20 onmisbare items als je op wandelvakantie gaat
Een wandelvakantie is een geweldige manier om de natuur van jouw bestemming optimaal te beleven. Hoewel het internet volstaat met vakantiechecklists, vraagt een wandelvakantie toch net wat extra voorbereiding én extra spullen. Of je nu gaat wandelen tussen de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya, langs de pittoreske dorpjes van Andalusië of door de sprookjesachtige rotsformaties van Cappadocië, je wilt verzekerd zijn van een aangenaam en veilig avontuur. Samen met onze partner Bever zetten we 20 items op een rijtje die je niet mag vergeten in te pakken wanneer je op wandelvakantie gaat.
1. Wandelschoenen
Stevige, comfortabele wandelschoenen zijn essentieel voor elke wandelvakantie. Ze bieden de juiste grip, steun en bescherming op ongelijke, rotsachtige of modderige ondergronden en voorkomen blaren en vermoeide voeten. Goede wandelschoenen moeten ademend zijn om vocht af te voeren, maar ook waterdicht zijn om je voeten droog te houden bij regen. Om wandelschoenen te vinden die passen bij jou en je wandelplannen, ben je bij Bever aan het juiste adres. Lees online hun adviezen of ga langs in één van hun winkels.
2. Wandelsokken
Minstens even belangrijk voor comfortabele voeten zijn fijne wandelsokken. Ze helpen niet alleen om blaren te voorkomen, maar zorgen ook voor de juiste ventilatie en vochtregulatie. Wandelsokken zijn vaak gemaakt van materialen zoals merinowol, synthetische vezels of een combinatie van beide. Het is belangrijk om sokken te kiezen die goed passen en de juiste dikte hebben voor het seizoen en de omstandigheden op jouw bestemming. Met dit stappenplan vind jij in no time de ideale wandelsokken voor jou.
3. Reserveveters
Tijdens een mooie wandeltocht zijn weinig dingen frustrerender dan kapotte veters. Het laatste wat je wilt is midden op je wandelroute met een kapotte veter komen te staan, nog kilometers weg van de dichtstbijzijnde winkel. Het is daarom aan te raden om een extra paar veters van hetzelfde type en dezelfde lengte mee te nemen als die van je wandelschoenen. Dit kleine item neemt weinig ruimte in beslag en weegt vrijwel niets, maar kan je wandeling redden op een moment van pech.
4. Reparatiesetje
Mocht er iets anders in je wandeluitrusting beschadigd raken tijdens je wandeltocht, dan kan een reparatiesetje je redder in nood zijn. Een scheur in je kleding herstel je eenvoudig met naald en draad, terwijl een losse schoenzool snel weer vastgezet kan worden met een kleine tube lijm. Hoewel deze oplossingen vaak tijdelijk zijn, zorgen ze ervoor dat je comfortabel en veilig je wandeling kunt voortzetten. Ook ducttape, reservegespen en touw kunnen waardevolle items in een reparatiesetje zijn. Wil je nog beter voorbereid zijn, dan is een zakmes of multitool altijd handig.
5. Dagrugzak
Tijdens een wandelvakantie zul je heel wat uren doorbrengen met je dagrugzak op je rug. Om rug- en schouderpijn te voorkomen is een degelijke dagrugzak dus geen overbodige luxe. Het maakt je wandelervaring een stuk aangenamer en praktischer, en het is dus zeker de moeite waard om hierin te investeren. Een ventilerend rugpand en ingebouwde waterzakken zijn voorbeelden van features die je helpen om fris en gehydrateerd te blijven tijdens het wandelen. Lees nog meer tips voor het kiezen van een dagrugzak of bekijk Bevers favorieten.
6. Waterfles
Voldoende drinken is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens een wandelvakantie nog des te meer. Het drinken van voldoende water helpt niet alleen om je energieniveau op peil te houden, maar zorgt er ook voor dat je lichaam optimaal blijft functioneren. Een fijne waterfles is dan ook een onmisbaar item voor iedereen die op wandelvakantie gaat. In afgelegen gebieden waar waterbronnen niet gegarandeerd schoon zijn, kunnen ook waterzuiveringstabletten of een waterfilter handig zijn. Hiermee kun je veilig water uit rivieren, beken of meren drinken zonder bang te hoeven zijn voor ziektes of infecties.
