-
1
Vlucht Amsterdam - Chiang Mai
Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.
-
2
Aankomst Chiang Mai
Je wordt naar je hotel in het centrum van Chiang Mai gebracht waar je de volgende twee nachten zult verblijven. In de middag heb je gelegenheid uit te rusten of een wandeling te maken in de buurt van het hotel.
-
3
Chiang Mai, halve dag stadstour per fiets. Middag vrij
De ochtend is gereserveerd voor een fietstour in en buiten de stad waar de lokale gids je het een en ander van Chiang Mai laat zien. Je rijdt door een sfeervol landschap, bezoekt een plaatselijke tempel, een lepra kolonie en natuurlijk enkele van de belangrijkste historische tempels van de stad uit de tijd van het Lanna Koninkrijk. De lokale gids vult dat op zijn eigen manier aan met anekdotes en wetenswaardigheden over Thailand. Het resterende deel van de middag kun je op eigen gelegenheid de highlights van Chiang Mai bezoeken.
-
4
Chiang Mai - Mae Taeng, 66 km.
De route is voornamelijk vlak en gaat over rustige, goed berijdbare binnenwegen. Het laatste deel van de route gaat over een onverharde weg. Na het ontbijt vertrek je per fiets vanaf het hotel. Via zoveel mogelijk rustige straten verlaat je de stad in noordelijke richting en volg je de loop van de Ping rivier. Om je heen zie je boomgaarden, rijstvelden en irrigatiekanalen. Zo nu en dan passeer je een dorp. Onderweg wordt geluncht in een plaatselijk restaurant. `s Middags stop je even bij een groot tempelcomplex met uitzicht over de omgeving.
-
5
Mae Taeng – Chiang Dao, 63 km.
De omgeving wordt heuvelachtiger, maar voert over relatief vlakke en goed berijdbare wegen. Het laatste deel van de route stijgt (niet steil). De dag begint met een bezoek aan het olifantentrainingskamp van Thang Dao. Een uur lang kun je zien hoe olifanten vroeger geleerd werd hout te transporteren onder leiding van een mahout. Hierna pikken we de route op via rustige binnenwegen tot het volgende stoppunt: de kalksteengrotten van Chiang Dao. Na de grotten lunch je in een plaatselijk restaurant. De middagroute biedt mooie uitzichten over de vallei waarna de laatste doorsteek volgt van de heuvelrug ten noorden van Chiangdao. Hier zul je de eerste echte stijging tegenkomen, maar iedereen kan dat in zijn of haar eigen tempo doen.
-
6
Chiang Dao – Thaton, 91 km.
De route begint met een lange stijging over de hoofdweg waarna opnieuw rustige goed berijdbare binnenwegen gevolgd worden. De etappe is lang maar het laatste deel is praktisch vlak. Meteen na de start wacht je opnieuw een stijging vergelijkbaar met het laatste deel van de vorige dag. Na ca.16 km kun je een bezoek brengen aan de Tap Tao grotten. Vervolgens fiets je door een prachtig, afwisselend landschap met o.a. litchi-en tangerineplantages. Na de lunch rij je via stille binnenwegen naar Thaton, waar je aan het eind van de dag arriveert.
-
7
Boottocht over de Kok rivier. Hot Springs-Chiang Rai, 24 km.
Vanaf de bootpier neem je een aantal kleine longtail boten die je in ruim 2½ uur over de rivier vervoeren. Onderweg wordt eenmaal gestopt in een dorp van de Lahu hilltribe. Je luncht bij een plaats met warmwaterbronnen, waarna je de route per fiets vervolgt over een prachtig maar heuvelachtig parcours langs de rivier waarna je tenslotte Chiangrai bereikt. `s Avonds is een bezoek aan de nachtmarkt een aanrader; hier kun je ook lekker eten.
-
8
Chiang Rai - Chiang Saen, 65 km.
