< Terug naar overzicht
7 Redenen waarom je eens moet gaan kamperen

7 Redenen waarom je eens moet gaan kamperen

Kamperen: de een heeft bij het horen van het woord de tent en slaapzakken al van zolder gehaald, de ander moet er niet aan denken om een paar weken in een tentje te slapen. Zelf behoorde ik tot vorig jaar tot die laatste groep. Ik zag de lol er totaal niet van in, met de wc-rol onder de arm naar het toiletgebouw en slapen op een dun matje. Ik keek mijn Namibië-reisgenoot dan ook wat bedenkelijk aan toen ze mij voorstelde om te gaan kamperen tijdens onze reis door Namibië. Na enige twijfel stemde ik er toch mee in en wat ben ik daar achteraf blij om! In deze blog lees je meer over mijn eerste kampeerervaring in het buitenland, geef ik je 7 redenen om het ook eens te proberen en heb ik wat tips op het gebied van kamperen.

1. Rust! En wakker worden met uitzicht op zonsopkomst



Het eerste wat natuurlijk anders is, als je gaat kamperen, is dat je tentje op een camping staat die vaak wat van de bewoonde wereld af ligt. Je zit dus niet middenin een drukke stad met toeterende auto’s, bouwwerkzaamheden of drukke winkelstraten. Over het algemeen bevind je je meer in de natuur. Dit zorgt meteen al voor rust. Zowel in je hoofd als fysiek. Je bent wat meer op jezelf aangewezen om je te vermaken en dat kan heel rustgevend werken. Je maakt een wandeling in de omgeving, gaat fietsen, of luiert gewoon voor je tent. Je hebt in deze omgeving ook veel minder het idee dingen te “moeten”, want tja, er zijn nu eenmaal minder prikkels. En wat is er nu relaxter wakker worden dan met de geluiden van vogeltjes of andere dieren op de achtergrond?


2. Mooiste sterrenhemel en natuur



Nog een reden om te gaan kamperen en meer de natuur in te trekken is de sterrenhemel. In de stad kun je gerust her en der wat sterren zien, maar dan heb je toch veel lichtvervuiling. Als je ergens in de middle-of-nowhere je tent opzet, heb je uiteraard ook minder last van lichtbronnen. En dat maakt dat je bijvoorbeeld in Namibië vaak een prachtige sterrenhemel boven je hebt. Heerlijk om op je rug in het zand (let op wel op schorpioenen!) naar te staren en het zuiderkruis of de grote beer te zoeken, of om lekker te experimenteren met je camera en dit prachtige fenomeen proberen vast te leggen. Zoveel sterren als in Namibië heb ik nog nooit ergens anders gezien! Fenomenaal.


3. Vrijheid om te gaan en staan waar je wil



Je vindt niet overal een hotel of lodge. Zeker niet in wat afgelegen gebieden. Dan is kamperen de uitkomst. Dat gezegd hebbende… er gelden natuurlijk wel regels voor het kamperen. Je kunt dus niet overal zomaar klakkeloos je tent opslaan. Het is echter wel zo dat je in sommige landen redelijk vrij bent in het uitkiezen van je slaapplek. Denk bijvoorbeeld aan Finland en Noorwegen. Daarnaast is het zo dat hotels en lodges toch sneller vol zijn of last-minute een stuk duurder uitvallen. Op een camping of andere kampeerplek, die dus zoals gezegd meestal in de natuur ligt, kun je vaak redelijk kort van tevoren nog wel een plekje vinden. Dit lukt je overigens meestal niet in de zomermaanden. Dan hebben veel landen net als wij zomervakantie en is het dus ook een stuk drukker overal.


4. Goedkoper dan hotels

We blijven toch ook wel Nederlanders, dus het financiële aspect speelt voor velen wellicht ook een rol. Kamperen is nu eenmaal een stuk goedkoper dan in een hotel verblijven. Hiervoor moet je dan wel genoegen nemen met gedeeld sanitair en enige eenvoud. De sanitairgebouwen waren in Namibië over het algemeen van prima kwaliteit, wetende dat je in redelijk primitief Afrika bent. Zolang je niet lang en heet wenst te douchen, voldoet alles prima. En tja, anders sla je een dagje over en douch je morgen op de volgende camping. Iedereen in de groep zit in hetzelfde schuitje.


