7 steden voor liefhebbers van street art
Een mooie manier om een land te leren kennen is door je te verdiepen in de lokale kunst. In vrijwel elke stad is er wel een museum te vinden met werken van lokale kunstenaars. Maar wat als je meer een buitenmens bent? Gelukkig is kunst tegenwoordig niet alleen meer te bewonderen in musea, maar zie je het overal om je heen op straat. Het mooie van street art is dat het gratis toegankelijk is voor iedereen, dat het letterlijk kleur geeft aan een stad en dat je het (lekker coronaproof) in de buitenlucht kunt bewonderen. In dit blog zetten we 7 steden met veel en vooral mooie street art voor je op een rijtje!
1. Melbourne, Australië
Melbourne is een van de beste bestemmingen voor liefhebbers van street art. De stad staat vooral bekend om stencil graffiti, oftewel ‘sjabloon graffiti’. Kunstenaars maken uit papier of karton een sjabloon en gebruiken deze om met graffiti of verf een afbeelding aan te brengen op een muur of op de straat. Ook de wereldberoemde Britse straatkunstenaar Banksy staat erom bekend en heeft meerdere werken met deze techniek in Melbourne aangebracht toen hij de stad in 2003 bezocht. Veel van zijn werken zijn inmiddels verdwenen als gevolg van verbouwingen, onoplettende schoonmakers en vandalisme. Zo had het stadsbestuur van Melbourne, in de hoop het werk te beschermen, een plexiglas scherm geïnstalleerd voor Banksy’s ‘Little Diver’. Een paar maanden later bleek dit verspilde moeite toen er zilveren verf achter het scherm werd gegoten en de woorden ‘Banksy woz ere’ eroverheen werden gezet. Het illustreert dat, hoe beroemd de kunstenaar ook is, alle street art tijdelijk is en op den duur weer een canvas zal vormen voor een nieuw werk. Gelukkig is er nog heel veel mooie street art over in Melbourne, zoals in AC/DC Lane en Hosier Lane.
2. Rio de Janeiro, Brazilië
Street art werd in 2009 door de Braziliaanse overheid gedecriminaliseerd. Je vindt in Rio de Janeiro dan ook heel veel kunst op straat, waaronder de grootste muurschildering die ooit is gemaakt. Het 190 meter lange werk bestaat uit vijf gezichten van de inheemse bevolking van verschillende continenten. Het werd speciaal gemaakt voor de Olympische Spelen in 2016 en is dan ook te vinden op de Olympische Boulevard. Maar street art is veel meer dan alleen graffiti en muurschilderingen. Een goed voorbeeld hiervan is de Escadaria Selarón in de wijk Santa Teresa. Deze 125 traptredes werden door de Chileense kunstenaar Jorge Selarón bedekt met een prachtig mozaïek van gekleurde tegels. Het begon in 1990 met het opknappen van de traptredes voor zijn huis. Vanaf daar breidde hij steeds verder uit en naarmate zijn project bekendheid verkreeg begonnen reizigers van over de hele wereld tegels uit hun thuisland mee te nemen om in de trap te laten verwerken. Dit zorgde ervoor dat Selarón zijn mozaïek, ondanks zijn financiële problemen, steeds verder kon uitbreiden, tot aan zijn dood in 2013. Tegenwoordig behoren de trappen nog steeds tot een van de meest bezochte plekken in Rio de Janeiro. En dat mag ook wel, voor een kunstwerk waar 23 jaar aan is gewerkt!
3. George Town, Maleisië
George Town, de hoofdstad van het Maleisische eiland Penang, staat bekend om de vele muurschilderingen die er te vinden zijn. De street art scene in deze stad kwam tot leven toen George Town in 2008 werd uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site. Om dit te vieren werd het ‘Marking Georgetown’ initiatief gelanceerd. Het project leverde 52 stalen sculpturen op, die over de hele stad werden verspreid. De street art scene van Georgetown kreeg opnieuw een impuls tijdens het George Town Festival in 2012. De Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic kreeg toen de opdracht om in de binnenstad een reeks muurschilderingen te maken. Het resulteerde in negen werken die stuk voor stuk een typische lokale scène uit het dagelijks leven van de inwoners van Penang uitbeelden. Een van de leukste aspecten van de muurschilderingen in George Town is dat er vaak bestaande objecten in zijn verwerkt. Hierdoor komen de kunstwerken echt tot leven.
