< Terug naar overzicht
Een bezoek aan het Terracotta leger

Een bezoek aan het Terracotta leger

Toen een aantal boeren in 1974 een put aan het graven waren in Xi’An, hadden ze geen idee dat ze daarbij de grootste archeologische vondst uit de geschiedenis hadden gedaan. Het Terracotta leger. De teller is opgelopen tot 8000 unieke beelden van klei die het leger vormen. Een vondst waar nog tot op heden aan wordt gewerkt, maar op dit moment al miljoenen bezoekers per jaar trekt. Het verhaal achter deze beelden en het idee dat deze beelden circa 2200 jaar oud zijn, maakt het Terracottaleger voor mij erg indrukwekkend. Een bijzondere plek om te bezoeken als je een rondreis door China maakt. 

Het Terracotta leger: ultiem hoogtepunt tijdens een rondreis door China 

Een paar honderd jaar voor Christus, werd Qin Shi Huang gezien als de eerste keizer van China. Hij zorgde ervoor dat een groot deel van China één land werd. Qin Shi Huang geloofde in een leven na de dood. Toen hij keizer werd is hij zich daarom al vroeg gaan bezighouden met het bouwen van zijn eigen graftombe; hier was alles aanwezig om na de dood een prachtig leven verder te leiden. Onder andere het 8000-koppige Terracottaleger, dat werd gebouwd om de graftombe te beschermen. Het schijnt dat er zo’n 700.000 arbeiders zijn ingezet voor de gehele graftombe. Het meest bijzondere aan dit leger vind ik dat ieder beeld levensgroot en uniek is. Ieder beeld verschilt qua kleding, gezichtsuitdrukking of wapen. Ook staan de beelden verdeeld per rang. Grondsoldaten, ruiters, officiers of generaals: je ziet ze allemaal! Nog steeds zijn archeologen bezig met het uitgraven en reconstrueren van de gevonden onderdelen. Hoewel de gevonden beelden nog in erg goede staat zijn, bestaat de vondst uit ontelbaar veel puzzelstukken die in elkaar gezet moeten worden. 

Terracotta Leger bijzonder hoogtepunt


Een dagtrip naar het Terracotta leger 

Het Terracotta leger ligt net iets buiten de stad Xi’An. Toen ik op de bestemming aankwam merkte ik meteen dat dit een populaire bezienswaardigheid is. Een mix van toeristen, zowel Westerse als Chinese, die als schoolkinderen in de rijen stonden te wachten om naar binnen te gaan. Het park bestaat uit 3 grote hallen en een museum. Ik raad aan om in het museum te beginnen, zodat je voldoende kennis opdoet voordat je de beelden daadwerkelijk gaat bekijken. Het museum In het museum wordt met foto’s en teksten het verhaal verteld over het ontstaan van het Terracotta leger, de vondst ervan en het enorme proces om alles uit te graven en op zijn plek te zetten. Heel interessant dat een archeologische vondst van zo’n omvang, met ontelbaar veel puzzelstukjes, uiteindelijk toch één geheel wordt waarvan een deel nu al wordt tentoongesteld.  

De verschillende Archeologische schatkamers 

De beelden worden tentoongesteld in drie verschillende hallen, ook wel ‘pits’ genoemd. Pit 1 vond ik het meest indrukwekkend. Tip: bezoek deze als laatst, onder het mom ‘het beste voor het laatst te bewaren’. Dit is namelijk de grootste hal waar de meeste beelden staan. Allemaal keurig per rang, in rijen met de neuzen dezelfde kant uit. In pit 2 staan de hogere rangen van het leger. Hier zie je dat de beelden in een heel andere staat zijn gevonden. Er moeten nog veel beelden worden uitgegraven, en je ziet heel veel losse stukken die nog bij elkaar moeten worden gezocht. Een enorm proces, waar archeologen nog lang mee bezig zijn. De derde pit is de kleinste van de drie. De noordelijke vleugel van deze hal zou gebruikt worden om te bidden voor een overwinning, de zuidelijke voor het bedenken van militaire tactieken. In totaal staan hier 68 levensechte beelden.  


Combineer je reis met een bezoek aan Xi’An 

Het Terracotta leger is erg bijzonder en maakt het in combinatie met de stad Xi’An echt de moeite waard om te bezoeken. De stad Xi’An ken je misschien niet van naam. Er wonen meer dan 4 miljoen mensen, heeft een prachtig stadscentrum en is omringd met een indrukwekkende stadsmuur. Hier kun je over wandelen of fietsen (zelfs met een tandem) en op een unieke manier de stad bekijken. In de avond loop je de drukke straten door met oneindig veel eetkraampjes. Perfect om eens goed kennis te maken met de Chinese cultuur en haar keuken!