Hoe bereid je je voor op een reis naar India?
India is allesbehalve een standaard reisbestemming. Ze zeggen vaak: je houdt ervan, of je houdt er niet van. Met 1,4 miljard inwoners is het één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Het is druk, chaotisch en er bestaan grote verschillen tussen arm en rijk. Toch is India een spannend en avontuurlijk land, met een bijzondere cultuur en unieke belevenissen. Ben jij nieuwsgierig geworden, of heb je plannen om een rondreis door India te maken? Dan kan het je helpen om je een beetje voor te bereiden op het land en de cultuur. Zo weet je wat je kunt verwachten en kom je minder snel voor (onaangename) verrassingen te staan. In deze blog help ik je daar een beetje bij.
Wat kun je verwachten van het leven in India?
Het straatbeeld
Het leven in India is anders dan wij gewend zijn. Dat is vooral te zien aan het straatbeeld: ongeordende wegen en winkels, veel verkeer, mensen in prachtig gekleurde kleding, zich wassende mensen, mensen die kippen slachten, heilige koeien die op straat lopen, stof, vuil, veel getoeter en vooral heel veel mensen. Het straatbeeld kan in het begin best heftig en intens zijn, maar al snel wen je wat meer aan de drukte en zul je merken dat er altijd iets te beleven valt. Wat ik mooi vond is dat er ook veel bedrijvigheid is. De één verkoopt onderbroeken en pennen, de ander loopt met een kar vol met tomaten rond, Jantje zit met een weegschaal langs de weg waar je je voor een paar roepies kan wegen en Pietje heeft een tuinslang en een blok zeep op straat neergelegd waar mensen zich kunnen wassen. Aan creativiteit geen gebrek!
De mensen
Indiërs zijn over het algemeen erg aardig en behulpzaam. Je zult merken dat veel Indiërs nieuwsgierig naar jou als toerist zijn. Ze kijken vaak (nogal overduidelijk) naar je, ze groeten je op straat en komen soms onverwachts bij je zitten voor een praatje. De meeste Indiërs zijn hindoeïstisch en een kleiner deel moslim. Een leuk onderwerp om eens op door te vragen tijdens een praatje. Hoewel de meeste Indiërs erg aardig zijn, weten velen ook dat ze geld aan toeristen kunnen verdienen. En dat proberen ze vaak op een slimme (en soms oneerlijke) manier. Probeer daarom altijd af te dingen als je iets koopt, en (vooraf) goede prijsafspraken te maken. Dan is er niets aan de hand. Omdat er grote verschillen tussen rijk en arm zijn, kom je regelmatig bedelaars tegen. Als je (net als ik) niet altijd geld wilt geven is het handig om een zak appels/mandarijnen bij je te hebben die je kunt uitdelen.
De communicatie
De communicatie gaat over het algemeen goed, want de meeste mensen spreken een aardig woordje Engels. En als dat niet lukt roepen ze hun broer, oom of buurman wel even om wat woorden te vertalen. Vaak ‘wobbelen’ Indiërs met hun hoofd: dat kan ‘ja’, ‘nee’, of ‘misschien’ betekenen… een beetje verwarrend! De basis om zelf ook respectvol te communiceren is groeten met ‘Namasté’ en daarbij je handen vouwen, of een hand schudden (verder geen aanraking). Een glimlach kan natuurlijk ook geen kwaad!
Het eten
Indiaas eten is voor velen favoriet. Het is voor Aziatische begrippen een vrij gevarieerde keuken. Ook zitten er verschillen tussen de Noord- en Zuid-Indische keuken. De basis voor een Indisch gerecht bestaat vaak uit rijst, brood en curry’s. Broden worden in allerlei varianten gebakken, en ook de curry’s zijn erg gevarieerd. Vaak wisselt zich dat af met groenten, aardappels en allerlei kruiden en specerijen. Lees in dit blog welke gerechten je echt moet proeven. Als je even geen zin hebt in Indiaas eten, heb je tegenwoordig ook voldoende keuze uit Westers eten. Hoewel het eten in India erg lekker is, is er wel een groter risico op ziek worden. De Indische keukens voldoen meestal niet aan de standaarden en regels die wij in Nederland kennen. Probeer altijd naar een restaurant te gaan waar veel klanten zijn, daar is het eten meestal vers. Als je gevoelig bent voor ziek worden, vermijd dan vlees. Onbewust heb ik mijn gehele tijd in India vegetarisch gegeten: in veel gerechten zit namelijk standaard al geen vlees, en vegetarisch eten is er ontzettend lekker en gevarieerd! En, ik werd niet ziek.
Welke voorbereidingen tref je?
Verwachtingen
Het heeft mij enorm geholpen om me flexibel op te stellen. In India kunnen dingen anders gaan dan gepland en niet alles gaat op tijd. Door daarin lage verwachtingen te hebben zul je niet snel teleurgesteld worden. Aan de andere kant zijn de frustrerende situaties de momenten die me het langst bij blijven en waar ik uiteindelijk het hardst om kan lachen.
Verdiepen in de cultuur en religie
Ik vond het prettig dat ik wat over de cultuur en de religie af wist. Dingen gaan soms anders dan wij gewend zijn, en soms zien we dingen die tegen onze principes in gaan. Doordat ik hier op voorbereid was kon ik het (ondanks mijn eigen principes) iets meer in perspectief plaatsen en het wat sneller van me afzetten. Voorbeelden zijn de rolverdeling tussen man en vrouw, het omgaan met dieren en het omgaan met milieu.
Kleding
Om je respectvol te kleden (en onaangename blikken te voorkomen) is het voor vrouwen goed om zoveel mogelijk huid te bedekken. In een moskee of tempel is dit vaak verplicht, maar ook daarbuiten is het dragen van lange broeken/rokken en t-shirts met mouwtje aan te raden. Mannen kunnen gerust een korte broek aan, maar nog respectvoller is het om ook een lange broek te dragen en je schouders te bedekken. Vanwege de warmte op sommige plaatsen kunnen luchtige kledingstukken geen kwaad. En heb je nou niets geschikts in huis, zul je in India genoeg winkels tegenkomen waar je voor een mooie prijs iets leuks koopt.
Nog een paar praktische tips
- Neem altijd handgel mee, zodat je je handen zonder water kunt wassen.
- Als je een lichte slaper bent kunnen oordopjes je nachtrust wat prettiger maken.
- Lokale mensen vinden het heel leuk om een klein presentje te krijgen uit Nederland (of eurocenten). Je zult ongetwijfeld mensen ontmoeten waarmee je een leuke klik hebt; dit is de manier om ze te verrassen.
- Wc papier is op veel toiletten niet aanwezig. Zorg daarom dat je altijd iets bij je hebt.
- Reis je weleens met de bus of trein en wil je niet dat je koffer of tas vies wordt, neem dan een beschermhoes mee.
Kortom
Een reis naar India zal je verbazen, verrassen en je een heleboel unieke ervaringen rijker maken. Het land kent zo’n andere cultuur dat een beetje voorbereiding geen kwaad kan. Lees erover of bespreek het met je reisspecialist en laat de voorpret beginnen!