Deskundige reisbegeleiding
Deze Sikkim en Bhutan reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er.
Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.
Boek je een reis met een Nederlandse reisbegeleider? Dan gaat er naast je reisbegeleider ook een lokale gids mee gedurende de reis in Bhutan. Dit is in Bhutan namelijk verplicht maar tevens ook nog eens ontzettend handig. Hij/zij spreekt de taal en kan je veel vertellen over het land en zijn cultuur. Je Nederlandse reisbegeleider heeft echter de eindverantwoordelijkheid voor de uitvoering van de reis en blijft te allen tijde je eerste aanspreekpunt voor wat betreft planning, programma en organisatorische zaken.
Beste reistijd
De beste reistijd voor Sikkim en Bhutan zijn de maanden september tot maart. Het is er dan wel het koeler, maar dan is de lucht het meest helder en heb je de beste vergezichten op de Himalaya. In de maanden maart tot mei is het lente in Bhutan: veel bloesems, maar ook kans op mist. Half juni tot half september is het regentijd.
Het is in Sikkim en Bhutan nooit erg warm. In het voor- en najaar wordt het overdag 20 °C tot 25 °C. ‘s Avonds wordt het fris en de temperatuur kan in de bergen tot onder het vriespunt dalen, vooral in de maanden december, januari en februari. In de bergen komt ook vaak mist voor.
Sikkim en Bhutan reizen met een festival
In Bhutan vinden jaarlijks vele boeddhistische festivals plaats die van heinde en verre honderden Bhutanezen trekken. De belangrijkste en meest drukbezochte festivals van Bhutan zijn die van Phunakha en Bumthang. Dit laatste festival is kleinschaliger, maar wordt ook steeds meer door toeristen bezocht.
De religieuze festivals bieden de bevolking de mogelijkheid om hun geloof te versterken en veel zegeningen te ontvangen. Het is ook een gelegenheid om oude vrienden weer eens te zien en gezien te worden. Daarom dragen de mensen hun mooiste kleren en juwelen en brengen ze veel te eten en te drinken mee. Het belangrijkste festival is de 'Tsechu' wanneer in alle Dzongs in Bhutan de grote daden van Padmasambhava worden gememoreerd. Het festival wordt via de maankalender vastgesteld en duurt enkele dagen. Tijdens het festival beelden de monniken met indrukwekkende dansen, getooid in prachtige kostuums en maskers de verschillende verschijningsvormen van Padmasambhava uit. Er brandt soms een groot vuur waar de bevolking over heen springt om hun zonden te reinigen en nieuwe zegeningen te krijgen.
De festivalreizen zijn:
- vertrek op 26 september 2024 (Jakar Lhakhang Festival in Bumthang)
- vertrek 14 februari 2025 (Punakha Festival)
De routes tijdens de festivalreizen zijn soms aangepast, zodat we op de juiste datum op de juiste plaats zijn. Aangezien de exacte data en invulling van de festivals nogal eens wijzigen, hoor je ter plekke van de reisbegeleiding hoe het programma van de betreffende reis er uit zal zien.
Festival tijdens een reis
Bij data & prijzen staat er per vertrek of er een festival plaats vindt tijdens de betreffende reis. Uiteraard plannen wij met veel zorg de data en het programma van de festivalreizen. Wij willen er op wijzen dat het in een uitzonderlijk geval mogelijk is dat de lokale of nationale autoriteiten op het laatste moment alsnog het festival afgelasten of de datum wijzigen. Indien dit voor vertrek bekend is zullen we je daar uiteraard van op de hoogte brengen, dit is echter geen reden om de reis te annuleren.
Zwaarte
-
Zwaarte van de reis
arrow-
Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen
-
Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen
-
Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen
-
Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen
-
Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen
-
-
Comfort van de overnachtingenarrow
-
Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen
-
Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen
-
Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen
-
Comfortabelere, luxere accommodaties
-
Bijzondere Premium accommodaties
-
In principe kan iedereen die gezond is aan deze reis deelnemen. De wegen zijn vaak slecht, zeker als het geregend heeft. De laatste jaren is dit echter wel wat verbeterd. Vanwege de soms lange reisdagen is een flexibele instelling en incasseringsvermogen noodzakelijk. We staan vroeg op om de dag zo optimaal mogelijk te benutten. In Bhutan is de individuele vrijheid beperkt door het vrij volle programma en de gezamenlijke maaltijden.