5. Nog meer groepsgevoel



Doordat er tijdens een kampeerreis ook van je wordt verwacht dat je helpt met het in- en uitladen van de truck, het voorbereiden van het eten, afwassen en het opzetten van je eigen en eventueel andermans tent, creëert zo’n reis al snel een hechter groepsgevoel. Je bent in groepjes bezig om het iedereen naar de zin te maken. En ‘s avonds verzamelt iedereen zich met een wijntje rond het kampvuur en worden er liedjes gezongen en marshmallows geroosterd.


6. Soms betere toegang tot nationale parken



Het zal zeker niet overal gelden, maar bij Sesriem in Namibië overnachten we op een camping die binnen de hekken van Namib-Naukluft Nationaal Park ligt. Hierdoor heb je een groot voordeel als je Sossusvlei / Dune 45 wilt bezoeken. Je arriveert er namelijk zo’n 45 minuten eerder dan mensen die buiten het nationale park logeren. En dat betekent dat je net genoeg tijd hebt om de duin op te klimmen en van de zonsopgang te genieten. Het is even filerijden en -lopen op de duin, maar dat is het zeker waard! Voor wie buiten het park slaapt, gaan de hekken pas bij zonsopkomst open.

Ook in Etosha Nationaal Park slapen we op een van de drie campings die binnen het park liggen. Met ook hier als voordeel dat je vroeg op pad kunt om dieren te zien. Wild is namelijk vroeg in de ochtend of eind van de middag het actiefst, dan is het nog niet zo warm. Deze campings hebben trouwens ook allen drinkplaatsen waar je 24/7 dieren voorbij kunt zien komen.


7. Duurzamer – je gebruikt weinig resources

En last but not least: kamperen is duurzamer dan overnachten in een luxe hotel. Omdat je doucht in een douchegebouw en uiteraard geen stroom en airconditioning hebt in je tent, gebruik je minder water en stroom. Dit is gunstig voor de leefomgeving. Ook het zwembad wordt meestal enkel door de zon opgewarmd i.v.m. door een verwarmingssysteem.

Tip Neem een WakaWaka of andere via de zon op te laden powerbank mee. Deze kun je in zonnige oorden als Namibië aan je tent of tas hangen en dan laadt hij op door de zon. Ideaal; je gebruikt geen lokale bronnen en het is nog gratis ook!


Tips / praktisch, wat heb je nodig?

  • Pak licht – kijk kritisch naar wat je echt nodig hebt tijdens je vakantie. De bagageruimte in de truck is door al het campinggerei beperkt dus het is van belang dat de bagage tot een minimum wordt beperkt. Neem bijv. een kleine flacon wasmiddel mee, zodat je wat dingen kunt uitwassen en neem niet voor elke dag een schoon shirt mee. Dat scheelt een hoop bagage.
  • Goede slaap- en lakenzak (matjes en tenten zijn aanwezig) - In de zomer kan het in Namibië nog vrij koud zijn (tot aan het vriespunt). Een lekkere slaapzak en lakenzak zijn dan ook niet overbodig. Toen wij er waren viel het overigens wel mee en was het met 8 graden als minimumtemperatuur vrij zacht.
  • Hoofdlamp – als je ‘s nachts onverhoopt een keer je tent uit moet voor een toiletbezoek, is het wel handig om een hoofdlamp te hebben. Deze hoef je niet vast te houden, waardoor je je handen vrij hebt. Let wel op! Check eerst de omgeving op lichtgevende ogen of andere geroezemoes.. anders kun je nog wel eens oog in oog komen te staan met een dier.

Verder handig om bij je te hebben:

  • Muggenwerend middel
  • Slippers voor onder de douche
  • Compacte, sneldrogende handdoeken
  • Powerbank op zonne-energie
  • Laagjeskleding
  • Goed ingelopen wandelschoenen
  • Flightbag om je tas te beschermen tegen stof

Zin gekregen om op kampeervakantie te gaan?

Bekijk hieronder een selectie uit ons kampeer-aanbod.

Kampeerreizen

Ook kamperen