< Terug naar overzicht
Maak ook op reis melding van kindermisbruik

Maak ook op reis melding van kindermisbruik

Naar schatting worden wereldwijd jaarlijks 1,2 miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting. Ook op toeristische bestemmingen vindt seksuele uitbuiting van kinderen plaats. Hoe meer mensen op kindermisbruik letten, hoe beter slachtoffers geholpen kunnen worden, ook in het buitenland. Daarom voert Defence for Children – ECPAT ook dit jaar campagne om reizigers op te roepen melding te maken wanneer zij op reis geconfronteerd worden met signalen van seksuele uitbuiting. Sawadee steunt dit initiatief en vraagt reizigers tijdens hun Sawadee reis alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden bij hun reisbegeleider en via www.dontlookaway.nl.

Waar komt kindermisbruik voor?

Kindermisbruik komt overal ter wereld voor. Hoewel kindermisbruik opzichtiger gebeurt in landen die populair zijn bij toeristen, waar armoede heerst en waar sprake is van een gebrekkige wetshandhaving, is het dus belangrijk om op elke bestemming alert te zijn. 

Welke situaties zijn verdacht? 

Voorbeelden van situaties die je het vermoeden van kindermisbruik kunnen geven zijn:

  • Een volwassene raakt een kind ongepast aan in het zwembad, op het strand, in een restaurant, bar, club, of op een andere plek
  • Een volwassene raakt een kind intiem aan en zondert zich af met een kind in een hotelkamer of een (privé) appartement
  • Een kind danst (half)naakt voor mensen
  • Iemand biedt een kind aan voor seks
  • Iemand zoekt seksuele diensten van een kind
  • Een hotel of organisatie laat kindermisbruik toe op het terrein of via het bedrijf
  • Een volwassene praat over seksuele ervaringen met een kind

Wil jij goed voorbereid op reis in het buitenland? Doe dan hier de quiz en leer de signalen van kindermisbruik herkennen.

Don't Look Away


Welke mensen zijn verdacht?

Celine Verheijen van Defence for Children-ECPAT zegt hierover: “Niet alleen toeristen misbruiken kinderen in het buitenland, ook zakenreizigers, expats, of vrijwilligers die zich opgeven voor hulporganisaties. Daders zijn ook niet alleen mannen van middelbare leeftijd. Ze zijn van alle leeftijden en het kan ook om vrouwen gaan.” Kortom: er is geen sprake van één type dader.

Hoe kan ik melding maken?

Melding maken kan gemakkelijk en anoniem via www.dontlookaway.nl. Bij het maken van een melding is het belangrijk om zo veel mogelijk concrete informatie te geven, zoals details over de plek, het tijdstip en de betrokken personen. Ook kun je foto’s en video’s van de verdachte situatie uploaden.

Defence for Children – ECPAT roept reizigers op om ook bij twijfel in actie te komen. Heb je ergens een slecht gevoel bij, maar weet je niet zeker of iets een signaal is van kindermisbruik? Leg de situatie dan voor aan het meldpunt via info@dontlookaway.nl.

Wat gebeurt er met mijn melding?

Alle meldingen die via het meldpunt binnenkomen worden na beoordeling door Defence for Children-ECPAT doorgestuurd aan de Nederlandse politie. Indien de melding voldoende informatie bevat wordt deze vervolgens doorgezet naar de politie in het land waar het vermoedelijke kindermisbruik plaatsvond. Bij een melding zal de politie altijd aan waarheidsvinding doen. Er wordt dus niet direct overgegaan tot een aanhouding. Zo worden valse meldingen voorkomen.

Meldingen die in eerste instantie te weinig aanknopingspunten lijken op te leveren voor de politie, worden door de WATCH onderzoeksunit van Terre des Hommes onderzocht en bij serieuze vermoedens van strafbare feiten alsnog met de politie gedeeld.

Wat is het effect?

Het effect van een melding kan enorm groot zijn. Zo werd onlangs de van kindermisbruik verdachte Nederlander Nelson M. in Mexico gearresteerd dankzij een anonieme tip. Jouw melding kan het verschil maken voor een kind en het begin van het einde betekenen van zijn of haar seksueel misbruik. Bovendien kan een melding het begin vormen van het blootleggen van een groter netwerk van kindermisbruikers, waardoor indirect nog veel meer kinderen worden geholpen.

Over Don’t Look Away

De campagne Don’t Look Away betreft een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Marechaussee, de politie, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, de ANVR, TUI Benelux, de ANWB, Corendon, Defence for Children-ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl. Wil je meer informatie over de campagne of melding maken van kindermisbruik? Kijk dan op

www.dontlookaway.nl