Een reis naar Bhutan is relatief duur omdat de Bhutanese overheid het toerisme wil reguleren. Tot september 2023 was van overheidswege een vaste bijdrage van USD 200 per persoon per dag verplicht, exclusief de kosten voor verblijf, transport en maaltijden. Vanaf 1 september 2023 is deze development fee verlaagd naar USD 100 per persoon per dag. Dit bedrag is uiteraard inclusief in onze reissom.
Hoogteziekte
Deze reis bevat overnachtingen op maximaal 2900 meter. Dit betekent een risico op het krijgen van hoogteziekte. Wanneer hoogteziekte niet (op tijd) behandeld wordt kan het levensbedreigend zijn. Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Klachten en symptomen die kunnen duiden op hoogteziekte zijn o.a.: hoofdpijn, slecht slapen, misselijkheid, lusteloosheid en ongewone vermoeidheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen het enige dat helpt. In geval van mogelijke discussie bepalen de reisbegeleider (of lokale gids indien aanwezig) of verdere deelname aan de reis verantwoord is.
Paspoortinformatie
Je hebt een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is bij het verlaten van Bhutan en India en nog 2 lege bladzijden naast elkaar heeft. Als je een nieuw paspoort krijgt, maar het visum is aangevraagd voor het oude paspoort, dan is het alsnog mogelijk om toegang te krijgen tot India wanneer je beide paspoorten bij je hebt.
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
Let op: om India uit te mogen reizen, is het belangrijk dat je bij aankomst in India een inreisstempel hebt gekregen.
Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele
benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. @media en/of krijgsmacht) soms
een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse
of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving
vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt
toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Conform de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2019 art. 6.4 komen onkosten voor het niet (geheel)
kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel
kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.
Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee): Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel BRP kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind.
Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.
Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.
Visuminformatie
Visum Bhutan
Voor Bhutan is een visum nodig dat bij de grensovergang afgegeven wordt. Hiervoor is echter wel een visumautorisatie nodig, die door Sawadee wordt geregeld. De kosten voor dit visum bedragen US$ 40,- en zijn in de reissom inbegrepen.
KLEURENSCAN mailen voor visumaanvraag!
Voor de vlucht en de visumaanvraag voor Bhutan hebben wij naast je juiste paspoort-gegevens, ook een duidelijk leesbare KLEUREN SCAN van je paspoort nodig. Wij verzoeken je deze KLEUREN SCAN direct na boeking te versturen naar: service@sawadee.nl. Op deze KLEUREN SCAN mogen geen gegevens worden afgeschermd of weggehaald.
Nb. indien het visum is aangevraagd met de gegevens, en scan van een oud paspoort, is het belangrijk dat je naast je nieuwe paspoort óók je oude paspoort meeneemt op reis. Wij adviseren echter om ons de aanvraag te laten doen met een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij het verlaten van Bhutan.
Pasfoto’s: twee kleuren pasfoto's (afmeting: 35 mm x 45 mm) dient vooraf opgestuurd te worden. Dit mag een selfie zijn, mits de achtergrond wit is.
Reisverzekering: Stuur ons voor de aanvraag een kopie op van het polisblad van de reisverzekering. Deze dient in het Engels te zijn.
Visum India
Voor deze reis moet je voor vertrek een multiple entry visum aanvragen voor India. Sinds augustus 2015 is het mogelijk om je visum voor India online aan te vragen indien je beschikt over de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Je kunt het e-visum aanvragen via de deze link.
Let op: Wij raden aan om het om het 1-jarige visum aan te vragen. Deze kun je maximaal 120 dagen en minimaal 5 dagen voor de verwachte aankomstdatum aanvragen. Dit is een multiply entry visum, wat betekent dat je India meerdere keren kunt binnen gaan, voor een periode van maximaal 90 dagen per keer. De kosten voor dit visum zijn $40,-.
Belangrijk: print de mail met de status van je visum aanvraag (granted) uit! Print daarnaast de ETA (Electronic Travel Authorization) van de website van indianvisaonline.gov.in uit. Dat kan door te klikken op 'Visa Status'.
