< Terug naar overzicht
In gesprek met Sawadee's coördinator duurzaamheid Carolien

In gesprek met Sawadee's coördinator duurzaamheid Carolien

Bij Sawadee zien we het als onze plicht en ambitie om samen met onze partners reizen aan te bieden waarin mens, milieu, cultuur en natuur centraal staan. Onze ambities kunnen we niet waarmaken zonder onze collega Carolien, die zich sinds mei 2023 fulltime bezighoudt met duurzaamheid bij Sawadee. Om meer te weten te komen over duurzaam toerisme en de inspanningen van Sawadee op dit vlak, ging ik met haar in gesprek over haar werk als coördinator duurzaamheid.  

Hoe ben je in de rol van coördinator duurzaamheid terechtgekomen? 

Tijdens mijn bacheloropleiding had ik altijd bijbaantjes in het toerisme en op persoonlijk vlak hield ik mij veel bezig met duurzaamheid. Ik dacht altijd dat ik bij het kiezen voor een vervolgstudie en carrière één van deze passies zou moeten kiezen. Toen ik na mijn bachelor op zoek was naar een masterstudie viel ineens het kwartje: ik kon duurzaamheid en toerisme combineren.  

Ik koos voor de tweejarige master Sustainable Destination Development, oftewel duurzaam toerisme. Na 1,5 jaar studeren was het tijd om mijn scriptie te schrijven. Dit deed ik bij Sawadee en na afloop kreeg ik het aanbod om als junior productmanager aan de slag te gaan. Bij Sawadee heeft elke productmanager een aantal neventaken, zoals health & safety of het begeleiden van stagiairs, en die van mij werd duurzaamheid. Al na een paar maanden merkten we echter dat we bij Sawadee veel meer ambities hebben dan je in een paar uur per week kan waarmaken. Zodoende werd mij gevraagd om vanaf mei full time aan duurzaamheid te gaan werken en hierop ik zei direct en volmondig ‘ja!’

Carolien
Carolien op het kantoor van Sawadee en tijdens World Cleanup Day.

Hoe helpt je studieachtergrond je bij jouw rol als coördinator duurzaamheid?  

Tijdens mijn bachelor Culturele Antropologie heb ik veel geleerd over hoe mensen denken en hoe ze naar problemen en oplossingen kijken, maar ook over de waarde van diversiteit aan culturen wereldwijd. In mijn master heb ik me gefocust op natuurtoerisme en ondernemerschap. Natuurtoerisme gaat over de verschillende manieren om toerisme in de natuur zo duurzaam mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor bepaalde soorten accommodaties, vervoer en activiteiten, maar ook door het beschermen en onderhouden van een natuurgebied voor de lokale bevolking financieel aantrekkelijker te maken dan het kappen van bomen. Ik leerde ook veel over het belang van de economische kant van duurzaamheid. Als bedrijf gaat dit onder andere over het samenwerken met lokale bedrijven en het bieden van een eerlijk loon, maar ook over het bijdragen aan de ontwikkeling van bestemmingen, bijvoorbeeld door te investeren in duurzaamheidsprojecten. Al met al hebben mijn bachelor- en masteropleiding me de perfecte basis gegeven voor de drie pilaren van duurzaamheid: natuur, cultuur en economie. 

Waarom is het volgens jou zo belangrijk om als reisorganisatie een coördinator duurzaamheid te hebben? 

Reizen, en met name vliegen, wordt in de media vaak neergezet als een puur niet-duurzame activiteit. Ik vind dit beeld echter erg zwart-wit. Het klopt dat vliegen schadelijk is voor het milieu, maar er zijn nog zo veel meer kanten aan reizen die wél een positief effect hebben. Zo draag je als reiziger veel bij aan de lokale economie van een bestemming, worden bevolkingsgroepen aangemoedigd om hun eigen cultuur en tradities te behouden, en draag je als toerist bij aan het behouden en beschermen van natuurgebieden.  

Carolien in Marokko
Carolien op reis in Marokko.

Bij Sawadee zien we het als onze plicht om de positieve impact van reizen te vergroten, en de negatieve impact te verkleinen. Bij Sawadee is duurzaamheid dan ook geen bijzaak, maar hoofdzaak. Met een fulltime coördinator duurzaamheid in dienst ben je er als organisatie van verzekerd dat duurzaamheid de aandacht krijgt die het verdient. Met één iemand die alle inspanningen op het gebied van duurzaamheid coördineert kan je bovendien grotere stappen zetten in een sneller tempo. En dat is nodig, want onze ambities zijn groot. 

