Paramaribo: Nederland in de tropen
Paramaribo is een gezellige stad midden in de tropen. In straten met namen als Heerenstraat, Jodenbreestraat en Keizersstraat staan de schommelstoelen op de veranda's van de koloniale houten huizen. Even lijkt het alsof je in Nederland bent op een warme zomerdag. De Surinaamse bevolking heeft haar roots in verschillende werelddelen, wat onder andere tot uiting komt in de zeer gevarieerde lokale keuken.
Lokale betrokkenheid
Tijdens onze reis verblijven we in verschillende accommodaties waar lokale mensen betrokken zijn bij de bedrijfsvoering. Ze worden in dienst genomen door de accommodatie-eigenaar en er worden ook producten uit de omgeving ingekocht om hen te ondersteunen. Bovendien zorgen we ervoor dat de lokale bevolking zoveel mogelijk profiteert van ons bezoek. We kopen vaak fruit en snacks onderweg naar verschillende locaties en nemen grote waterflessen mee in de bus om het gebruik van plastic flessen te minimaliseren. Aan het begin van de tour ontvangt elke klant een waterfles die tijdens de reis kan worden bijgevuld.
Fietsen langs oude plantages
We springen op de fiets in oostelijke richting naar het Commewijne district, een voormalig plantagegebied. Commewijne is het gebied van de uit de 18e eeuw stammende plantages. Velen van hen zijn volledig overwoekerd en daarom herinneren soms alleen de oude plantagenamen ons nog aan deze tijd. Hier en daar kunnen we nog overblijfselen van oude machines bewonderen. We krijgen interessante rondleidingen en worden bijgepraat over de geschiedenis.
Strand en zeeschildpadden
Arouaba eiland is gelegen in de Marowijne rivier en scheidt Suriname van Frans Guyana. Het is hier mogelijk om te kajakken rond het eiland of andere leuke wateractiviteiten te doen. We maken een strandwandeling bij Indianendorpen, bekijken de zonsondergang en genieten van een heerlijke barbecue. Wanneer de reis zich bevindt in de periode tussen februari en augustus bezoeken we de legstranden bij Galibi waar schildpadden hun eieren komen leggen. Een zeer bijzondere ervaring!
Ongerept regenwoud en inheemse bevolking
Tijdens deze rondreis reizen we naar verschillende plaatsen diep in het Amazone regenwoud. We bezoeken het natuurreservaat Brownsberg en maken een wandeling door het schitterende, heuvelachtige regenwoud naar verschillende watervallen. Onderweg naar Jaw Jaw varen we langs enkele kleine Saramacaanse dorpjes. De ‘Saramaccaner’ is de naam die de weggevluchte slaven naar dit vroeger moeilijk bereikbare gebied hebben gekregen. In Jaw Jaw kun je dorpsbewoners ontmoeten en culturele optredens met traditionele dans aanschouwen.
Het westen van Suriname: Nickerie en Maratakka
Het westen van Suriname staat bekend om de veeteelt en het verbouwen van rijst, kokos en groente. In Nieuw Nickerie nemen we een kijkje op de Zeedijk. Per boot maken we een prachtige tocht door het natuurreservaat van Maratakka. Tijdens deze vaartocht gaan we opzoek naar kapucijner aapjes, kunnen we ara’s zien overvliegen en staan roofvogels rustig op de uitkijk. Dit gebied bestaat ook uit mangrovebossen, kreken en modderbanken. Het is tevens een eldorado voor meer dan 120 vogelsoorten.
Accommodaties in Suriname
Tijdens je reis naar Suriname dien je rekening te houden met relatief eenvoudige accommodaties. Verwacht mogelijk slapen in hangmatten of op matrassen op de grond, beperkte sanitaire voorzieningen en een gebrek aan stroom en warm water op sommige locaties. De hygiëne kan ook variëren. Deze reis is geschikt indien je een avontuurlijke instelling hebt en luxe niet als prioriteit zien. Het toerisme in Suriname kent een tweedeling tussen geprivatiseerde en door de overheid gerunde accommodaties. Helaas hebben door de overheid beheerde accommodaties vaak beperkte financiële middelen en zijn er weinig alternatieven beschikbaar. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit van de voorzieningen.