7. Wandelstokken
Wandelstokken kunnen extra stabiliteit bieden en je helpen om je evenwicht te bewaren op steile of gladde ondergronden. Ze verlichten de druk op je gewrichten, vooral je knieën, wat vooral fijn is tijdens wandelingen waarbij je lange stukken bergaf moet. Wandelstokken klinken misschien onhandig om mee te nemen, maar zijn in veel gevallen lichtgewicht, opvouwbaar en daardoor erg compact. Sommige wandelstokken zijn ook verstelbaar, zodat je ze kunt aanpassen aan je lengte en de omstandigheden. Al met al een handig item dat je wandelingen veiliger en comfortabeler maakt.
8. Regenbescherming
Niets is zo veranderlijk als het weer. De weersomstandigheden kunnen tijdens een wandeling dan ook snel omslaan, zeker in bergachtige gebieden. Goede regenbescherming is dus cruciaal. Denk hierbij aan een regenjas of een regenponcho, maar ook aan een regenhoes voor je dagrugzak. Met deze items in je rugzak voorkom je dat je wandeling wordt verpest door een onverwachte regenbui en kom je droog aan op het eindpunt van je wandeling.
9. Goede wandelkleding
Naast regenkleding zijn er nog meer keuzes op het gebied van kleding die je wandelvakantie comfortabeler kunnen maken. Kies voor sneldrogende en ademende lagen die je gemakkelijk kunt aanpassen aan het weer. Denk bijvoorbeeld aan een afritsbroek die je in een handomdraai kunt omtoveren tot een korte broek bij warm weer, en een lichtgewicht T-shirt dat zweet snel afvoert. Op grotere hoogtes is een warme laag, zoals een fleece, juist weer onmisbaar. Met het lagensysteem stel je makkelijk de perfecte wandeloutfit samen.
10. Zonbescherming
Tijdens een wandelvakantie breng je een groot deel van je tijd buiten door en is het, afhankelijk van je bestemming en wandelroute, niet altijd mogelijk om in de schaduw te lopen. Goede zonbescherming is dan ook enorm belangrijk, zeker op zonnige wandelbestemmingen als Spanje en Italië. Denk hierbij niet alleen aan zonnebrandcrème, maar ook aan een hoed of pet en een zonnebril, zodat je je hoofd koel kunt houden. Hulp nodig bij het vinden van de juiste zonnebrandcrème? In dit blog helpen we je graag.
11. EHBO-kit
Wandelen is een fysieke activiteit, waarbij ongelukken soms in een klein hoekje zitten. Het is daarom verstandig om een EHBO-kit op zak te hebben met daarin basisitems zoals pleisters, verband en pijnstillers. Voor een wandelvakantie is het handig om de standaard kit uit te breiden met sporttape, blarenpleisters en zo nodig DEET. Zo voorkom je dat kleine ongemakken zoals blaren of insectenbeten je wandelavontuur op een negatieve manier beïnvloeden. Zorg er daarnaast voor dat je eventuele persoonlijke medicatie of een allergiekaart bij je hebt. Zelfs als je deze items nooit nodig hebt, is het fijn om ze op zak te hebben voor je eigen gemoedsrust.
12. Snacks
Tijdens lange wandelingen helpt het om regelmatig een snack te nemen om je energieniveau op peil te houden. Energierijke snacks zoals noten, gedroogd fruit of energierepen zijn ideaal, omdat ze licht zijn en je snel de energie geven die je nodig hebt. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en vereisen weinig voorbereiding, wat handig is voor onderweg. Een goede balans in je maaltijden tussen koolhydraten, eiwitten en vetten zal je helpen om je wandelingen door te komen zonder uitgeput te raken.
13. Noodfluitje
Je wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar tijdens een uitdagende wandeling kan er van alles gebeuren waardoor je verwijderd raakt van de groep of in een noodsituatie terechtkomt. Een noodfluitje is dan een klein maar belangrijk item. Het geluid van een fluitje reikt vaak veel verder dan je stem, waardoor het een efficiënte manier is om de aandacht te trekken en je locatie kenbaar te maken. Wist je dat veel dagrugzakken tegenwoordig een ingebouwd noodfluitje in de borstband hebben? Handig om te checken voordat je een los fluitje aanschaft.
