De beste tips en alternatieven tegen een jetlag
Verheug je je nu al op de verre reis die op de planning staat? Maar zie je stiekem op tegen de vliegreis, waarbij je door meer dan drie tijdzones zal vliegen? Begrijpelijk! Want afgezien van de lange reis, heb je ook meer kans om last te krijgen van een jetlag. Maar van welke symptomen kunnen er sprake zijn bij een jetlag? Denk hierbij aan oververmoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, weinig eetlust en concentratieproblemen. Natuurlijk is dit geen fijne manier om je reis mee te starten en daarom hebben wij een aantal tips opgesteld om een jetlag zoveel mogelijk te voorkomen. Met deze tips kan je optimaal genieten van alle indrukken die je gaat opdoen!
1. Blijf gehydrateerd
Vaak kan de lucht in de cabine van het vliegtuig heel droog zijn. Daarom is het verstandig om tijdens de vlucht genoeg water te drinken om zo uitdroging tegen te gaan. Ook is het beter om geen alcoholische of cafeïne houdende drankjes te nuttigen; dit kan namelijk het effect van een jetlag versterken.
2. Tijd verzetten
Stel bij aanvang van je vlucht de tijd van je horloge, mobiel en/of tablet in op de tijd van je bestemming. Zo kan je alvast wennen aan de andere tijdzone.
3. Blijf in beweging
Vergeet niet om tijdens de vlucht in beweging te blijven; te lang stil zitten kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Het wordt dan ook aangeraden om elke twee uur even te bewegen. Loop bijvoorbeeld een stukje door het gangpad of doe rek- en strekoefeningen.
4. Pas je ritme zoveel mogelijk aan
Om alvast te wennen aan de nieuwe tijdzone is het beter om het ritme van je bestemming aan te houden. Dit kun je doen door rekening te houden met de tijden waarop je eet. Maar ook door wakker te blijven als het op de plek van je bestemming overdag is en te slapen wanneer daar de nacht aanbreekt.
5. Eet geen zware maaltijden
Het is beter om vóór en tijdens de vlucht lichte maaltijden te eten. Door de verstoring van je ritme kan het voorkomen dat je spijsvertering langzamer op gang komt dan normaal. Lichte maaltijden zijn dan beter om te verteren; hierbij kun je denken aan een salade, soep of fruit.
6. Zoek de buitenlucht op
Merk je dat je tijdens de reis moe wordt? Trek er dan op uit om een frisse neus te halen. Met een beetje geluk schijnt buiten het zonnetje; zo verhoog je eenvoudig de productie van vitamine D. En je begrijpt: hierdoor ga je je ook weer fitter voelen! Bovendien zorgt daglicht er het snelst voor dat je biologische klok zich aanpast aan de nieuwe tijdszone.
7. Geef jezelf de tijd om te wennen
Houd de eerste dag rekening met een eventuele jetlag en plan deze niet gelijk vol met activiteiten. Geef jezelf rustig de tijd om te wennen; dit voorkomt oververmoeidheid. Want geloof ons: oververmoeidheid wil je ten alle tijden vermijden, dat kan een jetlag namelijk verergeren.
Alternatief: verander de vliegrichting
Een jetlag ligt alleen op de loer als je westwaarts of oostwaarts vliegt. Vlieg je in een rechte lijn naar het noorden of het zuiden? Dan heb je nauwelijks te maken met een jetlag. Neem Zuid-Afrika: dit land heeft slechts één uur tijdsverschil met Nederland.
Alternatief: reis dichter bij huis
Wil je liever geen lange vlucht maken? Dat kan natuurlijk! In dit blog over exotische bestemmingen in Europa vind je inspiratie over de meest prachtige plekken op slechts een paar uur vliegen. Maar je kan je ook laten verrassen door de schoonheid van Oost-Europa. Dit werelddeel barst van de meest boeiende bestemmingen vol met schitterende natuur, interessante cultuur en zeer gastvrije bevolking. Je bent gegarandeerd van een reis zonder jetlag en de relatief korte vliegafstand is ook nog eens beter voor het milieu.