1) Let goed op dat je bij aankomst in India in de rij gaat staan die bedoelt is voor E-visa. Dit kan een hoop wachttijd schelen voor de groep.
2) Het is verplicht om je biometrische gegevens af te geven voor het verkrijgen van het visum. Deze zullen worden afgenomen bij aankomst op het vliegveld in India, waarna je een stempel ontvangt.
3) Bewaar het e-visum formulier goed! Bij binnenkomst in India voor de tweede keer (als je vanuit Parao naar Delhi bent gevlogen) zal er opnieuw naar gevraagd kunnen worden (ondanks dat je al een stempel in het paspoort hebt staan).
Pasfoto’s: Voor India is het verstandig om 2 pasfoto's mee te nemen. Het kan dat deze gevraagd wordt voor de aanvraag van de speciale Sikkim Inner Line Permit, welke na aankomst in Delhi door onze lokale vertegenwoordiger geregeld zal worden.
Extra visuminformatie
Hulp bij invullen van het visumformulier van India:
- e-Tourist Visa, 1 jaar, recreation/sight-seeing.
- Vul bij 'Name & adress of the tour operator' de volgende gegevens in:
- Naam: Hi Tours DMC
- Adres: Vatika City Point, MG Road, Gurugram, Haryana 122002
- Vul in bij 'Port of Arrival in India': Delhi (airport).
- Visible identification marks: Hier kan je lichamelijke kenmerken noteren, zoals haarkleur, kleur ogen, tatoeages, piercings o.i.d.
- Profession / Employment: hier MOET de naam en het adres van de werkgever of opleidingsinstituut worden opgegeven. Een zelfstandige kan gewoon eigen naam en adres invullen.
NB: Wanneer je hier ‘housewife’ of ’student’ invult, moet je bij G: Proffesion/Occupationdetails invullen: father of spouse. Vul vervolgens bij Employername/Business in: 'Not applicable'. Vul bij adres het werkgeversadres van je man in (mocht die nog werken). Als je beide met pensioen bent vul je 'Not applicable' in.
NB: wanneer je werkzaam bent in een van de volgende branches en/of beroepen (media en/of grafische sector: omroep, pers, uitgever, journalistiek, design/vormgeving, beeldend kunstenaar etc.) kunnen aanvullende gegevens nodig zijn. Neem dan vóórdat je je visumaanvraag indient even contact op met het VisumBuro. - Vul bij ‘Reference name in India’ nogmaals de naam in van het eerste hotel zoals hieronder vermeld (de mogelijkheid bestaat dat je in een ander hotel verblijft, maar dat is geen probleem voor de visumaanvraag.): Hotel Southgate, C-18, Green park extension, Block C, Green Park Extension, Green Park, New Delhi, Delhi 110016, India, Tel: +91 88264 40777 Email: hotelsouthgate@gmail.com
- Vul bij 'Reference Name in Netherlands' de informatie van Sawadee in.
- De pasfoto moet voldoen aan de volgende vereisten:
- JPEG formaat
- Grootte: minimaal 10 KB, maximaal 1 MB
- De hoogte en de breedte van de foto moeten gelijk zijn
- De minimale afmetingen zijn 350 pixels (breedte) x 350 pixels (hoogte)
- Een duidelijke, recente foto; gehele gezicht zichtbaar, vooraanzicht, ogen open
- Lichte of witte achtergrond, zonder schaduwen in het gezicht of op de achtergrond
- Je mag geen bril dragen op de foto
- De paspoort kopie moet voldoen aan de volgende vereisten:
- PDF formaat
- Grootte: minimaal 10 KB en maximaal 300 KB
- De foto moet zijn van de pagina met persoonsgegevens. Naam, geboortedatum, nationaliteit, vervaldatum en dergelijke moeten er allemaal duidelijk op staan.
- NB: De visumaanvraag kan worden afgewezen als de geüploade foto’s niet duidelijk zijn.
Procedure invullen visum
- Vul de visumaanvraag in volgens instructies. Zie hieronder bij “hulp bij invullen voor het invullen van het visum formulier van India” voor extra informatie.
- Na het invullen van de visumaanvraag word je doorgeleid naar de betaalpagina. Houd er rekening mee dat je hiervoor een Visa of Mastercard (2.5% fee) of Paypal account (3.5% fee) nodig hebt.
