Marokkaanse cultuur - bereid je voor op je volgende rondreis
Gelegen op het kruispunt van Europa en Afrika, kent Marokko zijn rijke geschiedenis door de geografische ligging. In dit land heerst de tolerante, maar traditionele Marokkaanse cultuur met sterke waarden en normen. Het Marokkaanse erfgoed is een samensmelting van de Europese, Afrikaanse en Arabische invloeden die dit land door de eeuwen heen hebben gevormd. Deze indrukwekkende bestemming is makkelijk te bereizen en relatief dichtbij.
De Marokkaanse tradities, normen en waarden zijn niet in een paar regels samen te vatten. Met input van onze reisredactie en connecties uit Marokko, kom je met dit artikel een heel eind! Volg onderstaande etiquetteregels op voor een soepel en respectvol verblijf in dit overwegend islamitische land.
Marokkaanse cultuur in een notendop
Religie
De grote meerderheid in Marokko is moslim (zo’n 99 procent) en dit is tevens de staatsreligie en veruit de belangrijkste. Bijna alle tradities, ceremonies en andere sociale gebeurtenissen zijn gebaseerd op de islam. De andere twee minderheidsreligies zijn het christendom en het jodendom.
Officiële taal
Arabisch en (sinds 2011) Berbers wordt als officieel gezien. Berbers noemen zichzelf Amazigh en hun taal draagt de naam Tamazight. Dit wordt door ongeveer een derde van de Marokkaanse bevolking gesproken.
Voertaal
Naast bovenstaande talen, wordt Frans als tweede taal gesproken. In een kleine gedeelte van het noorden van Marokko is de voertaal Spaans. Sommige Marokkanen spreken Engels, maar in de meeste gevallen kom je met de bovenstaande talen goed uit de voeten.
Inwoners
37.340.000 (2021)
Lokale bevolking
De meeste Marokkanen zijn van Berberse, Arabische of gemengd Arabisch-Berberse afkomst. Er is een debat gaande over wie de originele bewoners zijn.
Marokkaanse tradities
De rol van de islam in de Marokkaanse tradities
Een van de meest prominente aspecten van de Marokkaanse cultuur is de sterke traditie van de islam, die een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van veel Marokkanen. Als reiziger word je met open armen ontvangen door de enorme gastvrijheid.
Marokkaanse omgangsvormen
De Marokkaanse omgangsvormen verschillen per regio, stad en zelfs per familie. In Casablanca hangt bijvoorbeeld een internationale sfeer terwijl men in het binnenland een veel traditionelere omgangsvorm hanteert. In de noordelijke stad Tetouan zijn mensen een stuk conservatiever en wordt geleefd volgens de geschreven en ongeschreven regels. Dit heeft met name invloed op sociale relaties. Waar je in sommige steden kunt gaan stappen met vrienden, is het op de meeste plekken not done om openbaar affectie te tonen. Dit is zelfs niet toegestaan volgens de wet. Hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan hangt wederom af van de locatie, familie en persoonlijke keuze.
Belangrijke feestdagen
Ramadan wordt door bijna alle Marokkanen beoefend en tijdens de vastenmaand is het moslims van zonsopgang tot zonsondergang verboden te drinken, te eten en te roken. Tijdens deze periode moeten reizigers eten en drinken in het openbaar vermijden. Draag tevens bedekte kleding uit respect.
Naast de Ramadan wordt Al-Hijra gevierd. Dit is het islamitische nieuwjaar. Daarnaast markeert Eid al-Fitr het einde van de Ramadan en herdenkt Eid al-Adha het offer van Abraham. Eid al-Mouloud viert de geboorte van de Profeet. Tot slot is Ashura een belangrijke festiviteit.
