De verborgen koninkrijken van de Himalaya
Dit is een culturele rondreis die we starten in de Indiase hoofdstad Delhi. Na een vlucht naar Bagdogra reizen we door Sikkim via Darjeeling en het Jaldapara National Park naar Bhutan. We overnachten in comfortabele hotels, die op enkele plekken worden afgewisseld met eenvoudiger onderkomens. Afhankelijk van de groepsgrootte reizen we in Sikkim met personenauto's (maximaal 4 personen per auto) of een eigen bus. In Bhutan hebben we onze eigen bus. We maken twee binnenlandse vluchten. In Bhutan zijn alle maaltijden inbegrepen.
Spirituele rust in Sikkim
Na een kort verblijf in het chaotische Delhi arriveren we in Gangtok. De hoofdstad van Sikkim biedt een spectaculair uitzicht op de witte toppen van de Kanchenjunga, de op twee na hoogste berg ter wereld (8584 meter). In Gangtok kun je dwalen door de smalle straatjes van de bazaar. Het grote, fel beschilderde Rumtek klooster wordt bewoond door meer dan driehonderd monniken. Het Enchey Klooster ligt in de bossen op een heuvelrug boven Gangtok, met een spectaculair uitzicht op de stad.
Phodong en Labrang
Ten noorden van Gangtok worden het Phodong klooster en het nog oudere Labrang klooster bezocht. Er heerst hier een spirituele rust. Het enige geluid dat je hoort, is het monotone gezang van monniken. Wapperende gebedsvlaggen wuiven de religieuze teksten de lucht in. Het Boeddhapark van Ravangla, ook bekend als Tathagata Tsal, werd tussen 2006 en 2013 gebouwd en heeft een 40 meter hoog Boeddhabeeld als middelpunt. We overnachten in Pelling, een klein en relaxt stadje in het westen van Sikkim. Via het voor boeddhisten én hindoes heilige Khecheopalri Meer bereiken we het lieflijke Yuksom, de eerste hoofdstad van Sikkim.
Darjeeling: theeplantages en toy train
Darjeeling is een gezellige drukke stad, beroemd vanwege de vele theeplantages in de omgeving. Ook hier een fantastisch uitzicht op de Kanchenjunga, zeker als je besluit in de vroege ochtend de zonsopkomst te aanschouwen vanaf Tiger Hill. Je kunt met de beroemde toy train naar Ghoom om daar het Ghoom Klooster te bezoeken. Voordat we de grens van Bhutan oversteken gaan we nog wild spotten op safari in het Jaldapara National Park, in 1941 opgericht voor de bescherming van de met uitsterven bedreigde neushoorn.
Bhutan: Land van de donderende draak
Bhutan is onvergelijkbaar met enige andere reisbestemming. Het is het enige Tibetaans Mahayana-boeddhistische koninkrijk ter wereld. Pas sinds de jaren zeventig worden hier mondjesmaat toeristen toegelaten. Het was ook koning Jigme Singye Wangchuk die in de 70-er jaren de term Bruto Nationaal Geluk introduceerde, een reactie op de toen slechte economische situatie in Bhutan. Het straatbeeld van de stadjes en dorpen van Bhutan bestaat uit vrolijk beschilderde en verfijnd gedecoreerde houten huizen en winkeltjes. Veel inwoners van Bhutan gaan gekleed in traditionele dracht, de gho.
Prachtige valleien en imposante kloosterburchten
Waar we ook zijn in Bhutan, we raken onder de indruk van de schoonheid van de natuur als we door nauwe valleien reizen met rododendrons en magnolia die bloeien in het voorjaar, langs mooie dorpjes en dichtbeboste bergruggen. Hier zijn de bomen getooid met lange baardmossen, gevoed door de mistflarden die op deze hoogte continu rondzweven. Met op de achtergrond regelmatig zicht op de voor Butanezen heilige berg Jumolhari (7314m). De imposante kloosterburchten, dzongs, bevatten netwerken van gangen, binnenplaatsen, tempels en gebedshallen. Gezeten op de grond reciteren monniken ijverig hun gebeden uit langwerpige gebedsboeken.
Bumthang, Punakha en Tiger's Nest
Via enkele hoge passen, mooie valleien en langs lieflijke dorpjes bereiken we onze meest oostelijke bestemming van de reis, de Bumthang Vallei. Het is het hart van het boeddhisme en we maken hier wandelingen langs talrijke tempels en kloosters. In Punakha, de oude winterhoofdstad van Bhutan , bezoeken we de Punkaha Dzong, een prachtig kloosterfort, gelegen op een eilandje op de plaats waar de rivieren Pho en Mo, oftewel 'vader' en 'moeder', samenkomen. Het beroemde Tigers Nest, het Taktshang klooster, lijkt tegen de loodrechte grijze rotsen te zijn aangeplakt. Guru Rinpoche zou op de rug van een tijger naar deze plek zijn gevlogen. Nu leidt er een kronkelend pad naar het klooster.
Festivalreizen naar Bhutan
De festivals, tsechu's, in Bhutan behoren tot de meest indrukwekkende gebeurtenissen. De lokale bevolking komt in traditionele kledij naar de kloosters, waar spectaculaire maskerdansen worden opgevoerd. Tijdens de reizen met vertrek op 26 september 2024 (Bumthang Festival) en 14 februari 2025 (Punakha Festival) maak je het van dichtbij mee. Maar ook ongepland en onverwachts kun je lokaal op een klein festival of speciale ceremonie stuiten.