- Wanneer je de aanvraag opgestuurd hebt en betaald hebt, krijg je een bevestigingsmailtje. Het kan tot twee uur duren voordat je deze ontvangt.
- Wanneer je visumaanvraag verwerkt is, krijg je via de mail te horen of je visumaanvraag goedgekeurd is (granted or not granted). Dit kan 72 uur of langer duren.
Let op: zorg ervoor dat je in je paspoort in ieder geval nog 4 lege pagina's hebt voor je visa!
Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.
Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.
Financiën
Valuta
De munteenheid van India is de Rupee (INR) en van Bhutan de Ngultrum (BNT). Voor de actuele wisselkoers verwijzen we naar Oanda.
In Bhutan wordt zowel de eigen ngultrum als de Indiase rupee overal geaccepteerd (1 op 1), maar de Indiase briefjes van 500 en 1000 rupees zijn geen wettig betaalmiddel. De briefjes van 500 worden in de praktijk wel overal geaccepteerd. Het beste is er voor te zorgen dat je in Darjeeling je geld omwisselt naar coupures van 100 Rupees.
In India worden geen ngultrums geaccepteerd. Terugwisselen naar Indiase rupees kan op het vliegveld van Paro, maar het is aan te raden om eerst je ngultrums op te maken en de rupees voor het laatst te bewaren. Als je in India je laatste rupees terug wilt wisselen naar euro’s of dollars heb je je Indiase bankwisselafschriften of ATM-bonnen nodig.
Cash, creditcard of pinnen?
Zowel in Delhi als in Bhutan kun je contante dollars of euro’s omwisselen in lokale valuta. Tijdens festivals in Bhutan zijn de banken gesloten en ben je afhankelijk van ATM’s of heb je cash dollars of euro’s nodig om te kunnen wisselen. In India en in Bhutan kan je tegenwoordig overal pinnen, mits je bankpas op "wereld" is gezet.
In Bhutan wordt de creditcard maar nauwelijks geaccepteerd. In noodgevallen kun je heel af en toe geld krijgen, maar tegen commissies van meer dan 10%. In India worden creditcards alleen geaccepteerd in de luxe hotels en duurdere winkels. Daarom raden wij aan deze mee te nemen als reserve, maar niet als primair betaalmiddel.
Wij raden aan om naast je pinpas €250,- in contanten mee te nemen. Aan het begin van de reis in Delhi kun je gebruik maken van je pinpas en de Indiase rupees meenemen naar Bhutan. Meteen bij aankomst op de luchthaven van Delhi kun je geld pinnen in de aankomsthal (na de douane).
NB: Accepteer geen vieze of gescheurde bankbiljetten; vooral Indiërs weigeren deze vaak aan te nemen.
Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.
Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.
Zakgeld
Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is € 150 per persoon per week.
Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.
Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:
Persoonlijke uitgaven: eten, drankjes en souvenirs (in totaal) | € 300,- |
Fooien | € 90,- |
Optionele excursies en entreegelden | € 60,- |
Voorbeelden: | |
- rit per toy train naar het klooster van Ghoom (of v.v.) / excl. aanvullende transfer (o.v.v. beschikbaarheid) | € 24,- |
- bezoek Tiger Hill voor zonsopgang over de Kanchenjunga (o.v.v. beschikbaarheid) | € 30,- |
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2024. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.
Maaltijden
Tijdens deze reis zijn de volgende maaltijden inclusief:- 19x ontbijt
- 8x lunch
- 8x diner
In Bhutan zijn alle maaltijden in de reissom inbegrepen. Voor lunch en diner staan uitgebreide buffetten klaar en heb je de keuze uit diverse gerechten. Het ontbijt in Sikkim en Darjeeling zijn in de reissom inbegrepen. De overige maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Dit is een bewuste keus omdat we de vrijheid van het individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis.
Eten en drinken
In India en Bhutan is het eten uitstekend en uitbundig. De keuze aan restaurants is enorm. Veel Indiërs zijn hindoe en eten geen vlees, waardoor de keus aan vegetarische gerechten zeer groot is.
