< Terug naar overzicht
De 8 mooiste Mayatempels in Mexico

De 8 mooiste Mayatempels in Mexico

Mexico herbergt een schat aan oude culturen, waarvan die van de Maya’s zonder twijfel het bekendst en meest fascinerend is. De indrukwekkende tempels en steden die de Maya’s achterlieten bieden vandaag de dag een interessante blik in het verleden. Verspreid over het land zijn honderden ruïnes van hun bouwwerken te vinden, maar welke zijn het meest het bezoeken waard? Dit zijn de 8 mooiste Mayatempels in Mexico! 

De Mayabeschaving floreerde gedurende het eerste millennium na Christus en strekte zich uit over een groot deel van Meso-Amerika, inclusief het huidige Mexico. Hun steden werden gekenmerkt door indrukwekkende architectuur, zoals piramides, tempels en paleizen, vaak versierd met ingewikkelde hiërogliefen en indrukwekkende kunstwerken. De Maya's waren meesters in onder andere astronomie en wiskunde, wat hen in staat stelde om complexe kalenders te ontwikkelen en grootse bouwwerken te creëren. De ruïnes die na de val van de steden overbleven vormen een bijzonder inkijkje in de rijke culturele erfenis van deze bijzondere beschaving. 

1. Chichén Itzá 

Locatie: Chichén Itzá is gelegen in Yucatán, zo’n 45 kilometer ten westen van de stad Valladolid.
Wanneer gebouwd & bewoond: 600-1200 n.Chr.
Toegangsprijs: €30 ($614 MXN) 

Chichén Itzá

Chichén Itzá is één van de bekendste archeologische vindplaatsen ter wereld en behoort tot de zeven nieuwe wereldwonderen. De stad herbergt vele bouwwerken, waaronder de Tempel van de Krijgers en het Grote Balspelveld, maar het paradepaardje van Chichén Itzá is natuurlijk de iconische piramide van Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd. Dit meesterwerk van Maya-architectuur trekt vooral tijdens de equinox veel bezoekers, wanneer de schaduw van een slang lijkt af te dalen langs de trappen van de piramide. Maar El Castillo is om nog veel meer redenen een bijzonder bouwwerk. Leuk feitje: Als je aan de voet van de hoofdtrap staat en in je handen klapt, wordt het geluid door de piramide teruggekaatst als het tjirpende geluid van een quetzal. 

2. Palenque 

Locatie: Palenque is gelegen in Chiapas, zo’n 80 kilometer ten noordwesten van de Mexicaanse grens met Guatemala.
Wanneer gebouwd & bewoond: 226-800 n.Chr.
Toegangsprijs: €10 ($195 MXN) 

Palenque

Genesteld in het weelderige regenwoud van Chiapas, biedt Palenque een magische combinatie van natuur en architectuur. De oude Mayastad is door de tijd heen overwoekerd door de jungle en veel van de gebouwen liggen vandaag de dag nog steeds verborgen in het oerwoud. Het deel dat is blootgelegd is naar schatting nog geen tien procent van de totale oppervlakte die Palenque ooit bestreek. Hoewel de archeologische vindplaats van Palenque kleiner is dan Chichén Itzá, is ook hier genoeg te ontdekken. Hoogtepunten zijn onder andere de Tempel van Inscripties, waar het graf van koning Pakal werd ontdekt, en de Tempel van het Kruis, de hoogste tempel van het complex. Je kunt deze laatste ook beklimmen voor een spectaculair uitzicht over het gebied. Spits eenmaal boven goed je oren, dan hoor je de brulapen roepen vanuit de jungle. 

