shirt van het nationale rugbyteam, de All Blacks. In de Maoricultuur staat het symbool voor een nieuw leven.
5. Wandelingen
Goede wandelschoenen mag je absoluut niet vergeten als je naar Nieuw-Zeeland gaat. De pure schoonheid van het land ervaar je wat mij betreft door wandelingen te maken. Wil je iets buitengewoons meemaken? Loop dan de Tongariro Alpine Crossing. Het is een tocht, die bekend staat als een van de mooiste dagwandelingen ter wereld, door vulkanisch landschap en langs prachtige smaragdgroene meren. Een andere fantastische en uitdagende hike is het beklimmen van de Roy’s Peak. Ook is het aan te raden om een deel van de Coastal Trek in Abel Tasman National Park te lopen.
6. Ontelbaar veel schapen
Nieuw-Zeeland is een dunbevolkt land en het is een land met meer schapen dan inwoners. Er wonen slechts 4,8 miljoenen mensen tegenover zo’n 27,6 miljoen schapen. Allemaal zal je ze niet zien, maar je komt wel heel veel schapen tegen!
7. Wegwerkzaamheden
Langs de weg kom je heel vaak een bord tegen met daarop de tekst “New Zealand roads are different. Allow extra time”. Daarmee wordt waarschijnlijk bedoeld dat de wegen zó mooi zijn dat je regelmatig wil stoppen of gewoon wat langzamer rijdt omdat je steeds om je heen wil kijken, maar naar mijn mening kun je deze kreet ook op een andere manier interpreteren. In heel Nieuw-Zeeland wordt namelijk aan de weg gewerkt. In de bergen sta je weleens voor een stoplicht te wachten, omdat er aan de weg wordt gewerkt. Regelmatig zijn er versmallingen en moet het verkeer samenvoegen.
8. Onwerkelijke natuur
Misschien weet je van jezelf niet of je een gigantische natuurliefhebber bent, maar na een bezoek aan Nieuw-Zeeland weet je het wel. Zonder dat je er ook maar een beetje moeite voor hoeft te doen, sta je meerdere keren met je mond open om je heen te kijken. Het is er zo ontzettend mooi. En dan is mooi absoluut een understatement. Het voelt een beetje alsof je, met name op het Zuidereiland, door een schilderij rijdt. De bergachtige landschappen, felblauwe meren, kronkelige wegen langs de kust… ik heb er geen woorden voor. Het geluk dat je hebt als je een groepsrondreis door Nieuw-Zeeland maakt, is dat je continu uit het raam kan kijken en niet zelf op de weg hoeft te letten.
9. Fish & chips
Als je het hebt over typische gerechten in Nieuw-Zeeland dan staat fish & chips hoog op het lijstje. Verspreid in het hele land vind je stands waar je een vette hap kan halen. Nieuw-Zeeland heeft natuurlijk een lange kustlijn en daardoor is het geen verrassing dat je op veel menukaarten verschillende visgerechten tegen zal komen. Daarnaast wordt er ook veel vlees gegeten in Nieuw-Zeeland; met name lam is populair.
10. Strenge regels omtrent het ecosysteem
Je merkt het al op het vliegveld als je aankomt in Nieuw-Zeeland. Je (berg)schoenen mogen niet vies zijn aan de onderkant en verschillende producten mogen het land niet ingevoerd worden. Het ecosysteem van Nieuw-Zeeland werd in miljoenen jaren gescheiden van de rest van de wereld. De natuur heeft nog geen verdedigingsmechanismen tegen 'ongedierte' ontwikkeld. De possum, een buidelrat, lijkt wellicht een schattig dier, maar het is een ware plaag in Nieuw-Zeeland. Dit kleine dier verspreidt ziektes onder vee en doodt vogels. Jij als toerist krijgt hiermee te maken doordat je vaak dode dieren op de weg ziet liggen. Geen prettig gezicht, maar het is wel typisch voor Nieuw-Zeeland.
Nieuwsgierig naar de groepsreizen in Nieuw-Zeeland? Bekijk deze ze en maak je keuze!