-
Opbouw van de reis
Wij hebben ervoor gekozen om aan het begin en aan het eind van de reis een verblijf in Delhi te hebben zodat het reistempo niet te hoog is. Afhankelijk van het vluchtschema kom je op dag 2 net na middernacht aan of in de vroege ochtend. In beide gevallen is de incheck in je hotelkamer direct na aankomst en heb je op dag 2 de hele dag in Delhi om te acclimatiseren en een eventuele stadstour te maken. Op dag 3 vlieg je vervolgens naar Bagdogra en begint het verblijf in Sikkim. Op dag 19 vlieg je vanuit Paro (Bhutan) terug naar Delhi waar je nog een overnachting hebt.
-
1
vlucht Amsterdam - Delhi
Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.
-
2
aankomst Delhi - vrije dag
Voordat we in rustiger sferen in Sikkim en Bhutan komen, zorgt de wereldstad Delhi voor een bruisende start van de reis. Alle voor India zo kenmerkende elementen zijn in overdonderende mate aanwezig: heilige koeien die de straat blokkeren, gezellige thee- en eetstalletjes, motortaxi's en riksja's die allemaal tegelijk toeteren en bellen. Na aankomst worden we naar ons hotel gebracht en hebben we de hele dag ter vrije besteding.
Bezoek bijvoorbeeld het enorme Rode Fort en de Jama Masjid, de vrijdagmoskee. Vanaf de minaret heb je een mooi uitzicht over Old-Delhi, een ommuurde stad met poorten, nauwe straatjes, tempels, moskeeën en kleurrijke bazaars.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
3
vlucht naar Bagdogra / naar Gangtok (1700 meter)
Vanuit Delhi vliegen we in de vroege ochtend door naar Bagdogra. Vervolgens reizen we in ongeveer vijf uur over een kronkelige weg langs de Teesta-rivier naar Gangtok, de hoofdstad van Sikkim. Gangtok ligt op een berg boven de Ranipoolrivier. Vanaf hier heb je uitzicht op de besneeuwde pieken van de Kanchenjunga, met zijn 8598 meter de op twee na hoogste berg ter wereld. In ons hotel in Gangtok zullen we de komende drie nachten verblijven.
Sikkim is pas sinds 1975 een deelstaat van India, voor die tijd was het een Boeddhistisch koninkrijk. Het spectaculaire berglandschap, de flora, fauna en boeddhistische kloosters maken Sikkim tot een bijzondere bestemming. In Sikkim leven tal van bevolkingsgroepen, zoals de Lepcha’s, de oorspronkelijke bewoners, Bhutia's, Tibetanen en Nepali. Het Boeddhisme is de voornaamste levensbeschouwing, maar onder de Nepalezen zijn veel Hindoes.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
4
Gangtok / bezoek aan het Rumtek klooster, Do Drul Chorten, Enchey klooster en het Tibetaans Instituut
Een dag vol sightseeing vandaag. We beginnen op tijd met een rit door een prachtig landschap met glooiende berghellingen naar het grote klooster Rumtek, geheel gebouwd in Tibetaanse stijl. Er wonen meer dan driehonderd monniken en het is kleurrijk versierd met religieuze afbeeldingen. Vervolgens rijden we terug naar Gangtok en bezoeken we de Do Drul Chorten, een stoepa die gewijd is aan het herdenken van de overwinning van het goede op het kwade. Ernaast staan twee gigantische boeddhabeelden.
Het Enchey Klooster ligt in de bossen op een heuvelrug boven Gangtok, met een spectaculair uitzicht op de stad. Dit prachtige klooster, Enchey betekent letterlijk 'hoge vredige plek', werd in 1910 gebouwd en behoort tot de Nyingma-orde, de oudste traditie binnen het Tibetaans boeddhisme.
