De 10 mooiste bezienswaardigheden van Ierland
The Emerald Isle, zo wordt Ierland ook wel genoemd en dat is niet voor niets. Het eiland ten westen van het Verenigd Koninkrijk is enorm groen. Je vindt hier prachtige berglandschappen en groene bossen en nationale parken. Een rondreis door Ierland en Noord-Ierland is een reis vol natuur, interessante geschiedenis en cultuur. Reis je met ons mee langs de hoogtepunten? Lees er alles over in dit blog.
1. Ring of Kerry
De Ring of Kerry is een bijna 200 kilometer tellende route die je in een lus door de provincie Kerry en over schiereiland Iveragh leidt. Het is naar zeggen, een van ’s werelds mooiste autoroutes. Deze voert je langs o.a. de ruige zuidwestkust met veel kliffen, schitterende stranden, kleine dorpjes en uitzichten over de Atlantische Oceaan. De route start in het plaatsje Killarney, dat geliefd is bij velen. Je vindt hier de oude St Mary’s Cathedral en vele pubs, restaurants en toeristische souvenirwinkels. Het plaatsje ligt tegen Killarney National Park aan en is dus een uitstekende uitvalsbasis om dat natuurschoon te ontdekken. Het nationale park bestaat voor een groot deel uit drie meren: Lough Leane, Muckross Lake en Upper Lake. Verder vind je hier grotten, mooie dalen en watervallen. Killarney National Park ligt aan de voet van bergketen MacGillycuddy’s Reeks. Met zijn 1038 meter is Carrauntoohil de hoogste berg van Ierland. Langs de kust in het uiterste zuidwesten kun je de Skellig-eilanden zien liggen die op de Werelderfgoedlijst staan. Kortom, er is enorm veel te beleven in deze regio.
2. Giant’s Causeway
De Giant’s Causeway is een rotsformatie in het uiterste noorden van Noord-Ierland. Deze formatie bestaat uit zo’n 40.000 basaltzuilen die uit een 60 miljoen jaar oude vulkaantijd stammen. Het is een bijzondere gewaarwording en een van de meest bezochte plekken van Noord-Ierland. Er bestaat een legende over een Ierse reus, Fionn mac Cumhaill, die een pad door zee bouwde naar Schotland om ruzie te schoppen met zijn Schotse tegenstander Benandonner. De rotsen van de Giant’s Causeway (wat letterlijk ‘de verhoogde weg van de reus’ betekent) zijn de overblijfselen van het begin van dit pad.
3. Cliffs of Moher
In het westen van Ierland vind je de machtige Cliffs of Moher, wellicht de bekendste plek in Ierland. Deze steile kliffen steken verticaal uit het water en geven een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. De O’Briens Tower, de uitkijktoren te vinden aan de rand van een van de kliffen, werd al in 1832 gebouwd door Cornelius O’Brien voor de toen honderden toeristen die naar de plek toe kwamen. Sindsdien zijn er miljoenen bezoekers geweest om dit natuurschoon te bewonderen. De schoonheid van de Cliffs of Moher is de afgelopen jaren ook vastgelegd in diverse films, waaronder Harry Potter and the Half-Blood Prince.
4. Dublin
Dublin, de hoofdstad van Ierland, is een verrassing te noemen. Je kunt er winkelen in een van de boetiekjes die het centrum rijk is of je kunt een pint Guinness proberen in een van de vele pubs. Maar ook op cultureel gebied valt er het een en ander te ontdekken in deze hippe stad. Bezoek bijvoorbeeld Trinity College, de oudste universiteit van het land met de bijbehorende Library - een van de mooiste bibliotheken ter wereld. Het bekendste boek hier is The Book of Kells, dat ruim 1200 jaar geleden geschreven werd. Verder vind je er een aantal mooie parken. Waaronder St. Stephen’s Green aan de rand van het centrum (in het verlengde van winkelstraat Grafton Street) en Phoenix Park, in het noordoosten van de stad. Die laatste is echter dusdanig groot dat het handig is om dit park per fiets te ontdekken. Wil je even de stad uit? Dan is Howth een leuk vissersplaatsje om te bezoeken. Bereikbaar met de trein, op een half uur van Dublin.
