-
0
Onderstaand programma kan door weersomstandigheden, ijscondities en ontmoetingen met bijvoorbeeld walvissen of ijsberen anders uitpakken dan vermeld. In geval van extreme weersomstandigheden kan het zelfs zo zijn dat het programma uit veiligheidsoverwegingen behoorlijk kan afwijken van het hieronder beschreven programma. Maar dat is natuurlijk ook voor een deel de charme van een dergelijke expeditie-reis. Uiteraard geldt dat de expeditieleiding en de kapitein hun uiterste best doen om een zo mooi en avontuurlijk programma mogelijk te maken, zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen.
-
1
vlucht Amsterdam - Oslo
Het is niet iedere dag mogelijk om op een dag van Amsterdam naar Longyearbyen te vliegen Daarom overnachten we tijdens de deze reis op de heenweg in Oslo. Met de Flybuss (ca. NOK 75 p.p.) reizen we naar het een hotel in Oslo. Voor het vluchtschema verwijzen we naar het kopje "Vluchtgegevens".
-
2
vlucht naar Spitsbergen, aan boord
Afhankelijk van je vluchtschema heb je tussen aankomst op het vliegveld en inscheping nog heel even om rond te kijken in Longyearbyen. Longyearbyen is de meest noordelijke stad ter wereld met meer dan 1000 inwoners (het heeft er nog steeds slechts ongeveer 2000) en de naam is eenvoudiger dan het lijkt. De stad werd vernoemd naar de Amerikaans John Longyear en 'byen' betekent eenvoudig 'het dorp". Het museum is een aanrader. Hier kun je al heel veel te weten komen over de expedities die vanaf Spitsbergen vertrokken op zoek naar de noord-oost passage.
Aan het einde van middag worden alle passagiers op de kade van Longyearbyen bij het schip verwacht. Je maakt kennis met de crew en het schip en onder het genot van een hapje en drankje wordt het begin van de expeditie gevierd.. De hut word je toegewezen en nadat je geïnstalleerd bent staat er een lichte maaltijd voor je klaar. Net voor de westkust is een mooie beschutte baai (bijv.Tryghamna) waar de eerste nacht doorgebracht zal worden. Je verblijft standaard in een 2-persoons hut met patrijspoort.
Optioneel upgrade comforthut
Tijdens deze reis slaap je in een standaard hut een stapelbed. Het is mogelijk om je hut te upgraden naar een comforthut. Deze hut beschikt over twee losse, gelijkvloerse bedden.
-
3
varen rond Spitsbergen op zeilschip de Antigua
Doel van deze expeditie is om de westkust van de archipel, Spitsbergen, te verkennen, maar als de omstandigheden het toelaten, zullen we ook kleinere eilanden proberen te bezoeken. We varen (een deel van) het eiland rond en waar mogelijk gaan we er in onze rubberboten, de zodiacs op uit. Per zodiac verkennen we gletsjers en ijsbergen. Tijdens de reis zijn er mogelijkheden om kortere en langere wandelingen te maken.
Op Spitsbergen domineren ijs, gletsjers en bergen het landschap. De kust is fantastisch met kliffen vol broedkolonies zeevogels. Ontelbare alken, drieteenmeeuwen, papegaaiduikers, Noordse stormvogels en andere soorten bouwen hun nesten en voeren hun jongen.
Aan land leven zoogdieren als de poolvos, het rendier en ijsberen. In zee treffen we zeehonden, walrussen en verschillende walvissoorten. Bovendien kan de toendra een schitterende bloemenpracht geven als vele van de meer dan 150 soortenplanten bloeien. Hoe dan ook: een reis met de Antigua is een onvergetelijke tocht door één van de laatste onaangeroerde plekken op aarde.
De bemanning en enthousiaste reisbegeleiding vertellen zowel aan boord - door middel van diapresentaties - als tijdens de wandelingen en boottochten van alles over de natuur, de dieren en de ontdekking, verovering en ontberingen die hier geleden zijn. Elk van deze reizen staat onder leiding van een gerenommeerde pooldeskundige.
De planning is om o.a. de volgende plaatsen te bezoeken en hier te wandelen.St. Jonsfjord: een diepe fjord aan de westkust van het eiland West-Spitsbergen waar vaak rendieren te zien zijn. De toendra zal nog grotendeels met sneeuw bedekt zijn, dus je wandelt veelal met sneeuwschoenen. Als de sneeuw op de laagste delen is gesmolten, dan kunnen hier de planten al heel voorzichtig ontluiken met mogelijk de eerste bloemen.