In het in traditionele stijl gebouwde Tibetaans Instituut wonen en werken gevluchte Tibetanen. De bibliotheek herbergt een zeldzame collectie boeken, zijden thankha's (heilige wandkleden) en manuscripten over het Mahayana-boeddhisme. Hier vlakbij vind je een grote witte stoepa (boeddhistisch bouwwerk) en een nieuw klooster. Dit Guru Lakhang klooster herbergt één van de scholen in Sikkim voor jonge monniken.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
5
Gangtok / bezoek Phodong en Labrang
Vandaag bezoeken we de kloosters bij Phodong en Labrang. Het Phodong Klooster ligt op ongeveer 40 km van Gangtok en werd in de achttiende eeuw gebouwd. Het behoort tot de Kagyupa sekte en kwam internationaal in de schijnwerpers door de geschriften van de beroemde Franse ontdekkingsreiziger Alexandra David Neel die hier vanaf 1912 enkele jaren doorbracht om te mediteren. Het oorspronkelijke klooster is herbouwd en is tegenwoordig één van de mooiste kloosters in Sikkim. Er wonen 260 monniken en er zijn prachtige oude muurschilderingen te zien.
Boven Phodong, 2 km bergopwaarts, ligt het veel oudere Labrang klooster, één van de belangrijkste kloosters van Sikkim. Het klooster, gebouwd volgens unieke architectuur, heeft zijn oorspronkelijke structuur behouden. Het bouwwerk wordt omringd door dichte bossen die zorgen voor een serene rust die op deze hoogte wordt versterkt door de omringende bergen. Het zachte gezang van een aantal monniken en de wapperende gebedsvlaggen zijn de enige geluiden en die versterken de mystieke sfeer.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
6
naar Pelling (2150 meter) via het Boeddhapark van Ravangla
Na het ontbijt vertrekken we richting Pelling, een rit van in totaal ongeveer 6 uur. Halverwege maken we een stop bij het Boeddhapark van Ravangla, ook bekend als Tathagata Tsal. Het werd recentelijk gebouwd, tussen 2006 en 2013, en heeft een 40 meter hoog Boeddhabeeld als middelpunt. Het beeld werd op 25 maart 2013 ingewijd door de 14e Dalai Lama en markeert de 2550e geboortedag van Gautama Boeddha. Het park ligt in het complex van het Rabong Klooster, een eeuwenoud bedevaartsoord en vlakbij het Ralang-klooster, een ander belangrijk klooster in het Tibetaans boeddhisme.
We vervolgen onze weg naar Pelling, een klein en relaxt stadje in het westen van Sikkim, vlakbij de uitlopers van de Kanchenjunga. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op deze berg, met 8586 meter de op twee na hoogste berg ter wereld! Als er nog tijd is kunnen we nog een bezoek brengen aan het 18-eeuwse Pemayangtse Klooster. Het klooster behoort tot de Nyingmapa-orde en ligt op 2085 meter hoogte, met een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergpieken.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
7
naar Yuksum via het Khecheopalri Meer / bezoek aan Norbugang Chorten
We rijden vandaag naar Yuksom, een rit van ongeveer 2,5 uur. Onderweg stoppen we bij het Khecheopalri Meer, door zowel boeddhisten als hindoes beschouwd als een van de heiligste meren van Sikkim. Yuksom was de eerste hoofdstad van Sikkim. Het dateert van 1642 nadat drie Lama’s naar deze locatie kwamen om Phuntsog Namgyal in te wijden als de eerste Chogyal (religieuze koning) van Sikkim.
Phuntsok Namgyal regeerde over een uitgestrekt gebied tot in Tibet, Bhutan, Nepal en West-Bengalen en Bihar in India. In de middag bezoeken we Norbugang Chorten, een stoepa die werd gebouwd na de kroning van Phuntsog Namgyal. We slapen één nacht in Yuksom in een eenvoudig hotel.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
8
bezoek Dubdi Klooster / naar Darjeeling (2134 meter) via Tashiding Klooster
We staan vroeg op voor een wandeling naar het Dubdi Klooster, een uur lopen van Yuksum. Het klooster, één van de oudste kloosters in Sikkim, ligt op de top van een heuvel. Het staat ook bekend als de Kluizenaarscel, naar de teruggetrokken oprichter Lhatsun Namkha Jigme. Vervolgens gaan we op pad voor de rit naar Darjeeling, ongeveer 6 uur rijden. Onderweg bezoeken we het Tashiding Klooster, gelegen op de top van een heuvel en al van verre te zien door een overvloed aan gebedsvlaggen die in de lucht wapperen. Het klooster werd in 1717 gebouwd en behoort tot de Nyingmapa-orde.