5. Belfast
Naast Dublin mag ook de hoofdstad van Noord-Ierland niet ontbreken in dit lijstje. Het is wat ons betreft een van de meest ondergewaardeerde steden in Europa. Belfast heeft een zeer rijke, maar ook gewelddadige geschiedenis die je in de stad nog terugvindt. Je vindt op diverse plekken in de stad nog de zogenaamde ‘Peace Walls’, afscheidingsmuren met street art, die herinneren aan ‘The Troubles’, gevechten tussen de protestanten en de katholieken. Deze strijd duurde meerdere decennia, maar op een enkel opstootje na, lijkt het nu redelijk te zijn gaan liggen. Wil je de muren nog bewonderen? Dan moet je snel zijn, want in 2023 moeten deze zijn afgebroken. Naast dat je veel over dit conflict kunt leren tijdens je bezoek aan de Noord-Ierse hoofdstad, kun je ook het Titanic Museum en Titanic’s Dock bezoeken. Want ja, de Titanic is in Belfast gebouwd. Kom hier alles te weten over de bouw van het luxe cruiseschip. In het havengebied vind je ook de Big Fish, een groot mozaïeken beeld, met teksten en afbeeldingen die te maken hebben met de geschiedenis van Belfast. De statige Belfast City Hall, gebouwd tussen 1896 en 1906, mag je ook niet overslaan tijdens je bezoek aan de stad.
6. Burren
The Burren, wat grote rots betekent, is een bizar karstlandschap zo ongeveer om de hoek bij de Cliffs of Moher. The Burren is een van de zes nationale parken van Ierland en de vorming van het landschap dateert van zo’n 300 miljoen jaar geleden. Een proces van zo’n miljoen jaar zorgde ervoor dat een kalksteenplateau boven zeeniveau kwam te liggen en dat vormt nu The Burren. Bijzonder aan dit landschap is dat er diverse bloemen en planten groeien die je op weinig andere plekken ziet. In de omgeving vind je ook een aantal archeologische monumenten, zoals de Poulnabrone Dolmen. Een grafmonument dat dateert uit de nieuwe steentijd en dat dienst deed als graf voor tenminste 33 mensen.
7. Araneilanden
Ten westen van Ierland, voor de kust van County Galway, liggen de Araneilanden. Een groep van drie dunbevolkte eilanden; Inis Mór (het grootste eiland), Inis Meáin (het middelste eiland) en Inis Óirr (het kleinste eiland). Inis Mór is het meest op toeristen gericht. Je vindt er een haven, verschillende forten uit de ijzertijd en ruïnes van vroegere kerkjes. Dit eiland heeft een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van het christendom in Ierland. Ontdek dit eiland bij voorkeur wandelend of per fiets. Een bekend product afkomstig van deze eilanden is de Aran sweater – een van schapenwol gebreide trui met een symmetrisch kabelpatroon.
8. Connemara National Park
Eveneens in County Galway gelegen is het Connemara National Park. Het park is zo’n 2000 hectare groot en herbergt bergen, moerassen, heidevelden, graslanden en bossen. Je vindt er diverse wandelroutes variërend in lengte en zwaarte (van 0,5 tot 3,7 km). Je vindt er zeldzame plantensoorten uit de koudere gebieden van Europa en het Arctisch gebied, maar ook soorten uit Spanje en Portugal. Vogelliefhebbers vinden hier een gevarieerd vogelleven. O.a. veldleeuweriken, roodborstjes en winterkoninkjes zijn hier te vinden. Konijnen, vossen en vleermuizen zijn andere dieren die hier worden gezien. Deze laten zich echter vaak enkel ’s nachts zien. Het grootste dier in het park is de Connemara pony.
9. Wicklow Mountains & Glendalough
Op een uurtje rijden ten zuiden van Dublin ligt het nationale park Wicklow Mountains. Glendalough Valley is in dit park het meest bezocht en heeft de meeste faciliteiten. Grote delen van het park zijn vrij afgelegen en minder geschikt voor bezoek. Rondom Glendalough heb je diverse mooie uitzichtpunten en bezienswaardigheden. In de vallei vind je de overblijfselen van een christelijke nederzetting en in het westen van de vallei vind je meer ruïnes van kloosters en de resten van een oude loodmijn. Er zijn ook diverse wandelroutes te vinden rondom Glendalough, variërend van een korte wandeling van een half uur tot een wandeling van 4 uur bergopwaarts. Dieren die je hier tegen kunt komen zijn wilde geiten, sikaherten, eekhoorns en dassen. PS. I Love You, een film hit uit 2007, is gedeeltelijk opgenomen in de Wicklow Mountains. Ook Excalibur en Braveheart kozen dit park als hun decor.
10. Londonderry / Derry
Londonderry, door de Ierse republikeinen kortweg Derry genoemd, is een stad in het uiterste noordwesten van Noord-Ierland. Het kenmerkende aan deze stad zijn de negen meter dikke stadsmuren. Deze werden tussen 1613 en 1618 geplaatst door de Engelsen. Dat is ook het moment dat de naam van de stad Londonderry werd. De stad, ook wel The Walled City genoemd, staat ook bekend om zijn livemuziek. Waar je ook bent, er zal altijd wel ergens muziek klinken. Een wandelingetje over de Peace Bridge is een must, een S-vormige brug die volgens sommigen de niet eenvoudige weg naar vrede symboliseert. Ben je een museumliefhebber? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Museum of Free Derry over ‘The Troubles’ of het Siege Museum over de belegering van Londonderry.