4. Bogota, Colombia
Zoals in veel steden bestond street art in Bogota eerst voornamelijk uit graffiti tags. Graffiti was illegaal en iedereen die betrapt werd bij het zetten van een tag werd opgepakt. In 2011 had de street art scene zich wat verder ontwikkeld en werden de kunstwerken artistieker en meer door de gemeenschap geaccepteerd. De politie tolereerde het echter nog niet volledig. In 2011 schoten zij de 16-jarige graffitikunstenaar Diego Felipe Becerra dood toen hij vluchtte om fouillering te voorkomen. De agenten probeerden het voorval te verbergen door te zeggen dat Becerra een wapen droeg en betrokken was bij een overval. Woede over het voorval leidde tot demonstraties en deed het stadsbestuur uiteindelijk besluiten om de agenten te arresteren en street art te legaliseren. Dit had een zeer positief effect op de hoeveelheid en de kwaliteit van street art in Bogota. Het resultaat is een stad vol mooie muurschilderingen, die je tijdens een fiets- of wandeltour door Bogota zeker tegenkomt.
5. Reykjavik, IJsland
Reykjavik wordt door de lokale bevolking soms wel eens ‘Greykjavik’ genoemd, omdat het weer heel veranderlijk is en omdat de stad in de winter slechts een aantal uur zonlicht per dag krijgt. Gelukkig is de stad in realiteit allesbehalve grijs, mede dankzij de aanwezigheid van kleurrijke street art. Veel muurschilderingen in de stad zijn het resultaat van het Wall Poetry Project uit 2015 en 2016. In dit project lieten internationale straatkunstenaars zich inspireren door de muziek van het Icelandic Airwaves Festival. Hoewel street art al rond 1990 onderdeel was van het straatbeeld van Reykjavik, werden tijdens dit project grotere muurschilderingen dan ooit geïntroduceerd. Het meest in het oog springende kunstwerk in Reykjavik bevindt zich echter niet op de muur, maar op de straat. Skólavörðustígur Street werd ooit als onderdeel van de Reykjavik Pride voor het eerst in regenboogkleuren geschilderd. In 2019 namen bewoners de verfrollers in handen om het kunstwerk definitief te maken. Tot op de dag van vandaag staat de gekleurde straat symbool voor IJslands acceptatie van de LGBTQIA+ gemeenschap.
6. Buenos Aires, Argentinië
Buenos Aires is een van de mooiste steden op het gebied van street art. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland zijn de regels rondom het aanbrengen van street art er best wel soepel. Kunstenaars hebben vaak enkel toestemming nodig van de eigenaar van een gebouw of muur om hun kunst erop aan te brengen. Dit maakt de stad tot een waar openluchtmuseum vol graffiti, muurschilderingen en mozaïeken. Sommige kunstwerken zijn zo groot dat ze meerdere verdiepingen sieren, andere zijn juist subtiel en goed verstopt. Street art is overal in Buenos Aires te vinden, maar de hoogste concentratie vind je in de wijken Palermo en La Boca. Naast bepaalde wijken zijn er ook bepaalde straten in Buenos Aires die bekend staan om hun street art, zoals bijvoorbeeld Calle Lanín. In deze straat vind je meer dan 35 met tegeltjes beklede huizen, gemaakt door kunstenaar Marino Santa María. Je wordt spontaan vrolijk tijdens een wandeling door deze kleurrijke stad.
7. Johannesburg, Zuid-Afrika
Door het moeilijke verleden is Johannesburg waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt bij het begrip street art. Maar juist door de werkloosheid en het gebrek aan kansen gingen jonge inwoners de afbrokkelende, verlaten gebouwen voorzien van graffiti, om zo hun frustraties te uiten en de tijd te doden. Omdat het verwijderen van street art geen prioriteit was van het stadsbestuur werd de street art scene grotendeels met rust gelaten en kreeg het de kans om door de jaren heen te groeien. Tegenwoordig zijn er in Johannesburg zelfs werken te vinden die in opdracht van de overheid zijn gemaakt en wordt de stad ook wel de street art hoofdstad van Afrika genoemd. Bovenstaande foto is gemaakt door Bastiaan, onze Manager Sales & Marketing Communicatie. Hij had niet veel tijd in Johannesburg, maar tijdens zijn wandeling door de stad werd hij verrast door de grote hoeveelheid street art en kreeg hij op sommige plekken zelfs even het idee dat hij niet meer in Afrika was. Zo zie je maar dat street art overal te vinden is en dat het een grote invloed kan hebben op je beleving van een stad!