We rijden omhoog door de theeplantages en bereiken Darjeeling. De stad, ook wel ‘Dorje Ling’ genoemd wat letterlijk ‘de plaats van de Blikseminslag’ betekent, is schitterend gelegen op een bergtop met adembenemend uitzicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen, waarbij de Kanchenjunga hoger uitsteekt dan alle andere bergen. Dit gebied was al populair bij de Engelsen, die de warmte en drukte van Calcutta ontvluchtten tijdens de zomer. We verblijven hier twee nachten.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
9
Darjeeling / vrije dag
Er is veel te doen in het drukke en gezellige Darjeeling. Zeer vroeg opstaan is de moeite waard als je vanaf Tiger Hill, op 13 km van Darjeeling, wilt genieten van een prachtige zonsopgang over de Himalaya (optioneel en afhankelijk van beschikbaarheid). Bij helder weer heb je uitzicht over de Kanchenjunga en zelfs de Mount Everest. Ook kun je een ritje maken met de beroemde Toy Train naar Ghoom om daar het Ghoom Klooster te bezoeken (optioneel en afhankelijk van beschikbaarheid van zitplaatsen in de trein). Uiteraard kun je ook ‘gewoon’ een prachtige wandeling maken.
Een bezoek zeer de moeite waard is het Himalayan Mountaineering Institute. Het instituut werd als trainingscentrum voor bergbeklimmers en andere buitensporters opgericht in 1954 nadat Tenzing Norgay de Everest beklom (samen met Edmund Hillary bereikte hij in 1953 als eerste de top). In het Himalayan Zoological Park kun je dieren uit de Himalaya zien zoals de sneeuwluipaard, de Tibetaanse Wolf, de Yak, de Himalayan Black Bear en verschillende soorten vogels.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
10
naar Jaldapara National Park, jeepsafari
We rijden in ongeveer 5 uur naar Madarihat, grenzend aan het Jaldapara National Park. Het park werd in 1941 opgericht voor de bescherming van de met uitsterven bedreigde neushoorn. Het gebied bestaat voornamelijk uit savanne bedekt met hoge olifantsgrassen en naast neushoorns leven er onder andere Bengaalse tijgers, wilde olifanten, herten en wilde zwijnen en is er een grote verscheidenheid aan vogels, flora en orchideeën. In de middag maken we een jeepsafari om wild te spotten. We overnachten in een eenvoudige lodge.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
11
naar Thimphu (2300 meter)
Het is een korte rit naar de grensplaats Phuentsholing. Nadat we de grensformaliteiten hebben afgehandeld, betreden we Bhutan via de met traditionele motieven beschilderde toegangspoort. Meteen verandert de hectische chaos van India in een weldadige rust. Na een korte kennismaking met het grensplaatsje rijden we met onze Bhutanese bus over hoge groene bergpassen, met in de diepte een bruisende rivier, naar de hoofdstad Thimphu waar we tegen de avond aankomen. We overnachten in een comfortabel hotel.
Bhutan is zowel cultureel als landschappelijk onvergelijkbaar en het is het enige Tibetaans Mahayana-boeddistische koninkrijk ter wereld. De nationale taal Dzongka is verwant aan het Tibetaans. Pas sinds de jaren zeventig staat Bhutan een beetje open voor toeristen. Door strenge toerisme regulering hoopt Bhutan haar identiteit te bewaren. De meeste Bhutanezen gaan traditioneel gekleed in Gho en Kira en houden zich aan eeuwenoude tradities. De nationale sport is boogschieten; als een schutter de bijna onzichtbare roos raakt, wordt er gedanst en gezongen.