Denkt men in het westen aan de Indiase keuken dan ziet men vrijwel altijd kerrie voor zich. In India is het woord ‘curry' de naam van een gerecht. Het kruidenmengsel dat in het westen kerrie heet wordt daar ‘masala' genoemd. De samenstelling van de masala verschilt al naar gelang de toepassing bij vis, vlees of groenten. Het Indiase vegetarisme wordt niet altijd even streng toegepast. Kip, lams- en schapenvlees wordt in heel India veel gegeten. Als bron van eiwit dienen ook allerlei soorten linzen (dal).
Bij een traditionele maaltijd heeft iedereen een blad (thali) met 3 tot 8 schaaltjes, waarin de verschillende gerechten worden geserveerd. De onderlaag van de gerechten is rijst, al of niet vergezeld van een van de vele soorten Indiaas brood (nan, chapati). Soms is er een zoet nagerecht. Er is een ruime keus in curries met roti (Indiase pannenkoek). Aan te raden zijn ook: masala dosa (een gerecht van krokante pannenkoek met aardappel-groentemengsel), puri (groentemengsel met een roti) en samosa's (gevulde deegkoekjes). Door de taalbarrière is het vaak lastig bestellen; een oplossing is dan om te vragen mee te mogen lopen naar de keuken en aan te wijzen wat je lekker vindt. De keuken in een Indiaas huis is een plek waar niet iedereen zomaar binnen kan lopen, omdat het bereiden van voedsel aan strenge eisen van reinheid moet voldoen. Europees eten is in de grotere steden soms verkrijgbaar, maar wel duurder dan het typisch Indiase eten.
Wees voorzichtig met vlees, zelfs in de duurdere restaurants. Men eet met de rechterhand, of met lepel en vork, maar nooit met de linkerhand, deze wordt als onrein beschouwd en alleen voor sanitaire doeleinden gebruikt.
Het voedsel in Bhutan is bijzonder heet gekruid, meer dan de helft bestaat uit pepertjes. Voor ons wordt speciaal gekookt. In een wat minder scherpe variant is het eten heerlijk. Tijdens het verblijf in Bhutan eten we gezamenlijk.
Drink geen leidingwater. Overal zijn flessen mineraalwater en frisdranken te koop. Let er wel op dat de dop goed verzegeld is. In Sikkim en Bhutan worden uitstekende en goedkope rum en whisky gemaakt en uiteraard is er overal de beroemde Darjeelingthee te verkrijgen. Thee is altijd veilig te drinken.
Taal & Cultuur
De Bhutanese taal is erg ingewikkeld maar je kunt makkelijk met Engels uit de voeten, omdat er op scholen in het Engels wordt les gegeven. Ook voor veel Indiërs is Engels de tweede taal. Omdat India vele talen kent spreken vele Indiërs ook Engels met elkaar. Het is dus vrij gemakkelijk om in India te communiceren.
Wat neem ik mee op reis
Bagagekeuze
Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!
Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.
Kleding
In de Himalaya heerst overdag een prettige temperatuur en 's nachts is het behoorlijk fris, vooral in de wintermaanden.. Houd rekening met grote temperatuurverschillen! Het is handig om ‘laagjes-kleding' mee te nemen: kleding die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Comfortabele, lokale kleding is vrijwel in iedere plaats te koop. In de meeste hotels kun je je kleding laten wassen. Het is raadzaam om in India en Bhutan het lichaam zoveel mogelijk te bedekken. Passende kleding beschermt je niet alleen tegen de zon en de warmte, maar getuigt ook van respect voor de cultuur. Het contact met de lokale bevolking verloopt een stuk prettiger als je je aan de lokale normen en waarden weet aan te passen. Voor vrouwen beschermt het ook tegen ongewenste aandacht: vrouwen met blote schouders, in korte broek of rok, worden in India soms als seksueel uitdagend gezien. In India is het dus beter om een lange broek of rok en een T-shirt of blouse met lange mouwen te dragen. Ook voor mannen geld dat de schouders en bovenbenen (tot en met de knieën) beter bedekt kunnen zijn. Bedenk dat je bij heilige plaatsen en/of tempels er in ieder geval ‘netjes' uit moet zien; soms gelden er strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Voor de grote festivals in Bhutan gelden vaak nog strengere kledingvoorschriften: lange broek (geen spijkerbroek), schouders en armen bedekt en een kraag; een sjaal wordt dan niet geaccepteerd.
