< Terug naar overzicht
Fotografietips voor kinderen

Fotografietips voor kinderen

Reizen en fotograferen gaan voor veel mensen hand in hand. Wie op reis gaat wil deze mooie herinneren vaak ook wel vastleggen in een fotoboek. Dan zijn wat fotografieskills best handig. Ook kinderen fotograferen tegenwoordig graag. Dit geeft een leuk kijkje in jouw belevingswereld en het levert vaak verrassende foto’s op. Om die foto’s naar een net wat hoger niveau te tillen hebben we wat handige tips voor je. Je leest er alles over in dit blog.


Fotografietips voor kinderen - koop niet de duurste camera

1. Koop niet de duurste camera

Sommige mensen denken dat je enkel met de meest dure camera’s de beste foto’s kunt maken. Niets is echter minder waar. Het gaat voor een groot deel om hoe je de camera bedient en om wat je ziet en niet om het materiaal dat je gebruikt. Je kunt met de meest dure camera de slechtste foto’s maken en met de goedkoopste de spectaculairste. Als je net begint met fotograferen is een geavanceerde camera ook helemaal niet per se handig. Let dus bij de aanschaf vooral op schokbestendigheid en bijvoorbeeld op mogelijkheden om ook onder water te fotograferen als je dat leuk vindt. En hoe meer megapixels, hoe hoger over het algemeen de kwaliteit van de foto’s. Heb je al een beetje ervaring met fotograferen en wil je een iets uitgebreidere camera, kies dan voor een systeemcamera of een compact camera. Deze neem je makkelijker overal mee naartoe dan een logge spiegelreflexcamera.


Fotografietips voor kinderen - houd je camera recht

2. Houd de camera recht en stil

Een simpele tip om je foto’s al meteen beter te maken is: houd je camera recht en zorg voor een rechte horizon. Dat maakt de foto rustiger en prettiger om naar te kijken. Zorg eventueel ook voor een koord dat je aan de camera kunt bevestigen zodat je de camera om je nek kunt hangen. Dat helpt ook al een klein beetje om de camera recht te houden. Naast je camera rechthouden, is het ook van belang dat je je camera stil houdt. Anders krijg je onscherpe foto’s. En waar dat bij sommige onderwerpen soms wenselijk is, is dat in de meeste gevallen niet zo. Ondersteun met je linkerhand de camera en gebruik je rechterhand om de foto mee af te drukken. Als je ’s avonds in het donker wilt fotograferen, ontkom je er bijna niet aan om een statief te gebruiken.


Fotografietips voor kinderen - regel van derden

3. Regel-van-derden

Om balans te brengen in een foto, bestaat er de zogenaamde ‘regel-van-derden’. Dit houdt in dat je je foto opdeelt in 9 vlakken of 3x3 hokjes. De belangrijkste elementen van de foto komen dan op de kruispunten van die vlakken te liggen. Dat maakt je foto spannender en interessanter. Plaats bijvoorbeeld een persoon op 1/3 van de foto en je zult zien dat dit veel leuker is dan een persoon in het midden van de foto.


Fotografietips voor kinderen - Kies een rustige achtergrond

4. Rustige achtergrond

Zorg dat de achtergrond van je foto’s niet te druk is. Dit leidt af van het onderwerp en is zonde van je foto. Vaak kun je in de instellingen van je camera ervoor zorgen dat de achtergrond waziger wordt. Bij een foto van een mooi landschap is het natuurlijk wel van belang dat de gehele foto scherp is.


Fotografietips voor kinderen - speel met perspectief

5. Probeer diverse perspectieven uit

Een olifant die je van bovenaf fotografeert, ziet er heel anders uit dan een olifant die je recht van voren in het gezicht fotografeert. Probeer daar wat mee te spelen. Ditzelfde geldt ook voor onderwerpen in een drukke stad. Een auto van de voorkant is soms veel interessanter dan een auto van de zijkant. En ga voor een spannende foto ook eens op de grond zitten of liggen of klim juist op een muurtje.


Fotografietips voor kinderen - portretfotografie

6. Fotograferen van mensen

Als je op reis gaat met een familiereis of groepsreis, dan krijg je te maken met groepsgenoten. Wil je een foto van hen maken? Vraag ten allen tijden of mensen het goed vinden dat jij ze op de foto zet. Sommige mensen vinden dat namelijk niet prettig. Dit geldt ook voor locals. Als je een mooie portretfoto wil maken; vraag dit dan altijd eerst netjes en mensen zullen vaak enthousiast reageren. Meer over portretfotografie op reis lees je hier.


Fotografietips voor kinderen - horizontaal of verticaal

7. Verticaal of horizontaal?

Je kunt foto’s natuurlijk verticaal (rechtop) en horizontaal (liggend) maken. De ene situatie leent zich beter voor horizontale fotografie dan de ander. Wil je bijvoorbeeld een hoog gebouw fotograferen, draai je camera dan eens een kwartslag. Een weids landschap komt echter meestal horizontaal beter tot zijn recht. Wil je foto’s of video’s gebruiken in je Instagram of Facebook stories, houd dan zeker je camera verticaal voor een mooi beeldvullend beeld!


Fotografietips voor kinderen - instellingen

8. Technische instellingen

Ben je een al wat verder gevorderde fotograaf dan kun je i.p.v. op de automatische stand te fotograferen eens kijken naar wat instellingen. Bijvoorbeeld ISO voor lichtgevoeligheid, diafragma voor scherptediepte, sluitertijd voor het aanbrengen van beweging in je foto en witbalans voor de witheid van je foto’s.



9. Kijk en leer

Als je beter wilt leren fotograferen, dan geldt zoals met zoveel dingen: oefening baart kunst. Door veel te oefenen en te kijken naar foto’s van anderen leer je heel veel over fotograferen. Volg bijvoorbeeld @natgeotravel op Instagram of word lid van Zoom.nl, waar veel fotografen hun foto’s delen. Vaak inclusief de gebruikte instellingen.