< Terug naar overzicht
8 letterlijke hoogtepunten van Latijns-Amerika

8 letterlijke hoogtepunten van Latijns-Amerika

Als je op rondreis gaat door een land, dan zijn er altijd een paar hoogtepunten die je niet mag overslaan. Maar is het je wel eens opgevallen dat deze hoogtepunten vaak ook echt op grote hoogte liggen? In dit blog lees je over 8 letterlijke hoogtepunten van Latijns-Amerika waar je gelijk van in de wolken raakt.

1. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu

De indrukwekkende ruïnes van Machu Picchu behoren met recht tot de zeven nieuwe wereldwonderen. De Incastad ligt op 2.430 meter hoogte, midden in het Andesgebergte. Onderzoek suggereert dat de stad rond 1420 is gebouwd en tot 1532 bewoond was. In 1983 werd de stad opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO en sindsdien is het één van de grootste toeristische trekpleisters ter wereld. Je kunt vanaf Cuzco naar Machu Picchu reizen per trein, maar als je echt voor avontuur wilt gaan kun je ook de Inca Trail of de Lares Trail lopen. Een goede voorbereiding en conditie is hierbij wel nodig, want je krijgt door de grote hoogte te maken met hele ijle lucht. Je raakt hierdoor sneller buiten adem en je zult veel water moeten drinken. Maar al het moois dat je onderweg tegenkomt, met als klapper op de vuurpijl uiteraard Machu Picchu, maakt het de moeite helemaal waard!

2. Colca Canyon, Peru

Colca Canyon

Een ander hoogtepunt in de Peruaanse Andes is de Colca Canyon. De Colca Canyon wordt ook wel de Grand Canyon van Peru genoemd, maar is in werkelijkheid twee keer zo diep als die in de Verenigde Staten. Het uitzicht vanaf het op 3.650 meter gelegen uitkijkpunt Cruz del Condor is werkelijk spectaculair. Je kunt hier ook de Cruz del Condor spotten, de grootste vliegende vogel ter wereld, met een vleugelwijdte van maar liefst drie meter. Als je naar de Colca Canyon afreist moet je, net zoals bij een reis naar Machu Picchu, wennen aan de hoogte. Tijdens onze rondreizen in Peru reizen we altijd naar de Colca Canyon vanaf het stadje Arequipa, dat op zo’n 2.325 meter hoogte ligt. Doordat je daar al even hebt kunnen acclimatiseren zal een bezoek aan de Colca Canyon dus niet letterlijk adembenemend zijn, maar door de schitterende uitzichten zeker wel figuurlijk. 

3. Monteverde, Costa Rica

Monteverde

Dit beroemde nevelwoud in Costa Rica is alles wat je hoopt van een land dat bekend staat om de groene natuur. In Monteverde vind je een enorme diversiteit aan flora en fauna, waaronder vooral veel kleurrijke vogels. Zo vind je hier de quetzal, volgens velen één van de mooiste vogels ter wereld, en de toekan, die je in elk boekje over Costa Rica wel tegenkomt. Het park zelf ligt al op zo’n 1.400 meter hoogte, maar je kunt deze hoogte nog vergroten door een wandeling te maken over de beroemde Sky Walk. Deze hangende bruggen op 40 meter van de grond, geven je de kans om de prachtige natuur vanuit een totaal ander perspectief te bekijken. Ben je een echte waaghals? Dan kun je ook kiezen voor een canopytour, waarbij je via een kabel van boomtop naar boomtop zweeft. 

4. Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 10.582 km2 de op een na grootste zoutvlakte ter de wereld en ligt in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van zo’n 3.700 meter. Deze ‘witte woestijn’ ontstond zo’n 40.000 jaar geleden toen het Minchín meer begon te verdampen. Het resultaat is een eindeloze, hagelwitte vlakte die bestaat uit zo’n 10 miljard ton zout. Midden in de eindeloosheid ligt Isla Incahuasi, met daarop honderden hoge cactussen. Een indrukwekkende locatie waar je niet uitgekeken en uitgefotografeerd raakt. Foto’s maken op de zoutvlakte zelf is ook een groot feestje, want door het gebrek aan objecten aan de horizon is het moeilijker om diepte in te schatten en kan je een persoon dus heel klein laten lijken terwijl hij of zij in werkelijkheid maar een paar meter verderop staat. Met een beetje creativiteit kan dat hele leuke foto’s opleveren. Vooral in het regenseizoen, wanneer er vaak een flinterdun, reflecterend laagje water op de zoutvlakte ligt, schiet je hier de meest prachtige plaatjes.