Wat je écht nodig hebt:
- rugzak(je) voor je dagelijkse uitstapjes voor in de bus
- warme wollen trui of fleece
- regenjack / windjack
- goed ingelopen wandel- of outdoorschoenen
- als je contactlenzen draagt, neem dan ook een bril mee
- hoofddeksel, goede zonnebril en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (voor gezicht)
- kleurenkopie van je paspoort
- kleurenkopie van het visum van India
- 2 kleurenpasfoto's (voor de zekerheid, zie visuminformatie)
- geprinte versie van je internationale e-ticket i.v.m. toegangscontroles op de Indiase vliegvelden
- DEET (tegen de muggen)
Wat je niet hoeft mee te nemen:
- slaapmatje
- slaapzak of lakenzak
- klamboe
Roken
Als je rookt, houdt er dan rekening mee dat in Bhutan roken in het openbaar niet toegestaan is. Ook de verkoop van tabak is overal in Bhutan verboden. Over ingevoerde rookwaren moet bij de grens 200 % invoerrechten betaald worden.
Fotografie, video en opladen
Pas vanaf april 2001 zijn de dzongs opengesteld voor toeristen. Er mag echter niet binnen in de dzongs gefotografeerd worden, wel op de binnenplaats. Ook tijdens festivals zijn de dzongs in de regel open voor toeristen. Houd er rekening mee dat het maken van foto's in Bhutan niet overal is toegestaan, vraag altijd toestemming en wees terughoudend!
In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Voor het opladen van je elektrische apparaten tijdens de reis heb je de juiste stekker nodig. Het is handig om van te voren te controleren of een wereldstekker noodzakelijk is. Een overzicht van de type stopcontacten van elk land vind je via deze link.
Daarnaast is het ook altijd handig om een Powerbank bij je te hebben.
Een drone mee op reis?
Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale
wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren
dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.
Graag willen we het volgende benadrukken:
- Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico.
- Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis.
- Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden.
- Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert.
- In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.
Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.
Gezond en veilig op reis
Medicijnen
We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee.
Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.
Vaccinaties en malariaprofylaxe
Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.
India en Bhutan stellen geen vaccinaties verplicht.
Let op: Als je bij aankomst in India minder dan 6 dagen daarvoor in een land bent geweest waar gele koorts is, dan moet je wel kunnen aantonen dat je hier tegen gevaccineerd bent. Zie hier de lijst die de Indiaanse overheid hiervoor aanhoudt.
Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:Buiktyfus
DTP (difterie, tetanus, polio)
Hepatitis A
Thuisvaccinatie.nl
Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.
Check je reisverzekering!
De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Ik kies zelf van a.s.r. vind je hier.
Veiligheid en reisadvies en entreevoorwaarden
De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de entreevoorwaarden zijn voor jouw bestemming. Als Nederlandse reisorganisatie baseert Sawadee haar adviezen op die van de Nederlandse overheid. Belgische reizigers raden we aan ook de adviezen van de Belgische overheid te raadplegen. Afwijkende adviezen kunnen effect hebben op de reisverzekering. Check altijd de voorwaarden van je eigen reisverzekering.
Voor Nederlandse reizigers: > Check deze pagina voor meer informatie
Voor Belgische reizigers:
> Check deze pagina
voor meer informatie
Moeilijker bereikbare gebieden en trekking op grote hoogte
Een aantal van onze reizen gaat (deels) door meer afgelegen gebieden. Dit heeft tot gevolg dat wanneer er (medische) hulp ingeroepen moet worden, dit langer kan duren dan we in Nederland gewend zijn. Ook kan de standaard van de mogelijk te bieden zorg lager liggen dan gewend. Neem dit risico in overweging alvorens deze reis te maken. Ga je tijdens de reis een meerdaagse trekking maken op (grote) hoogte? Check dan de maximale hoogte die je bereikt en of jouw reisverzekering een repatriëring op die hoogte dekt, bijvoorbeeld een helikopter redding boven de 4.000 meter.
