Eten en reizen: kookboeken die je meenemen over de hele wereld
Eten en reizen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elk gerecht vertelt een verhaal over de cultuur, tradities en geschiedenis van een land. Kookboeken die wereldkeukens verkennen, bieden niet alleen recepten, maar ook een blik op andere levensstijlen en smaken. Dit verklaart onder andere het enorme succes van de kookboeken van Yotham Ottolenghi, zoals het onlangs verschenen Comfort, dat je meeneemt naar het Midden-Oosten. Maar er is natuurlijk veel meer te ontdekken van over de hele wereld! We nemen je in dit blog mee op een culinaire reis, waar je de kleuren en geuren van verschillende landen kunt proeven vanuit je eigen keuken.Hieronder heeft Coen Borgman van Reisboekhandel Evenaar de beste kookboeken van de laatste tijd voor je op een rijtje gezet. Van de straten van Hanoi met hun geurige gerechten tot de markt in Paramaribo met zijn kruiden en specerijen. Kookboeken zijn een schat aan inspiratie, waardoor je de wereld kunt verkennen zonder je huis te verlaten. Verrijk je reis door de gerechten vooraf te bereiden of verwen jezelf na thuiskomst door dat ene gerecht dat je zo lekker vond probeert na te maken. Dit is ook een goede manier om het vakantiegevoel nog even vast te houden.
Eet smakelijk alvast!
Vietnam
Phi Yen Phan - Ăn Cơm: Recepten en verhalen uit de Vietnamese familiekeuken
Tijdens COVID-periode runde Phi-Yen haar eigen cateringbedrijf en kookte ze diners bij mensen thuis. Al haar passies komen samen in het door haar geïllustreerde kookboek Ăn cơm. In Ăn cơm deelt Phi-Yen Vietnamese familierecepten die haar ouders meenamen naar Nederland. De titel van dit kookboek, die letterlijk 'rijst eten' betekent, symboliseert de diepgewortelde traditie van samen aan tafel zitten, waar familie en vrienden samenkomen om te genieten van heerlijke gerechten en verhalen te delen. Met dit kookboek, dat ze zelf heeft geïllustreerd, krijg je handige tips en technieken om thuis gerechten als pho, spring rolls, bánh mì, gekaramelliseerd buikspek en banaan-tapiocapudding te maken. Haal Vietnam in huis met dit smakelijke boek!
Mexico
Rosa Cienfuegos - Comida Mexicana
De Mexicaanse keuken is veel meer dan taco’s en guacamole, en Rosa Cienfuegos bewijst dit in haar kookboek Comida Mexicana Dit prachtig vormgegeven kookboek biedt een breed scala aan authentieke en toegankelijke recepten die de rijke Mexicaanse eetcultuur weerspiegelen. Je leert de basis, zoals het maken van zelfgemaakte tortilla’s, salsa’s en frijoles charros. Geniet van Mexicaans streetfood, verras je gasten met heerlijke vis-, vlees- en groentegerechten, en sluit je maaltijd af met een flan Mexicano of pastel de tres leches. Dankzij de heldere uitleg en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten is dit een praktisch kookboek waarmee je de echte Mexicaanse smaken in huis haalt.
Zuid-Afrika
Ivana Sanshia Ströde - De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken
Ga op een culinaire ontdekkingsreis door Zuid-Afrika en ervaar de verrassende veelzijdigheid van de Zuid-Afrikaanse keuken in het prachtige kookboek De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken.
Geniet van klassiekers zoals biltongsoep, bunny chow en bobotie, en verken de populaire 'braai' met gerechten zoals roosterkoekburger, masala steak Gatsby en sosaties. Dit boek, boordevol prachtige foto's en reisverhalen, brengt je direct naar Kaapstad
en omliggende regio’s. Een ideaal boek voor iedere kookliefhebber, met een luxe, gebonden uitgave op hoogwaardig papier.
Japan
Maori Murota - Authentiek Japan thuis
Maori Murota neemt je in Authentiek Japan thuis stap-voor-stap mee in de Japanse keuken. Je leert technieken zoals het maken van udonnoedels, ramen en gyozadeeg, en ontdekt de basisprincipes van fermentatie (zoals miso en natto) en het bereiden van tofu, bouillons en basissauzen. Dit fraai uitgevoerde kookboek is perfect voor hobbykoks en liefhebbers van de Japanse keuken, met authentieke recepten, basistechnieken, verse ingrediënten en duidelijke stap-voor-stap-instructies.
Suriname
Raghenie Bhawanie - Madame Jeanette
In Madame Jeanette laat Raghenie Bhawanie zien dat Surinaams eten niet zwaar of tijdrovend hoeft te zijn. Met meer dan honderd recepten, grotendeels met groenten in de hoofdrol, combineert ze traditionele Surinaamse smaken met een moderne twist. Denk aan bami, pom, stamppot met masala en mangotaart. Ze toont ook dat eten met pit niet altijd pittig hoeft te zijn, net als de geurige Madame Jeanette-peper. Naast de smakelijke recepten deelt Raghenie familieverhalen, ontmoetingen en een culinaire studiereis naar Suriname, met sprankelende fotografie en een vleugje humor.
Tot slot een verrassend verhalend kookboek:
Marja West, Anna Bontekoe - Het zal nooit meer kaviaar zijn
Het zal nooit meer kaviaar zijn is een heel bijzonder kookboek dat de genres koken en thriller op een unieke manier combineert. Naast het spannende verhaal van Sofia en de ware gebeurtenissen rond de New Yorkse maffia in de jaren ’70, biedt dit boek ook achttien kleurrijke en heerlijke vega(n) recepten. Het is namelijk een samenwerking van schrijfster Marja West en dochter Anna Bontekoe, een vegetarisch kokende chef. Deze bijzondere combinatie zorgt voor een unieke leeservaring: terwijl je de gerechten bereidt, komen de jaren ’70 in de Verenigde Staten tot leven op je bord en in de keuken!
Dit waren onze zes kookboekentips om je te laten genieten van smaken over de hele wereld. Wij hebben in ieder geval trek gekregen, dus eet smakelijk voor straks! Terwijl je door de kookboeken bladert, komt er misschien wel inspiratie op voor een bepaalde bestemming. De kans is groot dat je deze met Sawadee kunt ontdekken. Met meer dan 200 reizen in ons aanbod is de keuze namelijk reuze. Ontdek het zelf en bekijk ons volledige reisaanbod.