< Terug naar overzicht
3 bestemmingen buiten Afrika met een Big Five

3 bestemmingen buiten Afrika met een Big Five

Als reisliefhebber ben je vast wel bekend met de Afrikaanse Big Five: de olifant, de leeuw, de neushoorn, het luipaard en de buffel. Het zijn dé vijf dieren die je absoluut wilt zien tijdens een safari in Afrika. Maar wist je dat er nog andere bestemmingen zijn waar je op zoek kunt gaan naar een Big Five? In dit blog ontdek je welke vijf dieren je absoluut moet zien in drie verschillende landen buiten Afrika.

AustraliëBig Five Australië

1. Kangoeroe: De kangoeroe is natuurlijk hét symbool van Australië en is dus zeker een onderdeel van de Big Five van Australië. Het dier staat zelfs afgebeeld op het Australische muntgeld. Je kunt Australië niet verlaten zonder minimaal één kangoeroe te hebben gezien. En dat is niet heel lastig, want er zijn in Australië meer kangoeroes dan mensen. 

2. Koala: Een ander bekend Australisch dier is de koala. Hoewel het dier vaak een koalabeer wordt genoemd, is het in werkelijkheid een buideldier. Je vindt ze voornamelijk in Oost-Australië en ze eten bijna uitsluitend eucalyptusbladeren. Omdat dit dieet niet bepaald voedzaam is, moeten koala’s hun energie sparen en slapen ze zo’n 18 tot 22 uur per dag. Kijk tijdens het wandelen dus af en toe boven je, want wie weet spot je dan een koala die slaperig over een tak ligt. 

3. Wombat: De wombat is familie van de koala en is ook een echte slaapkop. Wombats slapen gemiddeld zo’n 18 uur per dag en zijn vooral ’s nachts actief. Op het eerste gezicht lijken deze pluizige beesten een beetje sloom, maar in werkelijkheid kunnen ze tot wel 40 kilometer per uur rennen. Ook erg bijzonder: de wombat heeft als enige dier ter wereld kubusvormige keutels. 

4. Vogelbekdier: Het vogelbekdier is een zeer uniek beest, want het is één van de enige twee zoogdieren ter wereld die eieren legt. Qua uiterlijk is het dier een soort mix van een eend, een bever en een otter. Van de vijf is dit het moeilijkste dier om in het wild te spotten, omdat het met uitsterven wordt bedreigd. Gelukkig zijn er veel initiatieven om dit mooie dier te beschermen, bijvoorbeeld door WWF Australia. 

5. Krokodil: Dat de krokodil thuishoort in deze Big Five zou Australisch icoon Steve Irwin, die bekend stond als The Crocodile Hunter, zeker beamen. In zijn tv-programma’s ging hij op zoek naar krokodillen en vertelde hij de kijkers met aanstekelijk enthousiasme wat een beauty’s hij de krokodillen vond. Laat je echter niet misleiden; krokodillen zijn levensgevaarlijk. Neem waarschuwingsborden dus altijd serieus en luister goed naar je gids, want ze zeggen niet voor niets: “Crocodiles don’t eat smart people”. 

Finland

1. Beer: Wilde beren kom je in Europa op niet veel plekken tegen, maar in het oosten van Finland, tegen de grens van Rusland, leeft een populatie van zo’n 1.500. Omdat beren een winterslaap houden kun je ze enkel in de zomermaanden spotten. Geen zorgen, want beren mijden mensen over het algemeen. Je zult een beer dus niet zo snel spontaan tegenkomen tijdens een wandeling door de besneeuwde Finse bossen. Je zult echt naar ze op zoek moeten, samen met een gids. 

2. Eland: De eland is de grootste hertensoort ter wereld en er leven er in Finland zo’n 120.000. Toch zijn ze best lastig te spotten, want ze bevinden zich het meest van de tijd in de dichtbegroeide bossen én ze zijn best wel schuw. Je hebt de meeste kans om een eland te spotten tijdens zonsopkomst en zonsondergang, wanneer ze uit de bossen komen om te grazen op de weilanden en moerassen.

