< Terug naar overzicht
Aan het werk in India: Delhi, Agra en Varanasi

Aan het werk in India: Delhi, Agra en Varanasi

Jacco Holterman, onze productmanager voor India, reisde af naar Delhi, Agra en Varanasi. Naast het trainen van lokale reisbegeleiders en het inspecteren van hotels, was er ook tijd om te genieten van de fascinerende cultuur en het heerlijke eten. 

Via Helsinki reis ik naar Delhi, waar ik na een aangename nachtvlucht op zondagochtend rond 7 uur aankom. Volgens afspraak word ik opgewacht door onze lokale vertegenwoordiger en word ik naar mijn hotel in het stadsdeel Dwarka gebracht, mijn onderkomen voor de komende vier nachten. De eerste dag staat in het teken van hotelinspecties in de wijk Karol Bagh in Delhi en uiteraard mag de uitgebreide lunch met onze Indiase partner niet ontbreken. Die heeft daarvoor niet het minste etablissement uitgekozen en de smaakpapillen worden dan ook heerlijk gekriebeld. Even iets over mezelf; ik ben een groot fan van de Indiase cuisine, dus wat dat betreft wordt het genieten komende week.

Op maandag en woensdag staan de trainingssessies op het programma. Twee keer een groep van ongeveer 10 lokale reisbegeleiders die ik meer mag vertellen over Sawadee, onze reizigers en de cultuurverschillen tussen India en Nederland. Over hun professie, het begeleiden van reizen, hoef ik ze uiteraard niet veel bij te brengen, maar het is geweldig om te zien met welk enthousiasme ze de nieuwe kennis opnemen in de interactieve sessies. Zelf leer ik hier ook veel van en concludeer dat het geven van trainingen aan lokale reisbegeleiders een zeer interessante dimensie toevoegt aan mijn dienstreizen. 



De Indiase smaakbeleving 

Op de dinsdag tussen de trainingen worden de smaakpapillen opnieuw aangenaam geprikkeld als ik met een lokale chef door Old Delhi op stap ga voor een foodtour. Op een aantal plekken in de oude stad maak ik kennis met lokale gerechtjes waarbij de chef haarfijn weet uit te leggen welke smaakpaletten geactiveerd worden bij elke hap die ik neem. Een superleuke ervaring die mij een diepere kijk geeft op het begrip smaakbeleving.



India in ontwikkeling 

Vanuit het chaotische straatleven daal ik vervolgens af naar het georganiseerde leven ondergronds waar de metro mij naar een ander stadsdeel, Paharganj, brengt. Hier maak ik kennis met een gids van de Salaam Baalak Trust, een organisatie die zorgt voor opvang van straatkinderen in Delhi. De gids, een meisje van 18 jaar oud, heeft zelf ook een verleden op straat. Ze vertelt me hoe ze met behulp van de stichting een beter leven heeft kunnen opbouwen en nu haar ambitie probeert te verwezenlijken: reisbegeleider worden. Hopelijk kom ik haar ooit nog eens tegen op een van de trainingen. De middag staat weer in het teken van de hotelinspecties, ditmaal in het zuidelijke deel van Delhi. 
Op donderdag reis ik met de Gatimaan Express, de HSL van India, naar Agra. De reis duurt net geen twee uur en de maximum snelheid die we bereiken ligt rond de 160 km/u. Voor Indiase begrippen en naar mijn eigen beleving is dat ongekend snel.  Maar ook India ontwikkelt zich. Hoewel dit in Old Delhi en het centrum van Varanasi nog niet echt te merken is, is bijvoorbeeld de Hindustan Ambassador auto vrijwel geheel uit het straatbeeld verdwenen. En dat heeft even geduurd. 

Bijzondere hoogtepunten

 

Hoewel het doel van mijn bezoek aan Agra voornamelijk hotelinspecties is, laat ik een bezoek aan de wereldwonder Taj Mahal niet aan me voorbij gaan. Het aantal keer dat ik deze fantastische highlight heb gezien is nog net op twee handen te tellen, maar opnieuw is het magisch. Het hoogtepunt is, net als alle andere keren, het moment dat ik door de toegangspoort zicht krijg op het witte marmer en de spiegeling in de gracht. Magisch. ’s Avonds overnacht ik in een Maharadja Paleis in Bharatpur. Na een heerlijke lunch in het modernste deel van Delhi, vlieg ik naar de heilige stad Varanasi. Ook hier zullen weer een aantal hotelinspecties plaatsvinden, maar niet voordat ik in de zeer vroege ochtend een boottocht over de Ganges heb gemaakt. 



Het is prachtig om de stad te zien ontwaken aan de Ghats, de trappen langs de oever van de rivier, waar mensen baden in het heilige water van de Ganges. Na een nuttige dagbesteding, lees hotelinspecties, waarbij ik merk dat het centrum van Varanasi nog steeds een en al chaos is, ga ik ’s avonds weer naar de rivier voor de Aarti Ceremony. Hoewel de ceremonie enigszins Verbollywoodiseerd over zou kunnen komen, is het toch een indrukwekkend schouwspel. Een mooie afsluiting van mijn korte verblijf in Varanasi. 



De volgende dag reis ik weer naar Delhi waar ik nog één afspraak heb met een lokale partner die mij thuis uitnodigt voor een fantastische maaltijd. Op maandag vlieg ik, opnieuw via Helsinki, weer terug naar Amsterdam. Het was een zeer geslaagde trip naar India.

Net zoals Jacco ook zo enthousiast over India? Bekijk hier al onze India reizen.