Hoe ziet je werk als coördinator duurzaamheid eruit en wat heb je in je eerste half jaar al bereikt?  

Een van de eerste projecten waar ik in mei mee ben begonnen is het analyseren van al onze accommodaties op het gebied van duurzaamheid. Met bijna 1500 unieke accommodaties is dit een flinke klus, die anders waarschijnlijk was blijven liggen. Uit de analyse is gebleken dat 44% van onze accommodaties al aantoonbare stappen zet op gebied van duurzaamheid, een fantastisch percentage! Onze ambitie is om dit percentage te vergroten naar 60% in 2024, iets waar ik me komende tijd veel mee bezig zal houden.

Daarnaast ben ik al sinds mijn stage bezig met het toevoegen van nieuwe Puur Sawadee projecten en accommodaties in onze reizen. Hierbij kun je denken aan een kookworkshop in Peru, een verblijf bij accommodaties gerund door Aboriginals in Australië, en een bezoek aan een berenopvang in Roemenië. Verder werk ik aan allerlei grotere en kleinere projecten. Enkele voorbeelden zijn het selecteren van goede doelen voor de vrijwillige bijdrages van onze reizigers, het berekenen van onze CO2-uitstoot, het toezien op de naleving van ons dierenwelzijnsbeleid, het voeren van gesprekken met onze lokale vertegenwoordigers over het verminderen van plastic op onze reizen, en het schrijven van duurzaamheidsnieuwsbrieven voor personeel, reizigers en partners.  

Carolien in Ierland

Carolien op reis in Ierland.

Wat ik ook heel waardevol vind is dat ik een aanspreekpunt ben geworden binnen Sawadee op het gebied van duurzaamheid. Wie vragen of ideeën heeft over duurzaamheid kan bij mij terecht. Op deze manier help ik collega’s om duurzaamheid ook in hun werkzaamheden te integreren, waardoor het echt een team effort wordt. Maar ook de suggesties van onze reizigers zijn enorm waardevol. In de enquête die reizigers na hun reis invullen is er ruimte om feedback te geven over de duurzaamheid van onze reizen. Ik lees ze stuk voor stuk door en haal er geregeld goede tips en ideeën uit waarmee we onze reizen nog verder kunnen verduurzamen. 

In hoeverre werk je samen met collega’s en andere afdelingen binnen Sawadee om duurzaamheid te bevorderen?  

Al sinds de oprichting van Sawadee 40 jaar geleden speelt duurzaamheid een belangrijke rol in alles wat we doen. Door de jaren heen hebben verschillende mensen binnen Sawadee zich actief met duurzaamheid beziggehouden en nu heb ik het geluk er zelfs fulltime aan te kunnen werken. Wat echter altijd zo is geweest, is dat we het samen doen. Collega’s komen geregeld naar me toe met vragen en ideeën en ik houd iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid door middel van nieuwsbrieven en presentaties. Daarnaast hebben we binnen Sawadee twee MVO-teams (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), waarvan de eerste bestaat uit zeven kantoorcollega’s. De collega’s werken op verschillende afdelingen, waardoor er feedback uit diverse hoeken van de organisatie komt. Het tweede MVO-team bestaat uit zeven Nederlandse reisbegeleiders. Onze reisbegeleiders zijn onze ogen en oren tijdens een reis, en hebben hierdoor goed inzicht in wat er speelt onder de reizigers, wat er al heel goed gaat en wat nog beter kan op gebied van duurzaamheid tijdens de reis.  

Carolien en collega's tijdens World Cleanup Day
Carolien met haar collega's tijdens World Cleanup Day.

Hoe betrek je reizigers bij de duurzaamheidsinspanningen van Sawadee? 