Vandaag gaat de route over een vlakke en goed berijdbare weg met hier en daar een heuvel. Halverwege is een korte maar steile klim. Je verlaat Chiang Rai en volgt de Kok rivier nog enige tijd stroomafwaarts. Na ongeveer 45 km passeer je een rubberplantage, waar je even een stop kunt maken voor een korte kennismaking met de rubber (latex) winning. Kort daarna volgt een steile klim, de enige van de dag. De tocht gaat verder over landelijke wegen naar het aan de Mekong gelegen stadje Chiang Saen. De stadswallen en enkele tempelruïnes zijn nog stille getuigen van het lange en glorieuze verleden van deze stad, dat terug gaat tot het Lanna Koninkrijk. Na de lunch in Chiang Saen is er nog de gelegenheid naar het beroemde Drielanden punt van de Gouden Driehoek te gaan. Hier komen de grenzen van Thailand, Burma, en Laos bij elkaar aan de Mekong rivier.
-
9
Chiang Saen - Chiang Khong, 65 km.
De route is in het begin min of meer vlak, daarna wordt het heuvelachtig, met enkele korte maar pittige klimstukken (10-13%!). Je volgt de hoofdroute in zuidelijke richting langs de oevers van de Mekong. De uitzichten over de Mekong rivier zullen aanleiding zijn tot fotostops. De weg stijgt en daalt voortdurend. Op ongeveer 50 km volgt een verraderlijk steile klim (een helling tot 13%!) die eindigt bij een mooi uitkijkpunt over de Mekong. Er is gelegenheid om even op adem te komen onder een “sala”. Via een heuvelachtige route worden de laatste kilometers naar Chiang Khong afgelegd. De lunch is in Chiang Khong.
-
10
Oversteek naar Laos. Boot Houaxay-Pak Beng (6-7 uur)
Sinds de opening van de nieuwe brugverbinding tussen Thailand en Laos moet de oversteek met transport gedaan worden. Even verderop ga je aan boord van een Mekong slow-boat, een redelijke ruime boot waar voor iedereen een zitplaats is en ruimte voor alle bagage en fietsen. Er is ook een (schone) WC aan boord. De lunch aan boord is een picknicklunch die de reisbegeleiding vooraf geregeld heeft. Koffie en thee wordt gratis verstrekt. De tocht naar Pak Beng neemt ongeveer 6-7 uur in beslag, afhankelijk van de vaarsnelheid van de boot. Behalve genieten van het voorbij glijdende landschap is er niet zoveel anders te doen dan een boek lezen of uit te rusten.
-
11
Boot Pak Beng-Pak Ou. Fietsen Pak Ou-Luang Prabang, 29 km.
Na het ontbijt vertrek je vroeg voor het tweede traject over de Mekong rivier. Vooral hier is de rivier soms spectaculair vanwege de nauwe passages, stroomversnellingen en woeste jungle. Het landschap wordt geleidelijk aan meer bergachtig. Hier en daar zijn soms olifanten te zien die werken bij het houttransport. Rond de middag bereikt de boot de grote bocht in de Mekong bij Pak Ou. Je meert even af bij de grotten van Pak Ou, die behoren tot de beroemdste van Laos en dienst deden als offerplaats van de voormalige koningen. Na het bezoek aan de grotten steek je over naar de vaste oever en fiets je naar Luang Prabang. De eerste 8 km moet er over een onverharde weg gereden worden. Mooie uitzichten zijn er te zien over de Mekong en het omringende landschap.
-
12
Luang Prabang, vrije dag
Luang Prabang is terecht een hoogtepunt van de reis. Het hele stadje is wonderlijk goed bewaard gebleven en ademt nog een aangename rust uit. Je kunt door de oude villawijken fietsen en een aantal van Laos’ mooiste gebouwen bekijken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.