Viering van Marokkaanse bruiloften is onlosmakelijk verbonden aan Marokkaanse tradities. Bruiloften worden in Marokko zeer uitbundig gevierd. Vroeger duurde een bruiloft standaard zeven dagen. Tegenwoordig neemt een bruiloft drie dagen of slechts één dag in beslag. Een Marokkaanse bruiloft kan er bijvoorbeeld zo uitzien:
De bruidegom brengt zoetigheid, lekkernijen en huwelijkscadeaus naar de bruid haar huis. De bruid en haar dierbaren brengen henna aan op de handen. Daarna vindt het ceremoniële gedeelte plaats. Gemiddeld genomen draagt de bruid maar liefst zeven trouwjurken op haar trouwdag.
Gebruiken en rituelen - fun fact
Katten zijn bij volgens de islam toegestaan om binnen te wonen, honden daarentegen niet. Deze worden gezien als huisdieren maar moeten buiten blijven om religieuze en hygiënische redenen.
Normen en waarden Marokkaanse cultuur
Het belang van familie en gemeenschap in de Marokkaanse cultuur
Een van de dingen die de Marokkaanse cultuur onderscheidt is het sterke gemeenschapsgevoel en het diepe respect voor normen en waarden. Veel Marokkaanse tradities draaien om familie en gemeenschap, en het is gebruikelijk dat uitgebreide families dichtbij elkaar wonen en belangrijke gebeurtenissen en feestdagen samen vieren. Niet alleen is familie belangrijk, in Marokko wordt de uitspraak “beter een goede buur dan een verre vriend” erg serieus genomen. De buurt is een hechte gemeenschap waarin iedereen een persoonlijke band met elkaar heeft. Je hoeft er niet raar van op te kijken dat iedereen eten en drinken met elkaar deelt.
Etiquette en gewoontes
- Als moslimland moet de kleding bescheiden zijn, omdat veel mensen aanstoot nemen aan kleding die benen en schouders niet bedekt, vooral op het platteland. Niet iedereen draagt een hoofddoek en dat wordt ook niet van je verwacht als reiziger. Er wordt een uitzondering gemaakt bij bezoek aan bijvoorbeeld een moskee.
- In het algemeen worden de schoenen uitgedaan voordat men het huis of een kamer binnenstapt.
- Ondanks de bedekkende kleding in het openbaar, zijn er tal van stranden waar je gewoon in badkleding (lees: bikini of zwembroek) kunt vertoeven. Houd in gedachten dat als je richting de boulevard of een eetgelegenheid gaat, je je weer dient te bedekken.
- Je kunt in Marokko op voldoende plekken alcohol drinken. Het is legaal voor buitenlanders om alcohol te kopen en naar binnen te gaan bij een bar.
- In Marokko is de toegang tot de meeste moskeeën en heilige plaatsen verboden voor niet-moslims, tot grote teleurstelling van veel toeristen. Er zijn enkele uitzonderingen, maar de meeste heilige gebouwen moeten van buitenaf worden bewonderd.
Marokkaanse cultuur: ervaar het zelf
Kortom, de Marokkaanse cultuur is een unieke mix van islamitisch geloof, kunst en ambachten, muziek en dans, en een heerlijke keuken. Ze wordt gevormd door sterke normen en waarden en een diep respect voor traditie en gemeenschap. Met de beroemde Marokkaanse gastvrijheid voel je je meteen welkom in dit bruisende land.
Bijzondere feiten over Marokko
- Marokko ligt slechts 13 kilometer van Europa vandaan.
- Arganolie is afkomstig van de Argania Spinoza boom, die enkel in Marokko groeit.
- De Hassan II moskee in Casablanca is de op zes na grootste moskee ter wereld en is door meer dan 30.000 werknemers en ambachtslieden gebouwd. Dit is tevens de enige moskee van het land die je als reiziger kunt bezoeken.
- Marokko is een van ‘s werelds grootste cannabisproducenten.
- Traditioneel wordt in Marokko de lever als symbool van de liefde beschouwd, niet het hart.
- De oudste universiteit ter wereld ligt in Fez, Marokko en stamt uit 859.
- Het hoogste skigebied van Afrika ligt in Marokko. Het heet Oukaïmeden en is 3.268 meter hoog.
- In Marokko liggen maar liefst negen plaatsen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.
Ervaar de veelzijdige, gastvrije cultuur van Marokko zelf tijdens een van onze rondreizen.