Prins Karls Forland: het langwerpige eiland voor de kust van West-Spitsbergen, waar op het strand van Poolepynten vaak walrussen bij elkaar liggen en waar op andere plaatsen nog overblijfselen uit de tijd van de ontdekking door Willem Barentz en de walvisvaart te zien zijn. Aan de noordpunt (Fluglehuken) is een grote kolonie Kleine alken die je al verre kunt horen.
Sarstangen is een laag gelegen deel aan de Forlandsundet waar ook vaak walrussen bijeen liggen. Hogerop zijn tijdens een wandeling in de toendra mooie vorstringen te zien.
Krossfjorden is een (zoals de naam aangeeft) een kruisvormige fjordenstelsel met indrukwekkende gletsjers zoals in de Liliehöökfjord en 14e-julibaai. Bij de 14e-Juligletsjer is op de hoge kliffen een zeevogelkolonie, waar o.a. Noordse stormvogels, Drieteenmeeuwen en een enkel paartje Papegaaiduikers broeden. Ook hier zullen misschien al de eerste bloemen te zien zijn. Er kan hier op diverse plaatsen gewandeld worden.
Naar het zuiden staan de Bellsund, Van Keulenfjord & Recherchefjord op het programma. Hier zijn mooie vlakten met oude strandwallen en waar rendieren ronddwalen. Er zijn ook enkele rotsen met schelpenfossielen en een strand met skeletten van Beluga's die hier tot in de jaren 60 werden bejaagd.
Toch hebben de dieren zich hier niet laten verjagen, want zo af en toe wordt er hier een groepje van deze witte walvissen gezien. Op het langgerekte eiland halverwege de Bellsund (Akseløya) verblijft de laatste jaren een kleine kolonie walrussen. Bij de gletsjerfronten en het afgekalfde ijs kunnen ijsberen voorkomen.
Als er voor de kust pakijs ligt, dan zijn dit zeker plekken waarop ijsberen en walrussen vertoeven. Rond het schip en in het kielzog zweven vaak Drieteenmeeuwen, Grote burgemeesters en Noordse stormvogels.
Aan wal zijn de gidsen altijd bewapend, als voorzorg tegen een ontmoeting met ijsberen. Om die reden dien je tijdens de wandelingen dan ook altijd bij de groep te blijven.
Hoewel de Antigua een zeilschip is, zal er toch een groot deel van de reis op de motor gevaren worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als de wind te hard, te zacht of de verkeerde kant op blaast (de nadruk van de reis ligt op de excursies, en in mindere mate op het zeilen), of als er veel ijs ligt. Zeilervaring is niet nodig. Meehelpen aan boord geschiedt op vrijwillige basis.
-
10
De Isfjord en zijarmen
Op de hoek van de Isfjord ligt Alkhornet met een mooie toendra waar vaak rendieren en poolvossen rondlopen. In de bodem zijn enkele prachtige voorbeelden van vorstringen te zien. Op de hoge kliffen broeden o.a. Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels en enkele papegaaiduikers. Verder de Isfjord in kan er, afhankelijk van de ijssituatie, gekozen worden om naar Ekmannfjorden te varen of naar Tempelfjorden.
Ekmannfjorden is een fjord met rondom bergen van Oldredzandsteen. Bij Coralholmen kan gewandeld worden door een bijzonder landschap van zeer rode zandsteen. Langs Tempelfjorden liggen bergruggen met heel harde randen hoog op de bergwand waardoor een soort kantelen zijn ontstaan. Achterin de Tempelfjord ligt de Tuna- en VonPostgletsjer en het (vrijwel) verlaten Russische mijnwerkersplaatsje Pyramiden.
-
11
Aankomst in Longyearbyen - vlucht naar Oslo
In de vroege ochtend vaart de Antigua naar Longyearbyen, waar rond 09.00u ontscheept wordt. Je heeft nog enige tijd om het plaatsje Longyearbyen te verkennen voor een bus de deelnemers naar het vliegveld brengt. Vervolgens vlieg je naar Oslo. Vanaf de luchthaven met de Flybuss (ca. NOK 75 p.p.) naar een van de nabij gelegen hotels voor overnachting op basis van logies/ontbijt.
-
12
terugvlucht naar Amsterdam
vandaag vlieg je van Oslo naar Amsterdam.
Waarom deze reis?
- Mogelijkheid op zien van o.a. orka's en ijsberen
- Aan boord van comfortabel en sfeervol zeilschip
- Indien mogelijk zeilen we (meehelpen mag)
- Op zoek naar ijsberen en naar adembenemende uitzichtpunten
- Meermaals per dag (indien mogelijk) wandelexcursies met gids
- Uiterst bekwame en enthousiaste crew aan boord
- Zeilreis met expeditiesfeer / alle maaltijden inclusief