-
13
Luang Prabang - Kiou Ka Cham, 55 km (+23 km of transfer)
Een mooie maar zware etappe die o.a. over twee hoge bergpassen voert met een totaal van bijna 2000 hoogtemeters! Om die reden is de tweede beklimming (1000 meter stijging) optioneel. Deze fietsdag confronteert je voor de eerste maal met het prachtige berglandschap van midden Laos. Nadat je Luang Prabang verlaten hebt, volgt eerst een geleidelijke stijging en een afdaling voor het plaatsje Xiang Ngeun. Hierna volgt de beklimming van de eerste pas met een hoogteverschil van 700 m (gem. stijging ± 5%). Je hebt alle gelegenheid te stoppen en vooral even het achter je liggende landschap te bewonderen.
In de verte zie je Luang Prabang liggen en kun je over een grote afstand de Mekong volgen. Bedenk even dat je deze machtige rivier pas weer in Vientiane terug ziet. Na een lange afdaling bereik je het plaatsje Nam Ming, waar je in een rustieke omgeving de lunchstop maakt bij de brug over de rivier.
Het laatste deel van de route is een klim over een afstand van 23 km met een hoogteverschil van 1000 meter. Niet te onderschatten dus. Alleen als je over genoeg conditie en motivatie beschikt kunt je doorrijden. Anders is instappen en vervoer tot Kiou Ka Cham het advies. De beklimming is zeer gelijkmatig (± 5%). Hoe hoger je komt, hoe fraaier de uitzichten over de omringende bergen zijn. En ook hoe koeler het wordt. Uiteindelijk arriveer je (per fiets of per auto) in het op 1300 meter gelegen Kiou Kha Cham, een dorp van de Hmong hilltribe. -
14
Kiou Ka Cham - Kasi, 94 km.
De weg loopt het eerste deel over de bergkam en stijgt en daalt voortdurend. Onderweg passeer je diverse malen dorpen van de Hmong, die uit traditie altijd hoog wonen. Na 16 km volgt er een langere afdaling met meteen daarna weer een stijging van 8 km. Na de eerste koffiepauze daalt de weg opnieuw en volgt tenslotte de tweede lange stijging voor die ochtend naar Pho Koun. Nog 1,5 km volgt tot Viengkham, waarna je aan de lange afdaling over 15 km naar beneden kunt beginnen. Spectaculair zijn de uitzichten in zuidelijke richting waar het karstgebergte van Kasi en Vang Vieng opdoemt. Na 73 km wacht je nog een lastig stukje, te beginnen met een helling van bijna 13% en nog een aantal korte heuvels daarna. Tenslotte bereik je de vlakte van Kasi en zijn de laatste 10 kilometers geen probleem meer.
-
15
Kasi - Vang Vieng, 59 km.
Een bekend fietsers handboek meld over dit traject: “Goede weg, prachtige uitzichten, minimaal verkeer en weinig klimmen. Waren alle fietsroutes maar zo!” We hoeven er weinig aan toe te voegen behalve dat je alle tijd hebt om van deze dag een echte vakantietocht te maken. Je wordt omringd door berglandschap van de beste soort, met karakteristiek steil oprijzende pieken, Toch loopt de weg hier keurig doorheen met slechts een relatief korte klim halverwege. Je hebt ook alle gelegenheid de bevolking aan het werk te zien op het land. In het laatste deel van deze route volg je de oever van de Nam Song rivier, die rechtstreeks leidt naar de eindbestemming Vang Vieng.