3. Uxmal

Locatie: Uxmal is gelegen in Yucatán, zo’n 62 kilometer ten zuiden van de stad Mérida.
Wanneer gebouwd & bewoond: 600-1450 n.Chr.
Toegangsprijs: €21 ($461 MXN)

Uxmal

Uxmal staat bekend om zijn unieke Puuc-stijl architectuur, gekenmerkt door gladde stenen façades, geometrische elementen en gedetailleerd beeldhouwwerk. Als je het complex betreedt sta je gelijk oog in oog met het letterlijke hoogtepunt van Uxmal, de Piramide van de Tovenaar. Dit 35 meter hoge gebouw, ironisch genoeg ook bekend als de Piramide van de Dwerg, domineert de skyline van de stad met zijn unieke ovale vorm, een zeldzaamheid in de Maya-architectuur, waar rechthoekige vormen doorgaans de norm waren. Andere hoogtepunten van Uxmal zijn het Binnenhof van het Nonnenklooster, een groot complex met gedetailleerde reliëfs, en het Paleis van de Gouverneur, dat beroemd is om zijn lange façade versierd met duizenden stenen mozaïeken. Tip: In de avond wordt de magie van Uxmal versterkt door een licht- en geluidsshow die de oude verhalen van deze mysterieuze stad tot leven brengt. De licht- en geluidshow kost zo’n €23 ($495 MXN) en start om 19.30 uur en 20.15 uur. 

4. Tulum 

Locatie: Tulum is gelegen in Quintana Roo, zo’n 131 kilometer van Cancún.
Wanneer gebouwd & bewoond: 1200-1600 n.Chr.
Toegangsprijs: €7 ($155 MXN) 

Tulum

Tulum is uniek onder de Maya-steden vanwege zijn spectaculaire ligging op een klif die uitkijkt over de turquoise wateren van de Caribische Zee. Het beroemdste bouwwerk van Tulum is El Castillo, dat op de kliftop staat en vroeger als vuurtoren diende voor de schepen die langs de kust voeren. Naast El Castillo zijn de Tempel van de Fresco's, met zijn goed bewaard gebleven muurschilderingen, en de Tempel van de Goddelijke Wind, die de kracht van de natuur symboliseert, zeker een bezoek waard. Tulum is qua oppervlakte wat kleiner dan de nummers één tot en met drie op deze lijst, maar minstens even mooi en bovendien perfect combineerbaar met vele stranden, cenotes en restaurantjes die in en nabij Tulum te vinden zijn. 

5. Ek’ Balam 

Locatie: Ek Balam is gelegen in Yucatán, zo’n 25 kilometer ter noorden van Valladolid.
Wanneer gebouwd & bewoond: 700-1000 n.Chr.
Toegangsprijs: €21 ($456 MXN) 

Ek' Balam

Ek’ Balam, wat "Zwarte Jaguar" betekent, is een relatief onbekende, maar indrukwekkende archeologische vindplaats in Mexico. Het hoogtepunt van Ek’ Balam is de Akropolis, een massieve piramide van 32 meter hoog, die een adembenemend uitzicht biedt over de omliggende jungle. Ek’ Balam onderscheidt zich van andere Maya-steden in Mexico door de uitzonderlijk goed bewaard gebleven stucwerken en de gedetailleerde gravures die de Akropolis sieren. Deze kunstwerken geven een diepgaand inzicht in de religieuze en politieke aspecten van de oude Maya-beschaving. Naast de Akropolis vind je in Ek’ Balam nog ruim 40 andere indrukwekkende structuren, waaronder het Ovale Paleis en het balspeelveld. Ek’ Balam is een stuk minder toeristisch dan de eerste vier Mayatempels op deze lijst, waardoor je de ruïnes in alle rust kunt verkennen. 

