Reisverhaal Suriname: op ontdekkingstocht in de ongerepte jungle en bij de inheemse bevolking
Inge, bezocht Suriname en ging op jungletocht in de smeltkroes van Zuid-Amerika. Ze vertelt ons over haar tofste ervaringen en deelt met veel plezier haar reisvideo met ons!
Na een voorspoedige vlucht kwam ik aan in Paramaribo. Een soort Nederland, maar dan in de tropen. Doordat Suriname jarenlang een kolonie was van Nederland is de voertaal ook Nederlands. De ongerepte natuur is de voornaamste reden dat reizigers naar Suriname komen; en ik kan ze geen ongelijk geven. Meer dan 90% van Suriname is bedekt met oeroud regenwoud en oh zo ontzettend mooi! Maar daarnaast heeft het land meer te bieden. Hieronder lees je wat.
Mengelmoes van culturen
De bevolking van Suriname bestaat uit verschillende culturen. Vandaar dat het ook wel de smeltkroes van Zuid-Amerika wordt genoemd. De taal die er wordt gesproken is een mix van Portugees, Engels, Nederlands en Afrikaans. Als je goed luistert, kun je sommige zinnen verstaan. Hier een voorbeeldje: Mi (Portugees) go (Engels) na (Nederlands) osso (Afrikaans) = ik ga naar huis. Lijkt simpel… De bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij en het land is heel divers. Wel moet je hier flexibel zijn. Dingen gaan soms nét even anders dan wij Nederlanders gewend zijn. Verwacht geen strandvakantie, je bent meer één met de natuur. Of klinkt dat heel spiritueel? De gidsen die mij rondleidden hebben niet alleen een breed scala aan kennis over het land, de plaatsen, de flora en fauna, maar ook over hun eigen cultuur. En dat vond ik héél interessant.
De ongerepte jungle
Een heel bijzonder gedeelte van Suriname is het ruige binnenland. Ik verbleef drie dagen in Jaw Jaw, gelegen in het Boven Marowijnegebied. Hier kom je in tegenstelling tot Paramaribo in een hele andere wereld. De boot is het enige vervoersmiddel voor zowel locals en toeristen als materialen en zelfs machines. Ik verbleef in een dorp waar ik het lokale leven van de lokale bevolking van dichtbij kon aanschouwen. Het verblijf zelf is heel eenvoudig maar op de omgeving raakte ik niet uitgekeken; zo adembenemend mooi. Het water stroomt ruig door de rivier, vele korjalen varen langs, vrouwen wassen kleding, kinderen gaan naar school en de kapitein drinkt een borrel op z’n oude dag. We maakten een lange wandeling door het dorp en het achtergelegen regenwoud. Daarna was het zeer aangenaam om mezelf te laten masseren door de natuurlijke, sterke stroming van de rivier, wat ook wel een Sula wordt genoemd.
Oude plantages, moerasgebieden en Bigi Pan
Een leuke manier om het Commewijne district te verkennen is per fiets. In dit gebied bevinden zich talloze oude plantages die vroeger in gebruik waren door de plantage-eigenaren en hun slaven. Sommigen zijn vervallen en sommigen nog in redelijk goede staat. We bezochten suikerfabriek Mariënberg en cacaofabriek Peperpot. Bijzonder om te zien hoe de natuur de plantages heeft overgenomen. Ten noorden van het Commewijne district en in de omgeving van Bigi Pan is het leuk om boottochten te maken door de moeraskanalen. Hier kun je als vogelliefhebber je hart zeker ophalen. Ik had niet gedacht dat ik vogel-spotten nog leuk zou gaan vinden. Ook bevinden zich hier kaaimannen en slangen die in de donkere uren te bewonderen zijn.
De Surinaamse keuken
Terwijl bij ons Nederlanders kwaliteit boven kwantiteit geldt, is dit in Suriname juist andersom. Surinamers houden van eten en dan ook van véél eten. Wanneer men bij een verjaardag binnenkomt, is het eerste wat er gevraagd wordt: “Zo, wat is er gekookt?”. Door de mengelmoes aan culturen heeft iedere bevolkingsgroep door de loop der jaren zijn eigen specialiteit toegevoegd en is er een specifieke keuken ontstaan. Denk hierbij aan een mix van Chinese, Javaanse, Indiaanse, Hindoestaanse, Nederlandse en Afrikaanse gerechten. De doorsnee gerechten bestaan ten minste uit rijst en kip of vis. Mijn favorieten waren de Javaanse Soto-soep, de Creoolse Heri Heri, de Hindoestaanse roti, de cassave aardappelen en de bakabana (bakbanaan) met pindasaus. Je leest het al - te veel heerlijke gerechten om je buik mee te vullen gedurende de reis. Ook is Suriname rijk aan tropisch fruit, wat bij ons niet zo maar in de achtertuin te plukken is: manja’s (mango), mopé, zuurzak, markoesa (passievrucht), pompelmoes en verschillende soorten bananen.
Comfortabel hangmatteren
Na een aantal avontuurlijke boot- en wandeltochten is het natuurlijk heel ontspannend om even tot rust te komen. En waar kan dit nu beter dan in je eigen hangmat met een heerlijk Parbo-biertje. Surinamers hebben van dit zelfstandige naamwoord een werkwoord gemaakt: hangmatteren. Het klonk zo heerlijk in de mond, dat ik het binnen no-time over ben gaan nemen. Bij dit avontuurlijke land hoort natuurlijk ook een avontuurlijk verblijf. Zo verbleef ik een aantal nachten in een hangmat, mét klamboe uiteraard. Even je draai vinden, en je valt met het geluid van een stromende rivier op de achtergrond als een blok in slaap. Ik heb er van genoten!
Alle wegen leiden terug naar…. Paramaribo
Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en ligt zeer centraal gelegen ten opzichte van de begaanbare gebieden van het land. Je komt hier met het vliegtuig aan en je komt ook vaak terug na de uitstapjes naar het oosten, zuiden en westen. Het koloniale centrum van Paramaribo heeft veel te bieden en is uitermate geschikt voor een stadstour. Er is een schat aan Nederlandse koloniale architectuur in verschillende stadia van verval. Ook zijn hier bepaalde bezienswaardigheden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan en is Paramaribo de enige plaats waar je een synagoge naast een moskee kunt zien staan. Vanuit deze stad kun je genoeg excursies boeken zoals een dolfijnentour, uitstapje naar de Colakreek, naar de Vlindertuin of leuke fietstochten naar de oude plantages.