-
16
Vang Vieng, vrije dag
De omgeving van Vang Vieng, met zijn prachtige karstlandschap, leent zich uitstekend voor een vrije dag. De reisleider neemt het initiatief voor een aantal gezamenlijke activiteiten zoals een fietstocht door de omgeving (`s morgens) en kajakken over de rivier (`s middags). Wie graag fietst moet voorbereid zijn op onverharde wegen en paden, maar indien er niet hard gereden wordt kan dat op vele soorten fietsen, mits deze over stevige banden beschikken. De rondtocht is ongeveer 32 km en duurt ± 3 uur. Op enkele plekken moeten rivieren overgestoken worden. Wie juist wat anders wil doen, kan `s middags mee met een kajaktocht over de Song rivier. De rivier is niet gevaarlijk ondanks enkele stroomversnellingen. Er gaat ervaren begeleiding mee. Onderweg zijn plekken om te zwemmen. Maar je kunt ook wandelen of aan de rivier lekker van het uitzicht genieten op één van de vele terrasjes.
-
17
Vang Vieng – Thalat, 100 km
Een lange etappe, over een goed berijdbare weg, door een gevarieerd en glooiend landschap met halverwege een korte klim. Het laatste deel van de route is vlak en gemakkelijk te rijden. Gedurende het eerste deel van de route, tot aan de lunchstop op 60 km, is het landschap nog glooiend met hier en daar even een steil klimmetje. Je passeert regelmatig dorpen onderweg en de oevers van het Nam Ngum stuwmeer. Na de lunch volgt nog eenmaal een iets langere klim (ca 1 km), waarna je in de zuidelijke richting uitzicht hebt over de laagvlakte ten noorden van Vientiane. Hierna is het fietsen geen probleem meer, zeker niet als je wind mee hebt.
-
18
Thalat - Vientiane, 94 km.
Een overwegend vlakke route met een korte maar steile klim (helling tot 13%!) aan het begin. Na de venijnige klim op 7 km rij je nog tot aan de Nam Ngum rivier op ± 20 km door een heuvelachtig landschap. De rest van de route is praktisch vlak. Met dit laatste fietstraject zul je na het oefeningen in de bergen geen moeite hebben. Wel kan het warm zijn in de brandende zon (ook in december). Na 67 km bereik je de tolbrug over de Nam Ngum rivier. Naarmate je Vientiane nadert, neemt de verkeersdrukte toe en is de weg niet altijd in goede staat.
-
19
Vientiane, vrije dag
Het is gebruikelijk dat de ochtend besteed wordt aan een fietsexcursie door de stad, waar meteen alle bezienswaardigheden van Vientiane meegenomen worden. De excursie eindigt bij de overdekte markthallen waarna iedereen op eigen gelegenheid zijn/haar middag kan invullen.
-
20
Vientiane-Nong Khai per trein (Thailand), 22 km.
Sinds 2009 is er een treinverbinding tussen Vientiane en Nongkhai (grens Thailand). In Nongkhai stap je over op de sneltrein naar Bangkok. Je reist in de 2e klasse airconditioning met een toegewezen stoelnummer. Eten en drinken wordt aan boord van de trein geserveerd maar is nogal simpel en relatief prijzig. Je kunt ook sandwiches en drank kopen op het perron of op het terrein tegenover het station van Nongkhai.
-
21
Aankomst in Bangkok. Vlucht Bangkok - Amsterdam.
De trein arriveert `s morgens rond half zeven op het station van Bangkok. Voor het douchen, omkleden en ontbijten kan gebruikt gemaakt worden van de faciliteiten van een bij het station gelegen hotel. Vanaf het hotel volgt een transfer de luchthaven van Bangkok.
-
22
Aankomst Amsterdam
Vandaag land je weer op Schiphol, na een avontuurlijke fietsreis door Thailand en Laos.
Waarom deze reis?
- Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
- Bezoek Vientiane, de hoofdstad van Laos
- Fietsvakantie in een groep in Thailand & Laos
- Boottocht over de machtige Mekong rivier
- Bagagevervoer en volgauto zijn geregeld
- Bezoek de hoofdstad van het Lanna koninkrijk
- Bezoek het goed bewaard gebleven Luang Prabang
- Uitgekiende fietsroute over rustige wegen
- Huurfiets inbegrepen
- Fietsen in de bergen van Laos