Naast onze eigen inspanningen op het gebied van duurzaamheid, kunnen ook onze reizigers veel betekenen. In nieuwsbrieven, op social media, op onze website en in de informatie voor vertrek proberen we reizigers te informeren en inspireren over duurzaam reizen. Tijdens de reis spelen onze reisbegeleiders natuurlijk een cruciale rol om onze reizigers verder op weg te helpen met duurzaam reizen. Na de reis krijgen we ook weer heel veel informatie en inspiratie terug van onze reizigers, iets wat we enorm waarderen. Ik lees alle suggesties uit de enquêtes door en kijk per suggestie wat er mogelijk is. Wat ik helemaal leuk vind is om op onze informatiedagen en events persoonlijk met reizigers in gesprek te gaan over de mooie reizen die we aanbieden en hoe we deze zo duurzaam mogelijk kunnen maken.  

Heb jij een vraag of idee over duurzaam reizen die je graag met Carolien wilt delen? Meld je dan gratis aan voor het Sawadee Reisevent op zondag 12 november en loop langs bij de duurzaamheidsstand. 

Hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid wordt geïntegreerd op alle verschillende bestemmingen? 

In elk land werken we samen met lokale partners, wat een eenduidig beleid op het gebied van duurzaamheid soms best uitdagend maakt. Voordat we een samenwerking met een lokale partner aangaan kijken we uiteraard of zij duurzaamheid net zo belangrijk vinden als wij en of ze dit ook omzetten in acties. Zo hebben veel van onze lokale partners een duurzaamheidscertificaat en werken we samen veel met accommodaties die aantoonbare stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Toch komt het soms voor dat duurzaamheid in een land minder belangrijk wordt gevonden, of dat mensen wel het goede willen doen, maar niet genoeg kennis of geld hebben. Daarom bestaat mijn werk ook deels uit het informeren van onze lokale partners. Zo heb ik een handleiding geschreven voor accommodaties waarin staat uitgelegd aan welke 32 duurzaamheidscriteria wij ze toetsen, waarom dit belangrijke punten zijn en hoe ze eraan kunnen voldoen. Ook ben ik erg trots op de investeringen die we doen om onze lokale partners bij duurzaamheid te helpen. Zo hebben we onze lokale partner in Zuid-Afrika geholpen met de financiering van een speciale batterij, waarmee de zonne-energie die bij hun kantoor wordt opgewekt ook kan worden opgeslagen.  

Carolien op Madeira

Carolien op reis op Madeira.

Wat zie jij als de grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid bij Sawadee? 

Omdat we reizen uitvoeren naar ruim 100 landen ter wereld moeten we voortdurend rekening houden met heel veel verschillende contexten. We kunnen bijvoorbeeld samen met een groep reizigers afval opruimen tijdens een reis, maar als er in het land geen goede afvalverwerking is, belandt het misschien toch weer in de natuur. We kunnen proberen op veel reizen een watertank in de bus te hebben, maar in landen waar alleen met het OV wordt gereisd, zoals Japan, gaat dat niet op en is het kopen van water in wegwerpflesjes weer moeilijker te voorkomen. Op dezelfde manier kunnen we als doel stellen geen binnenlandse vluchten te gebruiken, maar in veel landen zijn er nauwelijks mogelijkheden voor treinreizen, en is het alternatief ruim 20 uur in de bus zitten. Er is geen one-size-fits-all oplossing, wat mijn werk uitdagend maakt, maar daardoor ook heel leuk.  

Wat zijn jouw verdere ambities voor Sawadee op het gebied van duurzaamheid en wat ligt er in het verschiet? 

Ik vind dat je duurzaamheid als proces moet zien, niet als een einddoel. Hoe hard je je als organisatie ook inzet voor duurzaamheid, er blijft altijd genoeg te verbeteren. Mijn lijst met ambities is dan ook erg lang, maar een van de dingen die ik graag benoem is het vergroten van Sawadee’s transparantie over wat we doen op het gebied van duurzaamheid. In 2021 hebben we ons aangesloten bij Tourism Declares a Climate Emergency, waarvoor we een Climate Action Report hebben geschreven. Dit jaar ga ik een tussentijds rapport schrijven, zodat reizigers op de hoogte blijven van onze doelen en wat we concreet doen om deze te behalen. Daarnaast zijn we, in aanvulling op onze Travelife certificering die in juni 2022 is vernieuwd, ook hard bezig met de aanvraag van een ander toonaangevend certificaat. Tot slot ben ik erg trots op de investeringen die we de komende 3 jaar gaan doen in een groot natuurbehoud- en herstelproject. Meer informatie hierover zal in januari 2024 volgen. 

Wil je meer weten over duurzaam reizen met Sawadee? Bekijk dan deze pagina.