Thimphu heeft ongeveer 100.000 inwoners en mag zich de enige hoofdstad ter wereld zonder verkeerslichten noemen. 's Avonds bezoeken we de beroemde Tashi Cho Dzong (fort), een majestueuze kloosterburcht waar ook de regering van Bhutan zetelt. Het is het grootste klooster van het land en er wonen zo’n 2000 monniken. De binnenplaats is versierd met kleurig houtsnijwerk.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Lunch
- Diner
-
12
Thimphu / bezoek Tango klooster
Vandaag bezoeken we het schitterend gelegen Tango klooster aan het eind van de Thimphu vallei. De rit duurt ongeveer 45 minuten en eenmaal aan het eind van de verharde weg parkeren we de bus en maken we een wandeling van een uur naar het klooster, dat alleen lopend via een kronkelend pad naar boven te bereiken is. Het Tango klooster dateert uit de 16e eeuw en huisvest meer dan 150 monniken die studies volgen, zoals meditatie en boeddhistische filosofie. Geniet vooral ook van het prachtige uitzicht op de vallei beneden.
In de middag zijn we terug in Thimphu en heb je de rest van de dag ter vrije besteding. Het is zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan het textielmuseum of het Folk Heritage Museum dat gehuisvest is in een prachtig gerestaureerde Bhutanese boerderij uit de vorige eeuw.
Ook de moeite waard is een avondwandeling door de hoofdstraat van Thimphu met gedecoreerde en beschilderde winkeltjes, een genot voor het oog! Bezoek ook het National Memorial Chorten, gebouwd ter ere van de 3e koning Jigme Dorji Wangchuck. Het is een plek waar de lokale bevolking 's avonds graag samenkomt om elkaar te ontmoeten, een uitgelezen kans om je te mengen onder de Bhutanezen.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Lunch
- Diner
-
13
naar Gangtey via Wangdue
We vertrekken vroeg voor een mooie rit naar Gangtey. Als we Thimphu verlaten, klimt de weg steil door een bos van dennen- en cederbomen en bereiken we de Dochula Pas (3.050 meter). Bij helder weer biedt de pas een panoramisch uitzicht op de bergketens van de Himalaya, onder het genot van een kop thee kunnen we hiervan genieten.
Vervolgens dalen we af via een aantal haarspeldbochten naar de vruchtbare Lobeysa Vallei. Van hieruit is het nog een korte rit naar Wangdue, een typisch landelijk stadje met een kleine, maar kleurrijke markt waar de lokale bevolking allerhande producten verhandelt.
We rijden verder naar het oosten en verlaten de hoofdweg bij de ingang van de Probjhika Vallei. Deze groene vallei is misschien wel één van de mooiste valleien in Bhutan. Van oktober tot februari is dit gebied het domein van de zwarthalskraanvogel die voor de wintermaanden vanuit Tibet migreert. We overnachten in een mooie omgeving in de buurt van het Gantey klooster.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Lunch
- Diner
-
14
wandeling naar Gangtey Klooster / naar Bumthang Vallei via Trongsa
Een lange, maar mooie dag vandaag. We beginnen vroeg met een wandeling naar het Gangtey Klooster. Het klooster werd gebouwd in 1613 en ligt bovenop een kleine heuvel. Het wordt omgeven door een dorp dat wordt bewoond door de families van de monniken die in het klooster studeren. Onze bus pikt ons hier op voor de prachtige rit via Trongsa naar Jakar in de Bumthang Vallei.
De weg slingert geleidelijk omhoog richting de Pele La Pass op (3300 meter), waar we stoppen voor uitzicht op de met sneeuw bedekte toppen, waaronder de voor Butanezen heilige berg Jumolhari (7314m). We vervolgen onze weg door een vallei waar we de beroemde 18e eeuwse Chendibji stupa aantreffen, gebouwd naar het patroon van de Swayambhunath in Kathmandu.
