Reizen met respect voor locals: 10 tips
Eén van de mooiste aspecten van reizen is het ontmoeten van nieuwe mensen. Hierbij hebben we het niet alleen over je reisgenoten, maar ook over de lokale bevolking van jouw bestemming. Zeker in veel bereisde landen is het belangrijk om de behoeften van de lokale bevolking niet uit het oog te verliezen. Hoe zorg je ervoor dat zij geen last hebben van jouw bezoek, maar er juist van profiteren? We helpen je op weg met deze 10 tips.
1. Respecteer de lokale cultuur en tradities
Deze eerste tip spreekt misschien voor zich, maar is daardoor niet minder belangrijk. Je bent in een land te gast, dus heb respect voor de lokale cultuur en tradities. In andere landen gelden vaak andere regels en gewoontes. Lees je van tevoren in en volg de adviezen van je reisbegeleider op. Door je aan te passen toon je niet alleen respect, maar laat je de lokale bevolking ook zien dat je open staat voor hun manier van denken en doen en bereid bent om van elkaar te leren. Dit vergroot de kans op positieve interacties en zal je reiservaring enorm verrijken.
2. Bezoek geen scholen
Hoe zou je het vinden als op de school van jouw kinderen een groep buitenlandse toeristen binnen zou lopen? Waarschijnlijk zou je je daar niet zo prettig bij voelen. Maar waarom doen we dit dan wel als we op reis zijn? Hoe onschuldig het misschien ook lijkt, het bezoeken van een lokale school maakt kinderen tot en attractie en is niet bevorderlijk voor het onderwijs. Leerlingen en docenten worden afgeleid, wat de kwaliteit van de lessen niet ten goede komt. Scholen moeten een veilige plek zijn, waar kinderen de vrijheid hebben om zich te ontwikkelen zonder dat ze gestoord worden door nieuwsgierige toeristen.
3. Vraag toestemming voordat je een local fotografeert
Op reis ontmoet je veel bijzondere mensen. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je de lokale bevolking graag op de foto zet. Wil je iemand fotograferen, vraag dat dan altijd even of ze dat goed vinden en respecteer het ook wanneer het antwoord ‘nee’ is. Niet iedereen voelt zich er comfortabel bij om gefotografeerd te worden. Het is belangrijk om hun recht op privacy te respecteren op dezelfde manier als je dat thuis zou doen. Daar zou je mensen op straat per slot van rekening ook niet fotograferen zonder het te vragen, toch?
4. Leer een aantal basiswoorden van de lokale taal
Om toestemming te kunnen vragen voor het maken van een foto is het handig om voor je reis alvast een aantal woordjes van de lokale taal te leren. Hiermee laat je bovendien aan de lokale bevolking zien dat je respect hebt voor hun cultuur. Zij zullen jouw moeite om hun taal te leren zeker waarderen, wat gegarandeerd nog mooiere ontmoetingen oplevert. Heb je niet bepaald een talenknobbel? Laat dat je er niet van weerhouden om toch een gesprekje aan te knopen. Download de lokale taal van tevoren alvast in de Google Translate app, zodat je tijdens je reis live kunt vertalen, of vraag je reisbegeleider om hulp. Ook met handen en voeten kom je natuurlijk een heel eind.
5. Deel geen spullen of snoepjes uit aan lokale kinderen
Het uitdelen van spullen kan negatieve effecten hebben op zowel de kinderen aan wie je uitdeelt als de gemeenschap. Het geven van spullen kan namelijk een gevoel van afhankelijkheid creëren. Als ze regelmatig cadeaus krijgen kan het idee ontstaan dat
dit de norm is, waardoor de motivatie om zelfredzaam te zijn afneemt. Het uitdelen van spullen kan bovendien een bedelcultuur veroorzaken, waarbij ouders hun kinderen van school houden omdat bedelen meer oplevert. Hoewel het op het eerste gezicht
een goed alternatief lijkt, kun je ook beter geen schriften, pennen en boeken vanuit huis meenemen om aan scholen geven. Wanneer scholen dit soort artikelen door toeristen gedoneerd krijgen, worden ze niet meer lokaal wordt ingekocht, wat de lokale
economie belemmert. Wil je toch graag spullen doneren, koop deze dan lokaal zodat de lokale economie wordt gesteund.
6. Eet, koop en overnacht lokaal tegen een eerlijke prijs
Hoe kun je de lokale economie nog meer steunen? Dit kan onder andere door in lokale restaurants te eten, lokaal geproduceerde souvenirs te kopen en in kleinschalige accommodaties of bij de bevolking thuis in homestays te overnachten. Zo zorg je ervoor dat jouw geld terecht komt bij de lokale bevolking en niet bij een internationale hotel- of restaurantketen. Eet, koop en overnacht daarnaast voor een eerlijke prijs. In veel landen is onderhandelen onderdeel van de cultuur. Let er echter wel op dat je er niet té hard ingaat en de verkoper weinig tot niets aan jouw aankoop overhoudt. Bepaal van tevoren wat je voor het souvenir over hebt en streef naar een prijs die voor beide partijen acceptabel is.
7. Kies voor een reis met lokale reisbegeleider
Een andere manier om de lokale economie te steunen is door te kiezen voor een lokale reisbegeleider. Een groot deel van onze reizen wordt begeleid door Engelssprekende lokale reisbegeleiders. Door hiervoor te kiezen draag je direct bij aan werkgelegenheid en maak je economische impact. Maar een lokale reisbegeleider heeft ook voor jou als reiziger voordelen; hij of zij kent het land namelijk als geen ander en kan je er dus nóg meer over vertellen. Hun diepgaande kennis van de lokale cultuur, geschiedenis en tradities is gegarandeerd een verrijking voor jouw reis.
8. Doneer aan lokale projecten met een positieve impact
Wil je nog meer voor de lokale bevolking betekenen, dan kun je ook een donatie doen aan een lokaal project dat veel voor de lokale gemeenschap betekent. Tijdens het boeken van een Sawadee reis kun je een vrijwillige donatie doen, die wij namens jou doneren aan duurzame projecten wereldwijd. Tijdens veel van onze reizen brengen we een bezoek aan dit soort projecten, de zogeheten Puur Sawadee projecten. Puur Sawadee projecten hebben op de lange termijn een positieve impact op de natuur, de lokale economie, culturele interactie en/of de bescherming van een bestemming. Door je reis bij Sawadee te boeken draag je al bij aan het voortbestaan van deze projecten, maar ter plekke kun je er ook voor kiezen iets extra’s te doen. Zo kun je na je bezoek aan Stichting Children of Medellín in Colombia besluiten hun boek ‘De hoogste wijk van Medellín’ te kopen, waarmee je hun mooie werk nog extra steunt.
9. Maak melding van kindermisbruik
Het kan voorkomen dat je op reis geconfronteerd wordt met signalen van kindermisbruik. Kindermisbruik komt overal ter wereld voor. Hoewel kindermisbruik opzichtiger gebeurt in landen die populair zijn bij toeristen, waar armoede heerst en waar sprake is van een gebrekkige wetshandhaving, is het dus belangrijk om op elke bestemming alert te zijn. Heb je vermoedens van kindermisbruik, meld dit dan altijd bij je reisbegeleider en via www.dontlookaway.nl. Meer informatie over het bestrijden van kindermisbruik vind je in deze infographic.
10. Reis buiten het hoogseizoen
Ben je voor jouw vakantie niet gebonden aan een bepaalde periode? Probeer dan om in het laagseizoen op reis te gaan. Dit heeft verschillende voordelen voor de lokale bevolking van jouw bestemming. Spreiding van toerisme betekent namelijk ook spreiding van inkomsten. Als toeristen gedurende het hele jaar komen, wordt de economische impact verspreid en heeft de lokale bevolking een consistentere vorm van inkomsten. Ook zorgt het ervoor dat lokale voorzieningen, cultureel erfgoed en natuurgebieden (denk bijvoorbeeld aan wandelpaden) minder worden belast en beter kunnen worden onderhouden, waar de lokale bevolking op korte en lange termijn van profiteert.
Dit waren onze 10 tips voor een mensvriendelijke reis. Ben je ook benieuwd naar tips om je reis zo diervriendelijk mogelijk te maken? Lees dan ook dit blog.