Risicovolle activiteiten
Sawadee organiseert avontuurlijke actieve rondreizen. Voor sommige reizigers bestaat het avontuur uit activiteiten zoals raften, kajakken, zip-linen, sandboarden, ballonvaren, mountainbiken of snorkelen. Waar wij dit soort activiteiten (optioneel) aanbieden hebben wij uiterste zorg betracht in het vinden van betrouwbare partners met een hoge standaard voor veiligheid. Echter, zelfs met goede voorzorgsmaatregelen en goede partners blijven dit risicovolle en onvoorspelbare activiteiten. Wanneer wij op bepaalde bestemmingen deze activiteiten niet aanbieden is dat met een goede reden. Besluit je zelf toch zo'n activiteit te ondernemen, dan is dat op eigen risico. Informeer te alle tijden of je reisverzekering dekking biedt voor deze activiteiten.
Veiligheid op de weg
De staat van het wegennet en het weggedrag van de overige weggebruikers is van mindere kwaliteit en minder voorspelbaar dan in Nederland. Dit brengt enig risico met zich mee. Wij maken gebruiken van uitvoerig gekeurde voertuigen en getrainde en ervaren chauffeurs. De chauffeurs en de lokale partners voldoen aan de door ons gestelde criteria en worden met regelmaat getoetst om de risico's te minimaliseren. Tijdens de rit is het dragen van veiligheidsgordels verplicht.
Fietsen in het buitenland
Tijdens enkele van onze reizen bieden wij de mogelijkheid van een fietstocht of fietsverhuur aan. Hoewel wij Nederlanders natuurlijk zeer ervaren fietsers zijn dien je er rekening mee te houden dat de wegen en de medeweggebruikers in het buitenland minder berekend zijn op fietsers. Houd je aan de aanwijzingen en voorschriften van de reisbegeleiding, wees extra alert en rijd defensief.
Zwemmen in open water
Tijdens veel van onze reizen heb je verschillende mogelijkheden om een verfrissende duik te nemen of te zwemmen in een meer, rivier of de zee. Omdat je zwemt in onbekend gebied dien je de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Voordat je besluit om ergens te gaan zwemmen raden wij je aan om altijd de reisleider te raadplegen in verband met bijvoorbeeld sterkte stromingen die we in Nederland niet gewend zijn. Kijk ook altijd of er veiligheidsinformatie wordt gegeven in de vorm van bijvoorbeeld waarschuwingsvlaggen. Wees op de hoogte van je omgeving en zwem niet alleen of ’s nachts.
Contact tijdens de reis
Tijdsverschil
Het tijdsverschil met India is 3,5 uur (tijdens de wintertijd 4,5 uur). Het verschil met Bhutan is 4 uur (tijdens de wintertijd 5 uur).
Contact met het thuisfront
Bellen vanuit India en Bhutan kan bij de verschillende telecomkantoortjes. Mobiel bellen is in India en Bhutan in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is. Er zijn nog maar een aantal internet cafés in India en Bhutan te vinden, maar in principe zijn deze overbodig aangezien er zo goed als overal WiFi aanwezig is. Post vanuit India en Bhutan doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.
Noodgevallen en calamiteiten
Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op de website of in de app van de betreffende luchthaven. De apps zijn meestal gratis te downloaden in de app stores. Bijvoorbeeld:
- Amsterdam Schiphol Airport - schiphol.nl / Schiphol Amsterdam Airport app
- Brussels Airport - brusselsairport.be/nl / Brussels Airport App
- Rotterdam The Hague Airport - rotterdamthehagueairport.nl
- Eindhoven Airport - www.eindhovenairport.nl
We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.
Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.
Duurzaam toerisme
Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen. Wil je weten hoe jij kan meehelpen? Bekijk hier onze 15 tips om duurzamer te reizen.
Park Sleep Fly
Natuurlijk komen er bij het maken van een reis ook wat voorbereidingen kijken. Wil jij verzekerd zijn van een zorgeloos begin van je reis? Goed nieuws, want via Sawadee kun je extra voordelig een Park Sleep Fly arrangement boeken bij Hotel ibis Schiphol Amsterdam Airport. Rijd de dag voor vertrek in alle rust naar het hotel, gelegen vlak bij luchthaven Schiphol, en parkeer maximaal 21 dagen kosteloos je auto. Check vervolgens in voor je overnachting en pak de volgende dag heerlijk uitgerust de gratis shuttlebus, die van 3:45 tot 00:40 uur rijdt, naar de vertrekhal. Dit arrangement is met name een uitkomst bij een vroege heenvlucht of late terugvlucht.
Bekijk deze pagina voor meer informatie en de voorwaarden.