In Trongsa bezoeken we de binnenplaats van de indrukwekkende Trongsa Dzong, het grootste fort in Bhutan. Vanaf hier lopen we naar de uitkijktoren voor een mooi uitzicht over Trongsa. Vanuit Trongsa is het nog 3 uur rijden naar Bumthang. We passeren we de hoogste pas van onze reis, de Yotong La op 3435 meter hoogte en dalen af langs dorpjes met op traditionele wijze beschilderde boerenhuizen.
Er zijn hier weverijen, waar de speciale Bumthangpatronen worden vervaardigd. Als de tijd het toelaat kunnen we hier een weverij bezoeken. We bereiken Jakar, gelegen in de centrale vallei van Bumthang die wordt beschouwd als een van de meest heilige in het koninkrijk. Hier werden de koningen gecremeerd en de vallei is onderwerp van talloze legendes. We verblijven twee nachten in Jakar.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Lunch
- Diner
-
15
bezoek aan de Bumthang Vallei
De Bumthang Vallei is een van de meest spectaculaire valleien in Bhutan en tevens het hart van het boeddhisme. Vele grote leraren uit de Bhutanese geschiedenis mediteerden hier en dit heeft geleid tot de bouw van talrijke tempels in de vallei. Na het ontbijt wandelen we naar het Tamshing Klooster en de tempel Kurjey Lhakhang, waar goeroe Rimpoche zijn lichaamsafdruk op een rots achterliet. We bezoeken ook Jambay Lhakhang, één van de oudste tempels in Bhutan (7e eeuw) en de Jakar Dzong waar nu het districtsbestuur zetelt. Uiteraard kun je er ook zelf op uit trekken vandaag.
De rest van de middag is ter vrije besteding. Het is de moeite waard om een wandeling te maken door het winkelgebied van Chamkhar, waar allerlei handgemaakte lokale souvenirs te koop zijn. Beroemd in Bumthang is ook de lokaal gefabriceerde Zwitserse kaas en er staat er een kleine brouwerij van het heerlijke Red Pandabier. We overnachten weer in ons hotel in Jakar.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Lunch
- Diner
-
16
naar Punakha (1350 meter)
We staan vroeg op voor de lange rit naar Punakha, terug naar het westen van Bhutan. Afhankelijk van de omstandigheden onderweg kunnen we tot het einde van de middag onderweg zijn. We steken weer de ons al bekende Yotong La (3425m) en Pele La (3300m) over, maar van de uitzichten krijgen we niet genoeg.
Punakha is de oude winterhoofdstad van Bhutan en ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Puna Tsang Chhu en Mo Chhu. De stad is een prima uitvalsbasis om de schilderachtige, met tempels bezaaide Punakha Vallei en daarbuiten te verkennen, wat morgen op het programma staat. We verblijven één nacht in Punakha.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Lunch
- Diner
-
17
bezoek Punkaha Dzong / naar Paro (2280 meter)
In de ochtend rijden we naar de Punkaha Dzong, een prachtig kloosterfort, gelegen op een eilandje op de plaats waar de rivieren Pho en Mo, oftewel 'vader' en 'moeder', samenkomen. Vanaf hier kunnen we een wandeling van 20 minuten maken naar de 15-eeuwse Chime Lhakhang, de ‘tempel van de vruchtbaarheid’, die vooral bezocht wordt door vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. Over de Dochu La (3050 meter) rijden we naar Timphu, waar we lunchen.
Na de lunch rijden we naar Paro, een rit van ongeveer 45 minuten. Onderweg bezoeken we de Tamchog Lhakhang tempel, gebouwd door Thangtong Gyalpo. Deze heilige uit de 14e eeuw introduceerde de kunst van het bouwen van hangbruggen. De tempel kan dan ook alleen bereikt worden via een fotogenieke hangbrug. Het laatste deel van de route slingert de weg langs appelboomgaarden, rijstterrassen en langs schilderachtige traditionele boerderijen door de Paro Vallei.