5. Christus de Verlosser, Brazilië

Christus de Verlosser

Dit iconische standbeeld is niet alleen één van de zeven nieuwe wereldwonderen, maar ook hét herkenningsteken van Rio de Janeiro. Het beeld staat op ongeveer 713 meter boven zeeniveau, op de top van de berg Corcovado, onderdeel van het Tijuca Nationaal Park. Met 38 meter hoogte en 28 meter breedte is het het grootste Christusbeeld ter wereld. Je kunt je voorstellen hoe indrukwekkend het is om aan de voet van dit enorme gevaarte te staan. Interesseert het beeld je eigenlijk vrij weinig? Neem dan alsnog de tram naar boven, want het uitzicht vanaf de top is werkelijk fenomenaal. Je hebt een 360 graden uitzicht over Rio de Janeiro, het omringende bergland en de baai met haar vele kleine eilandjes. Al met al een plek die je tijdens een rondreis in Brazilië absoluut niet mag overslaan. 

6. El Peñol, Colombia

El Peñol

Waar je helaas niet met de tram naar boven kunt, is El Peñol. De top van deze 220 meter hoge rots bereik je via zo’n 700 traptreden. Maar dan heb je ook wel een spectaculair uitzicht over de omgeving, waaronder het kleurrijke stadje Guatapé. Het verhaal gaat dat de inwoners van Guatapé jarenlang ruzie hadden met een andere nabijgelegen stad, El Peñol, over bij welke stad de rots hoorde. De inwoners van Guatapé besloten de rots te claimen door de naam van hun stad erop te schilderen. De inwoners van El Peñol kregen lucht van dit plan en konden de uitvoering ervan nog net voorkomen, waardoor nu alleen een witte letter G en een halve letter U op de rots staan. Bij welke stad de rots ook hoort, het bezoeken én beklimmen van El Peñol is een absolute aanrader wanneer je in Colombia bent. 

7. Titicacameer, Peru/Bolivia

Titicacameer

Het Titicacameer ligt op de grens tussen Bolivia en Peru en is met een oppervlakte van 8.340 km2 het grootste meer van Zuid-Amerika. Maar daarnaast is het ook het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. Het meer ligt op 3.812 meter boven de zeespiegel en in het meer liggen ruim 40 kleine eilanden. De kunstmatig gemaakte Uros eilanden zijn veruit het bekendst. De Uros indianen hebben de van riet gemaakte eilanden ooit gebouwd om de Inca’s te ontvluchten. Omdat het riet aan de onderkant wegrot moeten de eilanden constant vanaf de bovenkant worden aangevuld met nieuw riet. Tegenwoordig zijn de eilanden erg toeristisch en de bewoners verkopen je maar al te graag allerlei handgemaakte spullen. Toch is het bijzonder om te zien hoe de Indianen hier een bestaan hebben opgebouwd en hoe bijna alles wat je om je heen ziet is gemaakt van riet. 

8. Quilotoa, Ecuador

Quilotoa

Het kratermeer Quilotoa is een van de best bewaarde geheimen van Ecuador. Het meer ligt op 3.850 meter hoogte, vlak bij de Cotopaxi-vulkaan in de gelijknamige provincie Cotopaxi. Zo’n 800 jaar geleden is de vulkaan met zo’n enorme kracht uitgebarsten dat de vulkaan instortte. Door de tijd is de caldera gevuld met water, dat zijn betoverende smaragdgroene kleur heeft gekregen door het oplossen van mineralen uit de grond. De krater is ongeveer 250 meter diep, maar de lokale bevolking gelooft dat het meer bodemloos is. Je kunt het meer vanaf een uitzichtpunt bewonderen, maar je kunt ook via een zandpad afdalen in de caldera om vervolgens in een kajak te stappen. Hoe vaak vaar je nou door de krater van een actieve vulkaan? In alle opzichten een hoogtepunt van een rondreis in Ecuador!