14. Powerbank
In geval van nood is het natuurlijk ook fijn om een opgeladen telefoon te hebben. Daarnaast kan je telefoon goed van pas komen bij het navigeren én kan je er mooie foto’s mee maken. Midden op de route zonder stroom komen te staan is dus erg vervelend. Een powerbank is handig voor het opladen van je elektronische apparaten wanneer je geen toegang hebt tot een stopcontact. Met name op meerdaagse wandeltochten is een powerbank essentieel. Let er bij het aanschaffen van een powerbank wel op dat deze een capaciteit van maximaal 27.000 mAh (100Wh) heeft, anders mag je deze niet meenemen in het vliegtuig richting jouw wandelbestemming.
15. Navigatiehulpmiddelen
Tijdens een wandelvakantie met Sawadee heb je altijd een gids of reisbegeleider bij je, die zich ontfermt over de navigatie. Ben je echter van plan om in je eentje op pad te gaan, dan kunnen navigatiehulpmiddelen als een kompas, kaart of GPS-apparaat handige aanvullingen zijn op je wandeluitrusting. Zo vind je ook in onbekend gebied altijd weer de weg terug naar de bewoonde wereld. Vergeet ook niet om je route vooraf goed te plannen en iemand te informeren over je wandelplannen.
16. Toiletpapier en desinfecterende handgel
Zeker tijdens lange wandelingen ontkom je er niet aan; op den duur zul je naar het toilet moeten. Op negen van de tien wandelroutes zal het dichtstbijzijnde toilet niet om de hoek zijn, en zul je het in de natuur moeten doen. Zorg dus dat je wc-papier of papieren zakdoekjes bij je hebt en laat het papier na gebruik niet achter in de natuur. Stop je gebruikte papier in plaats daarvan in een afsluitbaar plastic zakje en gooi het bij terugkomst in de accommodatie netjes weg. Met desinfecterende handgel zorg je dat je je wandeltocht met schone handen kunt vervolgen.
17. Vuilniszak
Het spreekt natuurlijk voor zich, maar neem ook al het andere afval dat je tijdens je wandeling produceert met je mee terug naar de accommodatie. Een vuilniszak weegt niks, maar is enorm handig om verpakkingen, etensresten en toiletpapier in te bewaren tot je het op een verantwoorde manier kunt weggooien. Zo bescherm je het natuurgebied waar je tijdens je wandeling zo van geniet en houd je het schoon en opgeruimd voor de wandelaars die na jou komen.
18. Lichtgewicht handdoek
Kom je tijdens je wandeling langs een meer, strand of waterval waar het mogelijk is om te zwemmen? Zorg dan dat je een lichtgewicht handdoek bij je hebt. Deze handdoeken zijn vaak gemaakt van sneldrogende materialen zoals microvezel, waardoor ze na gebruik niet zo lang vochtig blijven. Bovendien zijn ze vaak opvouwbaar tot een compact formaat, zodat ze weinig ruimte innemen in je dagrugzak. Dit maakt ze niet alleen ideaal voor een spontane duik, maar ook om jezelf droog te deppen na een onverwachte regenbui of tijdens een bezwete wandeling in warme temperaturen.
19. Zak- of hoofdlamp
Ga je al vroeg in de ochtend op pad of verwacht je pas na zonsondergang terug te keren van je wandeling, dan is een zak- of hoofdlamp zeker aan te raden. Zaklampen zijn vaak wat compacter, terwijl hoofdlampen handig zijn als je je handen vrij wilt houden om te navigeren of wanneer je met wandelstokken loopt. Welk van de twee je ook kiest, zorg er voor vertrek voor dat de batterij voldoende is opgeladen, zodat je niet in het donker komt te lopen.
20. Zitlap
Tijdens een wandelvakantie is het belangrijk om goed op je energie te letten en voldoende pauzes te nemen, zodat je niet oververmoeid raakt en je lichaam de nodige rust krijgt. Met een zitlap kun je ook op koude, natte, vuile of harde ondergronden zacht en droog zitten. Of je nu pauzeert op een natte boomstronk, een koude rots of een modderig pad, met een zitlap heb je net wat meer comfort tijdens het rusten. Bovendien voorkom je dat je na je pauze door moet lopen met natte of vieze billen, wel zo fijn!
Alle items afgevinkt en klaar voor jouw wandelvakantie? Lees hier nog meer tips om goed voorbereid op pad te gaan.