Paro is prachtig gelegen op een hoogte van 2200 en is voor velen die per vliegtuig aankomen de toegangspoort tot Bhutan. Het is ook de thuisbasis van veel van de oudste tempels en kloosters van Bhutan. Het traditionele stadje ligt aan de oevers van de rivier de Paro en is uitgangspunt voor een excursie naar de beroemde Tiger's Nest-tempel, morgen op het programma. We blijven twee nachten in Paro.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Lunch
- Diner
-
18
Paro / bezoek Tigers Nest, Drukgyal Dzong en Kyichu Lhakhang
Na het ontbijt rijden we naar Ramthangkha om naar het Taktsang Klooster, Tigers Nest, te wandelen. Dit beroemde klooster lijkt tegen de loodrechte grijze rotsen aangeplakt te zijn. Guru Rinpoche zou op de rug van een tijgerin hiernaartoe zijn gevlogen om in een nabijgelegen grot drie maanden te mediteren. Na ongeveer twee uur wandelen via een pad omhoog kom je op de zeer fotogenieke plaats op de rotsen er tegenover aan. Geniet op het uitkijkpunt van het adembenemende uitzicht op het klooster! Via een stelsel van trappen kun je ook de kloof nog overbruggen om het klooster zelf te bezoeken.
Na de lunch wandelen we terug en bezoeken we Drukgyal Dzong, het verwoeste fort, dat ooit de vallei verdedigde tegen Tibetaanse invasies. De heilige berg Jhomolhari is vanaf hier op een heldere dag te zien. Op de terugweg bezoeken we Kyichu Lhakhang, een van de oudste tempels in Bhutan, gebouwd in de 7e eeuw. In de avond maken we een wandeling door de kleurrijke winkelstraten van Paro, wellicht kunnen er wat souvenirs gekocht worden voor het thuisfront. In de avond genieten we van ons laatste diner in Bhutan.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Lunch
- Diner
-
19
vlucht naar Delhi
In de ochtend vliegen we van Paro naar Delhi. Deze vlucht is zeer spectaculair, omdat je voor een groot deel langs de Himalaya vliegt. Bij helder weer zie je aan de rechterkant van het vliegtuig de hoogste bergen van de wereld op een rijtje liggen. Eenmaal aangekomen in Delhi kun je nog een stadsrondrit maken of gewoon je eigen gang gaan. We blijven nog een nacht in Delhi alvorens we op dag 20 terugvliegen naar Nederland.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
20
Delhi, terugvlucht naar Amsterdam
Afhankelijk van het vluchtschema hebben we vandaag nog tijd te besteden in Delhi. Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.
Indien het vluchtschema erin voorziet dat we op deze dag 's avonds naar de luchthaven worden gebracht en op dag 21 aankomen in Nederland, hebben we nog de beschikking over een dagkamer in Delhi. Mocht het vluchtschema voorzien in een dagvlucht op dag 20, dan vervalt dag 21 en is het een 20-daagse reis.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
21
aankomst in Amsterdam
Waarom deze reis?
- Kleine groepen van maximaal 18 deelnemers
- Ontdek de mooiste kloosters en forten van Sikkim en Bhutan
- Acht volle dagen in het exclusieve koninkrijk Bhutan
- Bezoek aan het spectaculair gelegen Tiger's Nest
- Enkele speciale vertrekken met bijzondere kloosterfestivals
- Bezoek aan Gangtey en de mystieke Bumthang Vallei
- Uitgebreide verkenning van Sikkim en Darjeeling
- Verblijf in veelal comfortabele hotels
- Alle ontbijten inclusief en in Bhutan ook alle lunches en diners
- Verblijf in 'theestad' Darjeeling met zijn spectaculaire uitzichten op de Himalaya
- Overnachting bij het Jaldhapara Wildlife Sanctuary met een jeepsafari inclusief
- Bezoek aan het prachtig gelegen Tango klooster
- Verblijf in het lieflijke Yuksom, de eerste hoofdstad van Sikkim.
- Diverse wandelmogelijkheden
- Inclusief twee tijdbesparende regionale vluchten, waaronder een spectaculaire vlucht van Paro naar Delhi langs de hoogste toppen van de Himalaya
Groepsrondreis Sikkim en Bhutan
De verborgen koninkrijken van de Himalaya
Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen