Van Kimono tot Bayeta: Traditionele kleding wereldwijd
In Nederland dragen we voornamelijk westerse moderne kleding zoals een broek met trui of t-shirt. Maar in sommige gebieden in de wereld kleedt men zich nog heel traditioneel. In handgeweven stoffen, bijzondere kleuren en vormen. De mooiste voorbeelden voor je uitgelicht:
Kimono, Japan
Een populair, traditioneel kledingstuk uit Japan is de kimono. Dit is een losse mantel die je om je heen wikkelt, de mouwen zijn wijd. Met een band wordt de mantel op zijn plek gehouden. Er zijn veel verschillende soorten kimono’s. Zo verschillen de stoffen, de kleuren en ook de lagen. Kimono’s worden gedragen op allerlei gelegenheden en daarin verschilt de uitvoering nogal. Zo bestaan er kimono’s voor overdag, om uit te gaan of voor bijvoorbeeld een bruiloft. De traditionele kimono, van zijde gemaakt, is erg kostbaar en wordt dan ook vaak doorgegeven van moeder op dochter.
Bayeta, Peru
De traditionele klederdracht in het Andesgebergte is erg kenmerkend en wordt door bergvolken nog steeds gedragen. De kleding in deze gebieden is zeer kleurrijk. Vrouwen dragen vaak rokken gemaakt van bayeta, een handgeweven stof van schapenwol. Er wordt
veel gebruik gemaakt van de geometrische figuren die zo kenmerkend zijn in Peru. Ook andere patronen worden veel gebruikt zoals zig-zag lijnen, dieren en bloemen. Kenmerkend zijn de geweven omslagdoeken
die rijk versierd zijn. Vroeger werden patronen en afbeeldingen uitsluitend door 1 volk gebruikt en kenmerkte dit het dorp waar je in leefde. Inmiddels hechten de volken hier niet meer zoveel waarde aan en wordt er veel gekopieerd.
Rode omslagdoek, Samburu
De Samburu is een stam verwant aan de Maasai in Kenia. Hun kleding bestaat overwegend uit rode doeken, soms met gekleurde omslagdoeken. De kleur rood staat voor de kleur van de aarde en bloed, en ook van het leven. Daarnaast bestaat het vermoeden dat deze kleur wordt gebruikt om leeuwen op afstand te houden. Jongens kleden zich als krijgers en dragen soms speren en messen. Een belangrijk onderdeel van de klederdracht zijn de sieraden. Het maken van de sieraden is een kunst en deze kleurrijke kralendecoraties worden dan ook overal op het lichaam gedragen.
Gho, Bhutan
Een zeer traditioneel land is Bhutan in Azië. Om de cultuur in stand te houden is het voor de bevolking verplicht om traditionele kledij te dragen en ook huizen moeten in dezelfde stijl worden gebouwd. De mannen dragen een gho, een soort mantel die tot de knie reikt. Om de middel zit een band die aangetrokken kan worden. Aan de voorkant zit het wat los zodat hier ook spullen in meegenomen kunnen worden. Onder de gho dragen de heren kniekousen met schoenen. Vrouwen dragen een kira, een stuk stof die aan de bovenkant met een speld wordt vastgezet en als een lange jurk naar beneden valt. Ook hier komt een band om de middel. Vaak wordt hier een blouse onder gedragen of een jas eroverheen.
Bont, Groenland
De Inuit is één van de weinige volken waarvan je toch wel kan zeggen dat ze met recht gebruik maken van bont. De bevolking in de ijskoude dorpjes van Groenland leven nog op traditionele wijze en gebruiken dierenvachten en bont om zichzelf warm te houden. De huiden van dieren zijn enorm licht en warm en daarom ideaal om te dragen in deze weersomstandigheden. Alle onderdelen worden gebruikt dus niet alleen het bont maar van de resten van de huiden wordt bijvoorbeeld schoeisel gemaakt. Het aantrekken van de kledij is een hele expeditie met alle lagen die gedragen worden, soms wel meer dan 6!