3. Wolf: Je vindt in Finland de grootste populatie wolven in heel Europa. Wolven zijn echte jagers; ze hebben lange benen, grote tanden, sterke kaken en een goed zicht en reukvermogen. Maar misschien wel het belangrijkst: ze kunnen hun prooi achtervolgen met een snelheid van ruim 60 kilometer per uur. In Finland vind je de meeste wolven in het westen en oosten van het land.

4. Lynx: De lynx is de grootste katachtige van Europa en komt in heel Finland voor. Je kunt de lynx herkennen aan zijn bakkebaarden, zijn korte, dikke staart en de zwarte plukjes boven zijn oren. In tegenstelling tot wolven, die erg sociaal zijn en in roedels leven, is de lynx een solitair dier. Als je het geluk hebt om een lynx in het wild te spotten, dan zal je hem dus waarschijnlijk alleen zien. 

5. Veelvraat: De veelvraat is een marterachtige en is dus familie van de wezels en de otters. Het dier is een zeer goede jager en eet vooral vogels, konijnen en andere knaagdieren. Maar ze zijn zelfs voor de grootste dieren niet bang en zullen soms zonder schijn van angst een eland aanvallen. Er leven in Finland zo’n 300 veelvraten en de beste kans om er zelf eentje te zien heb je in het oosten en noorden van het land. 

Brazilië Big Five Brazilië

1. Jaguar: De jaguar lijkt op een luipaard, maar is zwaarder gebouwd en de tekeningen op zijn huid zijn groter. De jaguar is met zijn sterke kaken een van de sterkste katachtigen ter wereld. En in tegenstelling tot de huiskat die je misschien thuis hebt rondlopen, is de jaguar absoluut niet bang voor water. Dit maakt de moerassige Pantanal in Brazilië een ideaal leef- en jachtgebied. 

2. Capibara: De capibara is het grootste knaagdier ter wereld en komt voor in waterrijke gebieden in vrijwel heel Zuid-Amerika. Zoals ook geldt voor de jaguar, heb je in de Pantanal een goede kans om de capibara tegen te komen. De jaguar en de capibara zijn echter geen vrienden van elkaar, want de capibara vormt een natuurlijke prooi voor de jaguar. Wanneer een capibara gevaar ziet, waarschuwt hij de rest van zijn groep met een geluid dat lijkt op geblaf. Vervolgens springen ze met een enorme snelheid in het water, waar ze, mede dankzij hun handige zwemvliezen, een grotere kans hebben om te ontkomen. 

3. Tapir: De tapir die voorkomt in Brazilië staat beter bekend als de laaglandtapir, de Zuid-Amerikaanse tapir of de Braziliaanse tapir. Hij onderscheidt zich van andere soorten tapirs door zijn volledig bruine lichaam. De tapir is een echte planteneter. Met hun korte slurf werken ze op een behendige manier bladeren, fruit, gras en waterplanten naar binnen. Tapirs kunnen goed zwemmen en je zult ze dus vooral tegenkomen in waterrijke omgevingen.

4. Reuzenmiereneter: De naam zegt het al; het lievelingseten van dit dier is mieren en termieten. Met zijn scherpe klauwen scheurt hij mierennesten en termietenhopen open en met zijn 60 centimeter lange, plakkerige tong werkt hij de beestjes soepeltjes naar binnen. Op een gemiddelde dag eet de reuzenmiereneter zo’n 30.000 mieren en termieten. Met deze aantallen kan je je bijna niet voorstellen dat er nog mieren en termieten over zijn in Brazilië. 

5. Reuzenotter: Ook de reuzenotter doet zijn naam eer aan; hij kan namelijk 1 meter 80 lang worden en een gewicht van maar liefst 34 kilogram bereiken. Reuzenotters leven in groepen en kunnen in hun onderlinge communicatie erg luidruchtig zijn. Er zijn verschillende basisgeluiden bekend, bijvoorbeeld om elkaar te waarschuwen, om een indringer te intimideren of om honger te uiten. Ze hebben als het ware dus hun eigen taal!