6. Cobá 

Locatie: Cobá is gelegen in Quintana Roo, tussen de steden Tulum, Valladolid en Playa del Carmen in.
Wanneer gebouwd & bewoond: 100-1500 n.Chr.
Toegangsprijs: €5 ($100 MXN) 

Cobá

Cobá ligt verborgen in de jungle en staat bekend om zijn uitgebreide netwerk van sacbes, oude geplaveide wegen die zich kilometers door de jungle uitstrekken en verschillende delen van de stad met elkaar verbinden. Om de afstanden tussen de structuren af te leggen, is het ook mogelijk om een fiets te huren. Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Cobá is de beklimming van de Nohoch Mul-piramide, met 42 meter één van de hoogste Maya-structuren in Mexico. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over het uitgestrekte regenwoud dat de stad omringt. De rust en mysterie van Cobá maken het een magische plek, waar je je gemakkelijk kunt voorstellen hoe het leven hier duizenden jaren geleden moet zijn geweest. Tip: in de omgeving van Cobá vind je ook enkele prachtige cenotes, perfect voor een verkoelende duik nadat je de ruïnes hebt verkend. 

7. Calakmul

Locatie: Calakmul is gelegen in Campeche, nabij de Mexicaanse grens met Guatemala.

Wanneer gebouwd & bewoond: 500 v.Chr – 1000 n.Chr.
Toegangsprijs: €6 ($125 MXN) 

Calakmul

Calakmul ligt diep in het gelijknamige biosfeerreservaat en was ooit één van de grootste en invloedrijkste steden van de Maya-beschaving. De archeologische vindplaats omvat enkele van de grootste piramides in Mexico, die uitkijken over een zee van groen. De hoogste van allemaal, bekend als Piramide II, torent zo’n 55 meter boven het regenwoud uit en herbergt de tombe van Yuknoom de Grote. De stad werd pas in 1931 herontdekt en in de jaren 70 voor het eerst onderzocht. Hoewel nog steeds een groot deel van de stad niet is blootgelegd, heeft archeologisch onderdoek in Calakmul al enorm veel informatie over de Maya’s opgeleverd. Calakmul is echter niet alleen een plek van historische betekenis, maar ook een toevluchtsoord voor vele zeldzame diersoorten zoals jaguars en toekans. De afgelegen ligging van Calakmul zorgt bovendien voor een serene en ongerepte ervaring, ver weg van de drukte van het moderne Mexico. 

8. Becán 

Locatie: Becán is gelegen in Campeche, zo’n 150 kilometer ten noorden van Tikal.
Wanneer gebouwd & bewoond: 500 v.Chr. – 1200 n.Chr.
Toegangsprijs: €4 ($80 MXN) 

Becán

Becán diende ooit als een belangrijk politiek en militair centrum en onderscheidt zich dan ook van andere Maya-steden door het indrukwekkende verdedigingssysteem. In de tijd van zijn bloei was Becán een strategische speler in de Maya-wereld en bevond het zich in een voortdurende machtsstrijd met rivalen zoals Tikal, een invloedrijke Maya-nederzetting in het huidige Guatemala. De stad is omgeven door een diepe gracht, die diende als bescherming tegen aanvallen van vijanden. Becán betekent dan ook ‘ravijn gevormd door water’ in het Yucateeks Maya. De gracht geeft bezoekers, samen met de overblijfselen van de versterkte muren, een uniek inzicht in de militaire strategieën van de Maya's. De verschillende tempels, paleizen en pleinen zorgen ervoor dat er ook binnen de stadsmuren enorm veel te bewonderen is. 

Andere mooie Mayatempels in Mexico 

Natuurlijk zijn er in Mexico nog veel meer mooie Mayatempels te vinden. We raden je dan ook zeker aan om verder te kijken dan deze top 8 mooiste Mayatempels in Mexico en zelf de unieke charme en geschiedenis van andere archeologische vindplaatsen te ontdekken, zoals:

  • Kabah
  • Sayil
  • Labná
  • Edzná
  • Yaxchilan
  • Bonampak
  • Río Bec
  • Kohunlich
  • Mayapán
  • Dzibilchaltún 

Lijkt het je leuk om samen met andere reisliefhebbers de mooiste Mayatempels in Mexico te bewonderen? Bekijk dan zeker onze avontuurlijke groepsreizen naar Mexico!