Tips voor een reis naar Antarctica
Wie droomt er niet van, een reis naar het uiteinde van de wereld. Een reis naar Antarctica is iets wat je lang van tevoren plant. Hoe bereid je je voor op misschien wel de meest bijzondere reis van je leven? We geven je graag wat tips & tricks.
1. Bedenk welke plekken je wilt bezoeken
Er worden verschillende routes aangeboden. Je kunt een reis maken van 12 dagen, maar ook van 27 dagen. Weet dus goed van tevoren welke plekken je graag wilt bezoeken. Het is een grote investering en waarschijnlijk een reis die je maar een keer in je leven maakt. Welke activiteiten wil je doen? Welke dieren wil je zien? Zoek daar een route op uit. Een simpel voorbeeld: wil je ijsberen zien? Dan ga je naar de noordpool, wil je pinguins zien, dan maak je de tocht naar de zuidpool. Wil je in onze zomer of herfst weg, dan kun je naar de noordpool, wil je in de herfst of winter weg, dan vertrekken er reizen naar de zuidpool.
2.Welke activiteiten wil je ondernemen?
Je kunt kiezen voor het ondernemen van toffe activiteiten, bijna allemaal avontuurlijk en soms sportief. Denk aan kajakken, peddelen, hiken en sneeuwschoenlopen. De echte diehards kunnen een poolduik nemen in het ijskoude (-1 °C) water. Lees je goed in over wat er allemaal wordt aangeboden zodat je een goede keus kunt maken.
3. Hoe ziet jouw ideale expeditieschip eruit?
Zoals de verschillende routes, worden er ook verschillende schepen aangeboden. Zo kun je in luxe heel erg variëren, maar ook in het aantal personen of hoe vaak je van de boot af mag.
4. Bereid je voor op zeeziekte in de Drake Passage
Het weer kan behoorlijk omslaan tijdens de reis en daar kun je maar beter goed op voorbereid zijn. Neem een goed assortiment aan middeltjes, zoals tabletjes, armbandjes en gembersnoepjes mee die helpen tegen zeeziekte! Daarnaast is gehydrateerd blijven, regelmatig eten en genoeg beweging op het schip ook van cruciaal belang om fit te blijven. En houd je, tijdens het lopen op het schip, ten alle tijden vast aan de relings die overal op het schip te vinden zijn. Dat heb je met name nodig bij de oversteek van de Drake Passage. Deze 800 kilometer lange zeestraat tussen het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en het Antarctisch Schiereiland, staat erom bekend dat het er nogal eens ruig aan toe kan gaan. Doordat daar drie oceanen samenkomen treden er nog wel eens sterke stromingen op, met name in stormachtige seizoenen. Het oversteken van de Drake Passage is echter een belangrijk onderdeel van reizen naar Antarctica en wordt door veel poolreizigers gezien als een fundamenteel onderdeel van het bereiken van de wonderen die Antarctica te bieden heeft.
5. Zorg voor de juiste uitrusting en bagage
Een poolreis is niet zomaar een reis en je bagage en uitrusting wijken dan ook af van wat je mee zou nemen op een doorsnee rondreis. Dikke parka's, stevige laarzen en waterdichte broeken worden geleverd door Quark Expeditions, de uitvoerende maatschappij van je poolreis. Maar een goede muts, handschoenen, sjaal en warme onderkleding zijn ook zeker een must, dus die moeten absoluut op je paklijst komen te staan. Wat niet verschilt van andere reizen is dat laagjeskleding het devies is. En zorg voor een paar goede schoenen met grip voor op het vaak gladde dek. Verder mag een verrekijker niet ontbreken in je bagage voor het spotten van die vele bijzondere vogelsoorten. En als je van fotograferen houdt; zorg dan voor een goede zoomlens om alle dieren die je tegenkomt goed vast te kunnen leggen. Houd wel rekening met opspattend water en zorg ook voor een waterdichte behuizing voor je dure camera.
6. Lees je in over het poolgebied
Het is onderdeel van de voorpret, maar voor Antarctica ook een stukje veiligheid; je inlezen over de plek waar je heen gaat. Er is veel geschreven over het majestueuze zuidpoolgebied. Over de natuur, wildlife, maar ook over de voorbereidingen op een expeditie. Voor boeken kun je terecht bij Reisboekwinkel De Zwerver. Ook aan boord van de schepen zijn bibliotheken. Daarnaast worden er aan boord ook vaak boeiende lezingen gegeven door experts. Denk hierbij aan biologen, geologen, vogelkenners, wetenschappers, fotografen etc..
"Wacht niet! Niet wachten maar doen! En neem dit heel letterlijk. We hebben tussen een eilandengroep gezeild waarvan ze 15 jaar geleden nog dachten dat het 1 groot eiland was met een ijskap erop. Een groot deel is nu dus weggesmolten en laat zien dat het tientallen kleinere eilandjes zijn waar wij al tussendoor konden varen. Kortom, Antarctica verandert in zeer rap tempo. De opwarming gaat op de polen helaas sneller dan waar dan ook. Dit zo gezien hebbend drukt je behoorlijk met de neus op de feiten…" - Sawadee reiziger
Wil je meer weten over de reizen naar de Zuidpool? Check dan onze Poolpagina.